IMAGINI: Amenințare cu bomba la Hotel Unirea în Iași! A ajuns un echipaj de la SRI
Amenintare cu bomba la Hotel Unirea în Iasi! Politisti, jandarmi si pompieri sunt la fata locu (...)
citeste totsambata, 06.03.2021
Anii frumoşi, mulţi, încărcaţi pentru Viorica Cortez de succese pe cele mai prestigioase scene ale lumii, ar putea fi ilustraţi numai prin reproducerea, chiar fragmentară, a listelor cu teatrele, partenerii, dirijorii cu care a realizat spectacole şi concerte, ale revistelor şi ziarelor ce au adăpostit cronici laudative. Lectura documentelor impresionează. Fotografiile înfăţişând-o în roluri diferite, alături de stele ale scenei lirice, stârnesc admiraţia.
Orice înregistrare a Vioricăi Cortez este mărturia magnetismului vocii sale. Cronicarii au remarcat de cele mai multe ori, printre altele, culoarea sumbră în registrul mediu spre grav, de alto şi contralto. Nu resimt niciodată această nuanţă cromatică. Dar am impresia stabilă a forţei bine stăpânite, a solidităţii emisiei vocale, a dramatismului constitutiv (Viorica Cortez este mezzosoprană dramatică), a frumuseţii şi originalităţii, sau pur şi simplu a virtuozităţii conducerii vocii în acest registru periculos. Pericolul constituindu-l asperităţile, duritatea, chiar lipsa de expresivitate. Viorica Cortez a evitat mereu pericolul - natura excepţională a vocii, modul cum i-au cultivat-o profesorii de la Iaşi şi de la Bucureşti, inteligenţa, echilibrul, înţelepciunea cu care şi-a întreţinut-o mereu ţinându-se departe de orice excese, sufletul frumos, străin de invidie-gelozie-ranchiună-stres (cei patru duşmani ai vocii şi ai chipului!) - au fost pentru ea câteva calităţi rar fundamentale.
Aminteam de dramatismul puternic al cântului său în registrul mediu şi grav. Nuanţele incendiare apar numai în registrul acut, unde, tot aşa, accentele exagerate şi forţarea glasului nu apar niciodată când o asculţi. Viorica Cortez şi-a permis, graţie naturii, studiului permanent, demonstraţii de virtuozitate a vocii în toate registrele, dar numai atunci când permitea partitura, niciodată în sensul de acrobaţii pentru a smulge admiraţia uluită a publicului. Totul exclusiv în slujba muzicii, din respect pentru stilul compozitorului. Apropo de stil: ascultând-o pe Viorica Cortez ai toate motivele să nu te mai consideri adept numai al lui Mozart, al lui Donizzetti, Puccini, Verdi sau Enescu. Excelând ca interpretă a creaţiei acestor compozitori (dar sunt şi alţii, evident), Viorica Cortez s-a dovedit la fel de autentică, ceea ce i-a asigurat contracte multe în toată lumea, îi asigură în continuare admiraţia celui ce ascultă înregistrările.
Sigur, frumuseţea fizică, temperamentul au ajutat-o mult să fie actriţă de teatru liric. Dacă o urmăreşti în rolurile Carmen, Charlotte, Dalila, Adalgisa, Eboli, Amneris, Leonora di Guzman, Azucena, Clitemnestra, Marina sau Iocasta constaţi aceeaşi intrare deplină în universul fiecărui personaj. Elementul „şarjă” i-a fost mereu străin, rămânând doar naturaleţea, o combinaţie fericită a jocului scenic ce trebuie urmărit şi admirat din cele mai îndepărtate zone ale sălii de spectacol, dar încântă privirile dacă te afli la câţiva metri de scenă ori în faţa ecranului. Iau ca exemplu doar scena finală din opera Carmen: conştientă de iminenţa morţii, personajul interpretat de Viorica Cortez are mândria, nepăsarea, curajul ce nu sunt doar ale sângelui spaniol, ci ale femeii de oriunde, gata de sacrificiu pentru iubire. Sigur că şi regia este importantă, doamna Cortez a avut întotdeauna diplomaţia să convingă autorul spectacolului scenic de inutilitatea unor soluţii exagerate - dar impresia dintâi şi dintotdeauna când o urmăreşti în această montare sau în atâtea altele, este de firesc, de ocolire a pozei agăţată de multe ori în reprezentaţiile de teatru liric.
Revin la arta interpretativă a doamnei Cortez pentru a sublinia adaptarea sa deplină la specificul lucrărilor din genul cameral şi vocal-simfonic. Dacă asculţi liedurile de Eusebie Mandicevschi şi George Enescu, partiturile pentru mezzosoprană din Recviemurile de Mozart şi Verdi (sunt doar câteva exemple dintr-o listă foarte lungă) rămâi din nou cu impresia că aşa ar fi vrut să le asculte autorii, eşti convins că aceasta este interpretarea ideală. O combinaţie fericită a cântului de teatru liric şi a celui cameral intim, introvertit.
Ritmul trepidant al spectacolelor şi concertelor pe scenele lumii a avut ca efect un mare impas pentru Viorica Cortez. Cu sinceritatea păstrată o viaţă, domnia sa mi-a povestit: Ca mulţi alţii din lumea noastră, a cântăreţilor, am avut momente dificile. Din cauza ritmului trepidant al spectacolelor m-am trezit că nu-mi mai răspunde glasul aşa cum aş fi vrut! Frământându-mă ce am făcut rău şi ce am făcut bine, într-o zi am luat avionul şi m-am oprit la Doi Peri, de unde se vede Cetăţuia, acolo unde m-am născut. Mama mă aştepta şi i-am spus: „mama, vreau să beau apa de aici, vreau să mănânc borş din buruienile de aici, din urzicile de aici, să respir acest aer, să mă bucur de florile din livadă, să mă joc cu pisicile, cu câinii, să stau lângă mata, să-mi treacă!” După ce am luat apă vie din fântâna părinţilor mei, m-am gândit că trebuie să repun în discuţie tot ce am învăţat, pentru că totul se clătina. Atunci am găsit-o pe Aneta Pavalache, n-am să uit niciodată cum a ştiut să pună fiecare notă la locul ei. Cu o răbdare extraordinară m-a pus din nou pe picioare. De atunci tot cânt mereu şi îmi spun „Doamne, a avut un rol foarte mare în această cumpănă a vieţii mele!” (Alex Vasiliu, Dialoguri neprotocolare, Editura Cronica, pag. 16-17)
Viorica Cortez a mai avut cumpene, motive de mari suferinţe ce i-ar fi putut distruge definitiv destinul artistic. Firea de luptătoare, pasiunea pentru muzică, umorul, înţelepciunea, credinţa în Dumnezeu i-au dat puterea să continue, să rămână omul fermecător, excepţional tovarăş de taifas, de la care ai mereu ce învăţa. Dintre toate versurile atâtor arii ce i-au alcătuit repertoriul, unul rămâne deplin semnificativ pentru arta sa interpretativă: „când te ascult, mi se deschide inima!”
Alex Vasiliu este jurnalist, muzicolog şi profesor
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Nichifor Botoșăneanul, hirotonit duminică
141 de cazuri noi de COVID la Iași. Județul este pe locul 7 în țară
4.064 cazuri noi și 69 de decese din cauza COVID în ultimele 24 de ore
Şase morți şi 40 de răniți într-un accident în care a fost implicat un autocar din Ucraina
IMAGINI: Amenințare cu bomba la Hotel Unirea în Iași! Perimetru de protecție
FOTO: Hoți prinși scotocind în containerele cu haine donate din Alexandru
Șase localități în scenariul roșu, zece în scenariul galben în județul Iași
Roverul Perseverance şi-a început explorarea pe Marte. Prima deplasare pe sol
Nicolas Cage s-a căsătorit pentru a cincea oară. Noua soție are 26 de ani
Sâmbătă sunt Moșii de iarnă. Se dă mâncare de pomană și se lasă și vasele
LIVE VIDEO: Flăcările au cuprins Prefectura Suceava. Clădirea este de patrimoniu
VIDEO: Proteste în stradă la Iași din cauza noroaielor de pe drum. Reacția Primăriei
Criminalul din Onești a fost audiat după ce a fost detubat. Mărturia sa este esențială
Rafila: Se poate să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi
Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)
Ce înseamnă finisajele și cât de mult contează detaliile pentru confortul unui apartament nou (P)
Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)
Zeci de permise reţinute unor şoferi care au trecut calea ferată
O nouă amânare pentru licitaţia de proiectare a tronsonului A8 Ungheni-Tg.Neamţ
Audi Q7, radiat în Italia şi neînmatriculat, depistat pe străzile Iaşului
Cearta a doi iubiți din Iași a ajuns pe masa Înaltei Curți a României: „Ce i se poate reproşa”
Atenție unde parcați! Au apărut hoții de catalizatoare. Operează pe sub masina
Bătaia de joc de la Gara mare, oprită după articolul ZDI. Se redeschide parcarea pentru public
Licitaţii pentru locuri de parcare în mai multe zone din Cantemir, Tătăraşi sau Mircea cel Bătrân
Ieşenii care vând o maşină se vor putea programa online la Primărie
Judecarea contestaţiei depuse de Beatrice Rancea s-a amânat pe luni
Viata la ţară este destul de complicată: cum te poate băga la pușcărie apa de ploaie?
Un hoţ de buzunare din Dobrovăţ opera în autobuzele din municipiu
Ce planuri are noua conducere a Operei ieşene. Se întoarce corul de copii
Cinci persoane, între care doi copii, rănite după ce două autoturisme s-au ciocnit
Renate Weber este convinsa că demiterea sa loveşte în instituţia Avocatului Poporului
Twitter testează un buton de „anulare” în timp ce se trimite un tweet
Celebrele trucuri de memorie ale lui Sherlock Holmes sunt într-adevăr eficiente
A fost actualizată lista statelor considerate cu risc epidemiologic
Canada a autorizat vaccinul Johnson & Johnson: “există dovezi puternice care arată beneficiile”
Poliţişti cercetaţi, după ce au agresat jurnaliştii unui post de televiziune
Mikloş Andrea s-a calificat în finală la 400 metri, la CE de atletism indoor, de la Torun
VIDEO: Lider AUR, fost candidat la Camera Deputaţilor, arestat într-un dosar de proxenetism
Elevii din anii terminali vor merge la şcoală fizic chiar şi în localităţile din scenariul roşu
Nicolae GRECUProiectele, iluzii în fotbalul ieşean |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Eugen MUNTEANUMonumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV) |
pr. Constantin STURZUHirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul |
Aurelian-Petruș PLOPEANUCe înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.