„Bărbia dublă“: probleme cu tiroida?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

„Bărbia dublă“: probleme cu tiroida?

GALERIE
barbie dubla
  • barbie dubla
- +
Guşile de tip „bărbie dublă“ nu au vreo legătură cu glanda tiroidă sau cu hormonii tiroidieni secretaţi de 

aceasta. Pentru a le înlătura trebuie apelat la regim alimentar, cu scăderea rezervelor adipoase ale organismului de la acest nivel şi - în multe cazuri - chirurgie estetică 

Prof. dr. Dumitru D. Brănişteanu,  Clinica de Endocrinologie, Spitalul Universitar „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Bărbia dublă este adesea confundată cu guşa. Este vorba de confuzii semantice. Nu sunt lingvist, dar pot spune că atunci când se discută despre „guşă“, lumea se referă la o excrescenţă („crescătură“) situată în regiunea cervicală anterioară (adică în regiunea din faţă a gâtului).
 
Acumularea de ţesut adipos (grăsime) are diverse particularităţi de la un individ la altul, care ţin de stofa genetică a fiecăruia. Ades, se poate întâlni o acumulare de grăsime în regiunea submentonieră submandibulară (adică sub bărbie) la multe din persoanele care cresc în greutate. La unele persoane, apariţia de „guşă“ sub bărbie (adică de „bărbie dublă“) nici măcar nu e legată de creşterea în greutate, ci doar de configuraţia lor anatomică determinată genetic, la care se adaugă înaintarea în vârstă cu scăderea calităţilor elastice ale colagenului din piele.
 
Astfel, pielea de sub bărbie începe să „atârne“ sub acţiunea îndelungată a forţei gravitaţionale. În alte afecţiuni foarte rare, se produce o acumulare tumorală de grăsime (tumori multiple şi benigne, denumite lipoame) la nivelul gâtului şi cefei, dând pacientului un aspect caricatural, denumit „gât proconsular“ sau „gât de bivol“. Aceasta e o afecţiune determinată genetic, mai frecventă la bărbaţi, denumită „polilipomatoză Madelung“.
 
Guşile de tip „bărbie dublă“ nu au vreo legătură cu glanda tiroidă sau cu hormonii tiroidieni secretaţi de aceasta, iar încercarea de a le înlătura constă în regim alimentar, cu scăderea rezervelor adipoase ale organismului de la acest nivel şi - în multe cazuri - chirurgie estetică. Glanda tiroidă se găseşte şi ea în regiunea din faţă a gâtului, dar nu imediat sub bărbie, ci mai jos, sub mărul lui Adam (cartilagiul tiroid). Bărbia dublă nu are aşadar legătură cu vreo creştere în dimensiuni a glandei tiroide. Glanda tiroidă, având o formă de fluture, are în mod normal dimensiuni mici - între 5 şi 20 ml la femeie şi între 5 şi 25 ml la bărbat. De cele mai multe ori, glanda tiroidă este aşa de mică încât, chiar dacă ea se află la suprafaţă, nici măcar nu se poate palpa. În anumite situaţii medicale, glanda tiroidă poate creşte în dimensiuni, fie difuz (în totalitate), fie prin apariţia unor formaţiuni nodulare unice sau multiple.
 
Există cazuri (nu rare) când tiroida creşte apreciabil, astfel încât ea poate fi observată uşor în regiunea de jos a gâtului ca o umflătură, difuză sau asimetrică, nodulară, astfel încât tiroida mărită poate fi lesne asimilată cu o „guşă“, fiind de altfel şi denumită „guşă difuză sau nodulară“. Guşa poate fi verificată dacă reprezintă într-adevăr o creştere de volum a tiroidei, rugând pacientul să înghită. Mişcarea laringelui în sus şi în jos în timpul deglutiţiei (înghiţitului) va antrena şi glanda tiroidă, care este fixată de cartilagiul tiroid al laringelui (mărul lui Adam), iar această mişcare poate fi observată de investigator la inspecţie şi/sau palpare“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.