anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Crochiuri economice

”BUFI” și amenzile Comisiei Europene

GALERIE
BUFI
  • BUFI
- +

Cum nici nu s-ar prea putea altfel, încălcarea cadrului normativ al UE atrage aproape imediat riscul suportării unor amenzi pecuniare. Nu contează că e vorba despre un stat membru sau doar despre o companie oarecare. Să ne gândim numai la faptul că pentru încălcarea legislației europene privind concurența, cuantumul amenzii stabilit de organismele/instituțiile CE poate să meargă până la 10% din cifra de afaceri a companiei avută în anul financiar anterior deciziei de sancționare. 

Acesta este doar un exemplu, deoarece ”Comisia poate impune, de asemenea, alte sancțiuni în temeiul TFUE sau al Tratatului Euratom. Cel mai frecvent sunt impuse sancțiuni financiare, de obicei atunci când Comisia introduce acțiuni în justiție împotriva statelor membre care nu pun în aplicare legislația UE. Aceasta sesizează apoi CJUE în temeiul articolului 260 TFUE. Sancțiunile financiare pot lua forma unei sume forfetare și/sau a unei plăți zilnice.

Ele sunt calculate ținând cont de importanța normelor încălcate și de impactul încălcării, de perioada în care legislația UE nu a fost aplicată și de capacitatea de plată a țării respective.” (https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/OP22_02/OP_Amendment_to_the_financial_regulation_RO.pdf). Destinația sumelor provenite din amenzi nu poate fi alta decât bugetul UE. Întrebările logice care apar în acest context sunt de genul: Cât totalizează amenzile și alte sancțiuni colectate de către CE? Se justifică un regim special de gestiune a acestora? Potrivit unui document oficial emis recent de ECA (Curtea de Conturi a UE, Aviz No.2/26.07.2022, în Jurnalul Oficial C nr. 285 din 26-07-2022), doar în anul 2021, respectivele sume s-au ridicat la 1,6 miliarde euro.

Ca pondere în bugetul UE, acestea tind către 1%. Cât privește gestiunea disponibilităților bugetare astfel create, regulile impun depunerea acestora într-un fond special până la obținerea unei decizii definitive în legătură cu datorarea lor. Lucrurile sunt deplin justificate, dacă avem în vedere că adesea sancțiunile sunt contestate la CJUE, iar cei sancționați pot plăti amenda – pentru început - doar cu titlu provizoriu. În practică, spre a acoperi cuantumul sancțiunii respective, există și posibilitatea depunerii unei garanții bancare. Așadar administrarea fondului special amintit anterior necesită o atenție aparte. Acesta, generic denumit „BUFI” (Budgetary Fines/Amenzi bugetare), funcționează după anumite reguli care permit investirea disponibilităților sale. Investirea nu urmărește nimic altceva decât ”a se conserva principalul prin încasarea dobânzii acumulate, asigurând totodată lichiditatea fondurilor pentru cazul în care amenda va trebui să fie restituită întreprinderii în cauză.” (ECA, 2022).

În funcție de soluția finală, urmează regularizările care se impun în raporturile cu bugetul UE. Adică, în situația confirmării amenzii de către CJUE, sumele încasate provizoriu cu titlu de amendă și dobânda aferentă vor fi înscrise automat în bugetul UE. Dacă a fost vorba doar despre constituiri de garanții, acestea se execută ca atare, iar sumele respective vor fi de asemenea înscrise în bugetul UE.

În mai rarele cazuri când sancțiunea se anulează/reduce, cuantumurile sumelor de felul menționat anterior se rambursează părții în cauză, cu dobânzile aferente. De remarcat că maniera de funcționare a ”BUFI”, avându-și corespondent în Regulamentul financiar (Reg. UE, Euratom 2018/1046), este menită să asigure lichiditatea fondurilor pentru situațiile în care amenda trebuie restituită la sfârșitul procedurii judiciare. Aceasta, și dacă procentul proceselor pierdute de CE ar fi chiar și cu mult mai ridicat...

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum a apărut criza bancară din America şi cum ne-ar putea afecta

Alexandru LĂZESCU

Cum a apărut criza bancară din America şi cum ne-ar putea afecta

Deşi nu a fost generată de asumarea unor riscuri iresponsabile, ca în 2008, şi suntem asiguraţi că ce s-a întâmplat atunci nu se va repeta, criza generată de falimentul Silicon Valley Bank din California introduce turbulenţe majore într-un mediu fragil în plan economic şi geopolitic cu consecinţe greu de estimat.

opinii

De la Val Gheorghiu, la Gabriel Caloian

Nichita DANILOV

De la Val Gheorghiu, la Gabriel Caloian

Singurul lucru comun între el şi actualul locatar al fostului său atelier este înălţimea. Amândoi sunt înalţi. Caloian ceva mai înalt decât Val Gheorghiu. Caloian cultivă spontaneitatea şi în dialog, şi în modul de-a gândi pictura, spre deosebire de Val Gheorghiu care îşi calcula fiecare pas şi fiecare gest.

Ce se cere pe piaţa muncii: profesii, experienţă, competenţe?

Ciprian IFTIMOAEI

Ce se cere pe piaţa muncii: profesii, experienţă, competenţe?

Cu excepţia Medicinei, toţi ceilalţi absolvenţi pot lucra în domenii în care contează mai degrabă competenţele pe care le deţin, modul în care îşi valorifică aptitudinile. Un absolvent de studii superioare cu competenţe digitale medii şi cunoaşterea măcar a unei limbi de circulaţie internaţionale, având disponibilitatea de a învăţa la locul de muncă, nu rămâne în afara pieţei muncii.

Sper să mor în timpul vieţii mele

Michael ASTNER

Sper să mor în timpul vieţii mele

Ei bine, abia zile mai târziu după ce mi-a apărut şi mie în minte un gând privind trecerea timpului - vine o vreme/ când timpul trece/ şi cam atât - mi-am dat seama că la origine n-are cum să nu se afle replica standard a mamei: Et vergieht!

pulspulspuls

Ce legături nebănuite mai sunt între jupânul fugar Ciorăpel de la Neamţ şi lumea politică şi de business din târgul nostru

Ce legături nebănuite mai sunt între jupânul fugar Ciorăpel de la Neamţ şi lumea politică şi de business din târgul nostru

Numai ce am vorbit ieri la rubrica noastră despre conexiunile jupânului Ciorăpel de la Neamţ prin judeţul nostru că au şi apărut informaţii noi, stimaţi telespecatori. 

Caricatura zilei

Doborârea dronei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.