Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Băieţii deştepţi” de la Iaşi au ajuns la fundul sacului: Fidelis Energy este în insolvenţă!

GALERIE
energie_electrica1_0
  • energie_electrica1_0
- +

Din cauza creşterii preţului energiei pe bursă, unul dintre cei mai cunoscuţi intermedieri de energie electrică din judeţ a ajuns în incapacitate de plată.

Dublarea preţului la energia electrică pe bursă mai face o victimă de calibru printre companiile care tranzacţionează energie. Unul dintre cei mai importanţi furnizori de energie electrică de pe piaţa ieşeană a intrat în insolvenţă. Cererea de deschidere a procedurii în cazul companiei Fidelis Energy a fost aprobată ieri de magistraţii de la Tribunalul Sindic. Solicitarea a fost adresată judecătorilor chiar de către reprezentanţii Fidelis Energy, cererea fiind înregistrată pe data de 18 aprilie. Următorul termen în acest dosar a fost stabilit la mijlocul lunii octombrie.

Executată silit
 
Compania Fidelis Energy, unul din concurenţii E.ON în domeniul comercializării energiei electrice, a fost înfiinţată în decembrie 1994, fiind condusă de antreprenorii Romulus Vişan şi Marius Ivanov. În luna martie a acestui an, într-un alt dosar, judecătorii ieşeni au admis o cerere de încuviinţare a executării silite a companiei şi au dispus autorizarea intrării executorilor în sediul societăţii din comuna Valea Lupului. Acţiunea a fost cerută de Monsson Trading, compania furnizoare de electricitate din judeţul Constanţa, prin intermediul Biroului Executorilor Judecătoreşti Asociaţi Iovu Dragoş şi Sîrbu Ciprian Ioan. Conform celui mai recent bilanţ disponibil, din 2015, firma Fidelis Energy a realizat atunci o cifră de afaceri în valoare de 196,9 milioane de lei, cu 2% mai mult faţă de 2014. Dacă în urmă cu trei ani compania a avut un profit de circa 25.000 lei, în 2015 a raportat pierderi de 77.700 lei.
 
Datorii importante
 
La 31 decembrie 2015, Fidelis Energy avea datorii de 43,7 milioane de lei, având de recuperat de la terţi colaboratori şi parteneri suma de 38,8 milioane de lei. Potrivit aceluiaşi bilanţ, compania avea conturi în bănci în cuantum de aproape 623.000 lei şi active imobilizate de 3,4 milioane de lei. Printre clienţii societăţii se numără multe instituţii ale statului, între care Ministerul Finanţelor Publice, Aeroportul Iaşi, Penitenciarul, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului sau Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Compania mai livrează energie şi la instituţii din judeţe precum Argeş, Bacău, Braşov, Caraş Severin, Constanţa sau Prahova. Din 2013, compania a început să furnizeze energie electrică şi la Portul Cernavodă.
 
„Sunt foarte, foarte mari”
 

Insolvenţa firmei Fidelis Energy nu este un caz singular în ultima perioadă pe piaţa de profil. Din cauza saltului fără precedent al preţului energiei electrice, alte două mari companii au ajuns pe „marginea prăpastiei”. Una dintre acestea este Transenergo, o afacere de 300 de milioane de euro, al patrulea trader român de energie, care a intrat în insolvenţă la începutul acestui an. În ianuarie 2017, la bursa de energie OPCOM, în special pe segmentul PZU („Piaţa pentru Ziua Următoare”), preţul curentului electric s-a dublat comparativ cu datele din iarna anului trecut, atingând chiar şi valoarea de 600 lei pe megawatt-oră (lei/MWh). „Au fost 600 lei/MWh pe două sau trei intervale, n-au fost nişte preţuri constante. Preţurile medii sunt în jur de 450 lei/MWh, faţă de anul trecut, când erau la peste 200 lei/MWh. Oricum, sunt foarte, foarte mari, record, nu am mai avut asemenea preţuri în România. În vara anului trecut, au fost 150 – 160 lei/MWh, prin toamnă s-au dus la 180 lei/MWh, poate chiar mai mult”, declara, în luna februarie, pentru cotidianul „România Liberă”, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică.  

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri