anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

„Bac” 2022, Iaşi, ziua II: ce spun elevii, ce spun profesorii? Matematică - „Cam tehnic”; Istorie - „Cam greu”

GALERIE
examen, bacalaureat
 • examen, bacalaureat
- +

A doua probă scrisă a examenului de bacalaureat a avut loc la cele două probe obligatorii ale profilului, respectiv matematică şi istorie. Fiecare profil de matematică, respectiv mate-info, ştiinţele naturii şi filiera tehnologică au avut de rezolvat varianta numărul 1 din cele pregătite de Ministerul Educaţiei. La istorie, candidaţii au primit, la subiectul al III-lea, un eseu despre evoluția spațiului românesc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în primele două decenii ale secolului al XX-lea.

 

Elevii ieşeni spun că subiectul la istorie a fost unul dificil, dar că au reuşit să rezolve toate subiectele. „Nu mă aşteptam la subiectul al III-lea, dar am scris. La exerciţiul cu cauză-efect, cred că am greşit, în rest, nu au fost probleme. Nu pot spune că nu am învăţat toată materia, dar probabil ne-am făcut noi alte aşteptări şi credeam că vom primi altceva, motiv pentru care am fost surprinşi, oarecum.”, a declarat un absolvent. În ceea ce priveşte examenul la matematică, mai mulţi elevi de la profilul matematică-informatică, au afirmat că a fost unul cu subiecte comune şi că au lucrat acest tip de exerciţii în testele de antrenament. „Nu a fost diferit de ceea ce am lucrat şi la clasă. Ba mai mult, am exersat aproximativ doar acest tip de probleme. Nici subiectul al III-lea nu mi s-a părut dificul, mă aşteptam la mai mult, chiar cred că simulările au fost mai grele decât bacul în sine”, explică un elev.

Cum au fost subiectele pentru problemele obligatorii ale profilui din perspectiva profesorilor ieşeni

Cătălin Budean, profesor de matematică din cadrul Colegiului Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi, spune că subiectele de anul acesta, la toate specializările, sunt comparabile cu cele de anul trecut, chiar mai accesibil de rezolvat. „Examenul la matematică este format din trei subiecte, fiecare în parte fiind format, la rândul lui, din şase subpuncte. Primul subiect este compus din şase probleme din materia claselor a IX-a şi a X-a. La matematică-informatică, subiectul a fost destul de tehnic, excepţie făcând problema cu numărul 4, care a făcut apel la creativitatea elevilor pentru a înşirui un număr cu o anumită proprietate. Subiectul al II-lea, de algebră, a fost, la fel, destul de tehnic, cu un specific de probleme destul de cunoscute, chiar şi din cele din anii trecuţi. Consider că la subiectul al II-lea, subpunctul C, au avut o problemă mai interesantă, care a putut ridica anumite probleme. În ceea ce priveşte subiectul de analiză, al III-lea, ultimele subpuncte pot ridica întrebări. Sunt sigur că acestea vor face diferenţa între un elev bun şi unul foarte bun”, a afirmat cadrul didatic.

În ceea ce priveşte examenul candidaţilor de la profilul ştiinţe ale naturii, Cătălin Budeanu afirmă că a fost unul destul de tehnic, excepţie fiind subpunctul I. C de la subiectul de analiză, al III-lea. „Consider că este un subpunct care va constitui o provocare pentru majoritatea elevilor, de asemenea, se va realiza diferenţierea candidaţilor. Ei au avut de rezolvat o probleme de analiză matematică, care a vizat studiul bijectivităţii unei funcţii. Aici, au avut două paliere: o parte de injectivitate şi partea de surjectivitate a fost mai dificilă. Referitor şi la subiectul de examen al celor de la profilul tehnologic, cred că a fost echilibrat, bine ales, elevii au avut la subiectul al II-lea, subpunctele I.C şi II. C, un nivel de dificultate mai ridicat.”, a explicat Cătălin Budeanu. Cadru didactic spune că sunt aşteptate note bune pentru elevii tuturor specializărilor deoarece subiectele au fost formate din idei relativ cunoscute. Acesta adaugă că cei care s-au pregătit nu au avut motive de îngrijorare.

Subiectul de istorie, grad de dificultate mediu spre mare

Prof. Eliza Ilie, inspector şcolar pentru istorie şi socio-umane din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean din Iaşi, spune că subiectele de anul acesta la istorie au avut un grad de dificultate mediu spre mare. „Subiectele de anul acesta au verificat cu rigurozitate competenţele obţinut de elevi în urma derulării ciclului licean. Provocarea majoră a constat în faptul că au avut de aplicat toată materia. Elevii au fost nevoiţi să treacă prin toate capitolele aferente programei şcolare de bacalaureat, însă, cu toate acestea, itemii au fost în aşa fel construiţi încât au putut analiza modalitatea de gândire individuală a fiecărui candidat, limbajul istoric, posibilitatea de a extrage informaţii esenţiale dintr-un text şi capacitatea acestora de a compara fapte şi evenimente istorice. La subiectul I, elevii au avut de prezentat două fapte istorice din politica internă a României desfăşurate în perioada regimului stalinist. Aceştia au avut mai multe evenimente istorice din care au putut alege, astfel că au putut să ofere două informaţii esenţiale din această perioadă.”, a explicat inspectorul şcolar istorie şi socio-umane.

La subiectul al II-lea, absolvenţii claselor a XII-a au avut de ales dintre mai multe fapte istorice din perioada evului mediu şi începuturilor modernităţii, pe baza textului suport, un fragment din Ioan Aurel Pop şi I. Bolovan, din Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova. „Aceştia au avut, la subiectul al II-lea, fie să descrie un conflict militar, fie să relateze un punct de vedere privitor la un tratat politic încheiat de un stat moldovean cu altă putere din spaţiul sud-est european. În ceea ce priveşte eseul de la ultimul subiect, acesta nu a fost provocator, dar a necesitat o serie de cunoştinţe destul de detaliate, fiind vorba despre perioada de constituire a statului român modern, măsurile adoptate pe plan intern şi extern şi formularea unui punct de vedere referitor la implicarea statului român în relaţiile internaţionale la începutul secolului al XX-lea. Diferenţierea se va realiza la structura eseului, cum vor reuşi să aşeze faptele istorice în timp şi spaţiu şi cum vor fi capabili să exprime o opinie legată de trecutul istoric pe plan european şi pe cel naţional.”, a explicat prof. Eliza Ilie.

La nivelul judeţului Iaşi, au fost prezenţi 4.789 de candidaţi din totalul de 4.885 de candidaţi înscrişi pentru această probă (98,03%): 4.596 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 193 din promoţiile anterioare. Nu au participat 96 de candidaţi: 47 din promoţia curentă şi 49 din promoţiile anilor anteriori, iar un elev a fost eliminat. Astăzi va avea loc ultima probă de bacalaureat, materia la alegere specifică fiecărui profil.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.