Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

„Bărbia dublă“: probleme cu tiroida?

GALERIE
barbie dubla
  • barbie dubla
- +
Guşile de tip „bărbie dublă“ nu au vreo legătură cu glanda tiroidă sau cu hormonii tiroidieni secretaţi de 

aceasta. Pentru a le înlătura trebuie apelat la regim alimentar, cu scăderea rezervelor adipoase ale organismului de la acest nivel şi - în multe cazuri - chirurgie estetică 

Prof. dr. Dumitru D. Brănişteanu,  Clinica de Endocrinologie, Spitalul Universitar „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Bărbia dublă este adesea confundată cu guşa. Este vorba de confuzii semantice. Nu sunt lingvist, dar pot spune că atunci când se discută despre „guşă“, lumea se referă la o excrescenţă („crescătură“) situată în regiunea cervicală anterioară (adică în regiunea din faţă a gâtului).
 
Acumularea de ţesut adipos (grăsime) are diverse particularităţi de la un individ la altul, care ţin de stofa genetică a fiecăruia. Ades, se poate întâlni o acumulare de grăsime în regiunea submentonieră submandibulară (adică sub bărbie) la multe din persoanele care cresc în greutate. La unele persoane, apariţia de „guşă“ sub bărbie (adică de „bărbie dublă“) nici măcar nu e legată de creşterea în greutate, ci doar de configuraţia lor anatomică determinată genetic, la care se adaugă înaintarea în vârstă cu scăderea calităţilor elastice ale colagenului din piele.
 
Astfel, pielea de sub bărbie începe să „atârne“ sub acţiunea îndelungată a forţei gravitaţionale. În alte afecţiuni foarte rare, se produce o acumulare tumorală de grăsime (tumori multiple şi benigne, denumite lipoame) la nivelul gâtului şi cefei, dând pacientului un aspect caricatural, denumit „gât proconsular“ sau „gât de bivol“. Aceasta e o afecţiune determinată genetic, mai frecventă la bărbaţi, denumită „polilipomatoză Madelung“.
 
Guşile de tip „bărbie dublă“ nu au vreo legătură cu glanda tiroidă sau cu hormonii tiroidieni secretaţi de aceasta, iar încercarea de a le înlătura constă în regim alimentar, cu scăderea rezervelor adipoase ale organismului de la acest nivel şi - în multe cazuri - chirurgie estetică. Glanda tiroidă se găseşte şi ea în regiunea din faţă a gâtului, dar nu imediat sub bărbie, ci mai jos, sub mărul lui Adam (cartilagiul tiroid). Bărbia dublă nu are aşadar legătură cu vreo creştere în dimensiuni a glandei tiroide. Glanda tiroidă, având o formă de fluture, are în mod normal dimensiuni mici - între 5 şi 20 ml la femeie şi între 5 şi 25 ml la bărbat. De cele mai multe ori, glanda tiroidă este aşa de mică încât, chiar dacă ea se află la suprafaţă, nici măcar nu se poate palpa. În anumite situaţii medicale, glanda tiroidă poate creşte în dimensiuni, fie difuz (în totalitate), fie prin apariţia unor formaţiuni nodulare unice sau multiple.
 
Există cazuri (nu rare) când tiroida creşte apreciabil, astfel încât ea poate fi observată uşor în regiunea de jos a gâtului ca o umflătură, difuză sau asimetrică, nodulară, astfel încât tiroida mărită poate fi lesne asimilată cu o „guşă“, fiind de altfel şi denumită „guşă difuză sau nodulară“. Guşa poate fi verificată dacă reprezintă într-adevăr o creştere de volum a tiroidei, rugând pacientul să înghită. Mişcarea laringelui în sus şi în jos în timpul deglutiţiei (înghiţitului) va antrena şi glanda tiroidă, care este fixată de cartilagiul tiroid al laringelui (mărul lui Adam), iar această mişcare poate fi observată de investigator la inspecţie şi/sau palpare“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri