Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

„Bombă nucleară” în mediul de afaceri ieşean. Cea mai bogată femeie, băgată în închisoare: 5 ani

GALERIE
Tereza Prisecaru
  • Tereza Prisecaru
- +

Femeia de afaceri Tereza Prisecaru a fost încarcerată în Penitenciarul Iaşi în noaptea de luni spre marţi, după ce a fost ridicată de poliţişti. „Doamna de fier“ a afacerilor ieşene, cea care conduce de la înfiinţare firmele Grupului Conex, a fost condamnată definitiv la cinci ani de închisoare cu executare, după un proces de şapte ani. Dosarul a pornit de la nişte contracte cu Nuclearelectrica SA, derulate în anii 2003-2005.

Şoc în mediul de afaceri ieşean după o decizie luată luni seara de judecătorii din Bucureşti. Curtea de Apel din Capitală a condamnat-o la cinci ani de închisoare cu executare pe Tereza Prisecaru, menţinând sen­tinţa dată de prima instanţă, în 2015, după mai multe săptămâni în care au amânat luarea unei decizii. Judecătorii instanţei de control judiciar au menţinut aproape toate dispoziţiile judecătorilor din fond, reducând doar pedeapsa unui fost angajat al Tess Conex, de la 4 ani şi 6 luni la 4 ani de închisoare cu executare. În rest, pe lângă Prisecaru, judecătorii au mai dispus condamnarea la câte şase ani de în­chisoare cu executare a trei foşti directori din cadrul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica SA, respectiv Ioan Rotaru (fost director ge­neral), Traian Cezar Irimie (fost director economic) şi Gheorghe Ispas (fost director de investiţii). De asemenea, prin aceeaşi sentinţă, condamnări de cinci ani, respectiv patru ani şi jumătate de închisoare cu executare au mai primit Răducu Nemţanu, respectiv Andrei Tudor Anghelescu, repre­zentanţi ai Tess Conex. Instanţa a mai dispus plata unor despăgubiri de peste 13 milioane de lei de către cei condamnaţi, precum şi de către firma Tess Conex, care este considerată parte responsabilă civilmente în proces. Bunurile companiei şi ale tuturor celor condamnaţi au fost puse sub sechestru, până la concurenţa valorii prejudiciului, care ar urma să fie recuperat de Fisc.

„Urmează să vedem motivarea şi să ana­lizăm oportunitatea promovării unei căi ex­traordinare de atac în ceea ce priveşte individualizarea pedepsei. Consider că, prin efectul admiterii cererii mele de schimbare a încadrării juridice, instanţa ar fi putut reduce şi mai mult din pedeapsa aplicată clientului meu Anghelescu. Apelurile tuturor celorlalţi inculpaţi şi apelul DNA au fost respinse“, a precizat Sandra Grădinaru, avocata lui Andrei Anghelescu. Apărătorii Terezei Prisecaru nu au putut fi contactaţi.

Sechestru imens pe firma Tess Conex

Tereza Prisecaru fost trimisă în judecată fiind acuzată că ar fi fost implicată într-o afacere ce s-ar fi derulat între anii 2003 şi 2005, Atunci, au precizat procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), directorii Nuclearelectrica Ioan Rotariu şi Traian Cezar Irimie fi semnat trei contracte de achiziţii publice, fără a respecta legislaţia, în urma cărora firma Tess Conex ar fi obţinut ilegal 12,8 milioane de lei (4,5 milioane de euro, la momentul trimiterii în judecată - în 2010). „La rândul său, inculpatul Ispas Gheorghe, în calitate de director de investiţii în cadrul S.N.N. S.A. Bucureşti - Direcţia Investiţii Dezvoltare, a avizat un contract de achiziţii în cursul anului 2003 încheiat în mod nelegal cu S.C. TESS CONEX S.R.L. De asemenea, acesta a emis mai multe note justificative privind achiziţionarea din sursă unică de ţevi din inox cu încălcarea procedurilor privind achiziţiile publice, societatea favorizată fiind S.C. TESS CONEX S.R.L.“, au precizat procurorii DNA. Aceştia au mai arătat că persoanele din cadrul Nuclear­electrica ar fi fost ajutate de către Tereza Prisecaru şi cei doi angajaţi ai săi. „Astfel, Nemţanu Răducu a făcut parte din comisiile de negociere din partea S.C. TESS CONEX S.R.L şi nu a prezentat contractele încheiate de această firmă cu producătorii bunurilor ce urmau a fi achiziţionate pentru a nu se observa că preţurile producătorilor erau cu mult mai mici, toate acestea în condiţiile în care reprezentanţii producătorilor aveau şi calitatea de acţionari la S.C. TESS CONEX S.R.L.“, au mai spus anchetatorii. Tudor Andrei Anghelescu, a mai arătat DNA, ar fi participat în timpul licitaţiei unuia dintre contracte atât în calitate de reprezentant al Nuclearelectrica, cât şi în calitate de reprezentant al Tess Conex.

Dezvoltarea afacerilor

Tereza Prisecaru şi soţul ei, Ioan, au intrat în afaceri imediat după Revoluţie, în primă fază cu o Dacie 1310, cu care făcea taximetrie. Ulterior, cu bani împrumutaţi de la rude au cumpărat un parc de maşini. În 1993 au deschis o firmă de producţie a pieselor auto. Apoi, afacerea s-a dezvoltat pe mai multe planuri, ajungând la un grup de firme cu sute de angalaţi şi o cifră de afaceri de zeci de mi­lioane de euro. Potrivit datelor financiare declarate pentru anul 2016, compania Conex Distribution SA a avut o cifră de afaceri de 211 milioane lei şi un profit de 7,2 milioane, cu un număr de 406 angajaţi, firma Tess Industrie SA, fosta Tess Conex, a avut anul trecut un profit de 1,2 milioane de lei, având 255 de angajaţi, derulând afaceri de 36 de milioane de lei. ASAM, o altă firmă din grup, a desfăşurat anul trecut afaceri de 32,8 mi­lioane de lei, în timp ce Adimet, o altă socie­tate din imperiu, a derulat afaceri de 18 mi­lioane de lei, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanţelor. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri