„Aveţi un singur ventilator şi doi pacienţi. Pe care dintre ei îl conectezi“?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Colegiul Medicilor cere suspendarea responsabilității de malpraxis pentru COVID

„Aveţi un singur ventilator şi doi pacienţi. Pe care dintre ei îl conectezi“?

GALERIE
conectat
  • conectat
- +

Este una dintre problemele ridicate de preşedintele CM Iaşi, dr. Liviu Oprea. De asemenea, medicii se tem că ar putea fi acuzaţi de malpraxis în condiţiile actuale, care sunt sub standardele normale.

Colegiul Medicilor (CM) Iaşi solicită autorităţilor, în contextul creşterii constante a numărului de îmbolnăviri de COVID-19, să fie stabilite criteriile pe baza cărora să se facă o distribuire echitabilă a resurselor care sunt limitate. Aceştia susţin că medicii vor fi puşi în situaţia de a prioritiza bolnavii care vor primi tratament imediat, cu riscul pierderii unor vieţi care în condiţii normale ar fi putut fi salvate.

„În absenţa unor criterii asumate la nivel guvernamental şi nu profesional (este contrar spiritului şi esenţei practicii medicale), de utilizare echitabilă a resurselor limitate, există un risc crescut de acuza­ţii de discriminare sau omor din culpă“, au precizat repre­zentanţii CM Iaşi.

Mai mult, aceştia cred că medicii de alte specialităţi decât cele care au competenţă în supravegherea şi tratamentul COVID-19 au fost în situaţia în care au fost obli­gaţi să îşi depăşească atribuţiile pentru a asigura asistenţa medicală a bolnavilor.

„Numărul cazurilor este în continuă creştere, iar personalul şi resursele din sistemul medical sunt limitate. Există o posibilitate ca din cauza resurselor limitate unii pacienţi să aibă de suferit, să se întâmple ca nu toată lumea să aibă acces în Terapie Intensivă, iar lucrul acesta înseamnă că unii pacienţi se vor pierde. Închipuiţi-vă că aveţi un singur ventilator mecanic şi doi pacienţi. Pe care dintre ei îl conectezi? În mod obişnuit, nu ar fi problema asta pentru că toţi pacienţii vor avea acces la acea resursă: întâi cei mai gravi apoi şi ceilalţi. Într-o situaţie de resurse limitate se procedează exact invers şi asta e contrar principiilor medicinei, de aceea situaţia trebuie reglementată“, a completat preşedintele CM Iaşi, dr. Liviu Oprea.

Astfel, se solicită autorităţilor responsabile să rezolve cât mai urgent trei probleme: stabilirea criteriilor naţio­na­le referitor la distribuţia echi­ta­bilă a resurselor limitate şi asu­marea acestora la nivel guvernamental, suspendarea responsabilităţii civile pentru posibilele acuzaţii de malpraxis apărute în condiţii de îngrijiri medicale sub-standard, dar şi legiferarea actului medical cu „depăşire de competenţă“, în condiţii excep­ţio­nale precum cele din actuala pandemie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.