„Bărbia dublă“: probleme cu tiroida?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

„Bărbia dublă“: probleme cu tiroida?

GALERIE
barbie dubla
  • barbie dubla
- +
Guşile de tip „bărbie dublă“ nu au vreo legătură cu glanda tiroidă sau cu hormonii tiroidieni secretaţi de 

aceasta. Pentru a le înlătura trebuie apelat la regim alimentar, cu scăderea rezervelor adipoase ale organismului de la acest nivel şi - în multe cazuri - chirurgie estetică 

Prof. dr. Dumitru D. Brănişteanu,  Clinica de Endocrinologie, Spitalul Universitar „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Bărbia dublă este adesea confundată cu guşa. Este vorba de confuzii semantice. Nu sunt lingvist, dar pot spune că atunci când se discută despre „guşă“, lumea se referă la o excrescenţă („crescătură“) situată în regiunea cervicală anterioară (adică în regiunea din faţă a gâtului).
 
Acumularea de ţesut adipos (grăsime) are diverse particularităţi de la un individ la altul, care ţin de stofa genetică a fiecăruia. Ades, se poate întâlni o acumulare de grăsime în regiunea submentonieră submandibulară (adică sub bărbie) la multe din persoanele care cresc în greutate. La unele persoane, apariţia de „guşă“ sub bărbie (adică de „bărbie dublă“) nici măcar nu e legată de creşterea în greutate, ci doar de configuraţia lor anatomică determinată genetic, la care se adaugă înaintarea în vârstă cu scăderea calităţilor elastice ale colagenului din piele.
 
Astfel, pielea de sub bărbie începe să „atârne“ sub acţiunea îndelungată a forţei gravitaţionale. În alte afecţiuni foarte rare, se produce o acumulare tumorală de grăsime (tumori multiple şi benigne, denumite lipoame) la nivelul gâtului şi cefei, dând pacientului un aspect caricatural, denumit „gât proconsular“ sau „gât de bivol“. Aceasta e o afecţiune determinată genetic, mai frecventă la bărbaţi, denumită „polilipomatoză Madelung“.
 
Guşile de tip „bărbie dublă“ nu au vreo legătură cu glanda tiroidă sau cu hormonii tiroidieni secretaţi de aceasta, iar încercarea de a le înlătura constă în regim alimentar, cu scăderea rezervelor adipoase ale organismului de la acest nivel şi - în multe cazuri - chirurgie estetică. Glanda tiroidă se găseşte şi ea în regiunea din faţă a gâtului, dar nu imediat sub bărbie, ci mai jos, sub mărul lui Adam (cartilagiul tiroid). Bărbia dublă nu are aşadar legătură cu vreo creştere în dimensiuni a glandei tiroide. Glanda tiroidă, având o formă de fluture, are în mod normal dimensiuni mici - între 5 şi 20 ml la femeie şi între 5 şi 25 ml la bărbat. De cele mai multe ori, glanda tiroidă este aşa de mică încât, chiar dacă ea se află la suprafaţă, nici măcar nu se poate palpa. În anumite situaţii medicale, glanda tiroidă poate creşte în dimensiuni, fie difuz (în totalitate), fie prin apariţia unor formaţiuni nodulare unice sau multiple.
 
Există cazuri (nu rare) când tiroida creşte apreciabil, astfel încât ea poate fi observată uşor în regiunea de jos a gâtului ca o umflătură, difuză sau asimetrică, nodulară, astfel încât tiroida mărită poate fi lesne asimilată cu o „guşă“, fiind de altfel şi denumită „guşă difuză sau nodulară“. Guşa poate fi verificată dacă reprezintă într-adevăr o creştere de volum a tiroidei, rugând pacientul să înghită. Mişcarea laringelui în sus şi în jos în timpul deglutiţiei (înghiţitului) va antrena şi glanda tiroidă, care este fixată de cartilagiul tiroid al laringelui (mărul lui Adam), iar această mişcare poate fi observată de investigator la inspecţie şi/sau palpare“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Statuie pentru europarlamentarul Rareș Bogdan

Rares Bogdan nu este iubit doar la Iasi (oras pentru care a facut atât de multe lucruri în calitatea sa de europarlame (...)

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.