Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Capcane” previzibile, dar eficiente

GALERIE
alexandru calinescu
  • alexandru calinescu
- +

Premiul întâi cu cunună în materie de umor (negru) revine secretarului de stat de la Energie care, dorind să le vină în ajutor cetăţenilor dezorientaţi de toate aceste complicate schimbări în politica tarifelor, a tranşat chestiunea: „Cel mai ieftin megawatt de energie este cel neconsumat”. Ceea ce arată, din nou, că trăim în patria lui Urmuz şi a lui Eugen Ionesco.

Nu, politicienii, nici chiar cei cu mare notorietate, nu sunt infailibili, pot greşi, pot gafa sau pot da dovadă de neştiinţă în chestiuni foarte simple. Îmi vine acum în minte o păţanie a preşedintelui Jacques Chirac. Era în 1996, Chirac câştigase alegerile prezidenţiale în urmă cu un an, iar scena cu pricina s-a petrecut cu ocazia unei vizite la noua mare Bibliotecă Naţională din Paris (care, în paranteză fie spus, poartă numele predecesorului său, François Mitterrand). Într-o sală de lectură, urmărind ce face un cititor aflat în faţa calculatorului, cerând explicaţii şi spunându-i-se că acesta lucrează ajutându-se cu „la souris” („mouse”, în franţuzeşte), preşedintele a întrebat candid: „La souris : Qu’est-ce que l’on appelle la souris?” („La souris? Ce e aceea la souris?”), arătând astfel că nu era deloc familiarizat cu tehnicile noi. Presa s-a amuzat, bineînţeles, şi n-au lipsit comentariile maliţioase. Chirac a făcut ulterior din informatizare o preocupare majoră, începând - ca să dea exemplu - chiar cu palatul Elysée.

Se ştie, de asemenea, că ziariştii pun politicienilor, de mai multe decenii încoace, o serie de întrebări la care aceştia din urmă, deşi ar trebui să fie avertizaţi, nu găsesc răspuns. Cât costă o pâine, cât costă un bilet de metrou, cât costă un kilogram de zahăr - iată câteva din „capcanele” întinse de jurnalişti şi cărora politicienii le cad, cu regularitate, victime. În 1974, aflat în plină campanie electorală, viitorul preşedinte Valéry Giscard d’Estaing a fost întrebat cât costă un bilet de metrou şi, bineînţeles, n-a ştiut. De atunci încoace, asta a devenit o întrebare recurentă, ziariştii ştiind bine că oamenii politici cu responsabilităţi înalte (dar şi alţii mai mărunţei) nu călătoresc cu metroul sau cu autobuzul. Astfel, în 2012, Nathalie Kosciusko-Morizet, care tocmai îşi terminase mandatul de ministru al… transporturilor, a fost întrebată acelaşi lucru: a răspuns „4 euro”, deşi biletul costa atunci 1,70 euro. Politicienii de dreapta par, în Franţa cel puţin, mai vulnerabili la acest capitol, de unde impresia că nu se interesează de nevoile cotidiene ale cetăţeanului. Jean-François Copé, politician cu vechi state de serviciu, n-a ştiut preţul unui croissant, iar Christian Estrosi, astăzi primar la Nisa, nu a fost în stare să spună ce valoare are timbrul cu care expediezi o scrisoare simplă. Dar dreapta nu are câtuşi de puţin monopolul ignoranţei în ce priveşte cheltuielile zilnice: socialistul Lionel Jospin, fost prim-ministru, nu ştia nici el preţul tradiţionalei baghete franţuzeşti. Şi cu siguranţă că nici Dominique Strauss-Kahn, la un moment dat marea speranţă a socialiştilor francezi, nu ştia cât plătise Fondul Monetar Internaţional, al cărui director (încă) era, pentru camera de la hotelul Sofitel din New York, unde impetuosul personaj şi-a pus în gând să violeze o cameristă.

Fireşte, nu e plăcut să fii prins că nu ştii cât costă un bilet de tramvai, dar un om inteligent iese (cât de cât) din încurcătură cu o replică bine ţintită sau cu o vorbă de duh. Lipsa de inteligenţă (eufemistic spus) poate duce, dimpotrivă, la consecinţe catastrofale. Că premierul Florin Cîţu n-a ştiut cât costă o pâine e destul de grav într-o ţară ca a noastră, în care foarte multe familii abia izbutesc să-şi asigure coşul zilnic. Dar răspunsul lui Cîţu a fost aiuritor şi ne-a aruncat într-o stare de perplexitate: „Nu ştiu cât costă fiindcă eu nu mănânc pâine”. Premierul răspunsese alături de subiect şi atunci când a apărut povestea cu maşina condusă în Amrica în stare de ebrietate: în loc să furnizeze, bărbăteşte, nişte explicaţii, Cîţu a spus că se miră cum de s-a aflat asta tocmai acum şi nu în cei patru ani de guvernare pesedistă: mod de a introduce, insidios, teoria complotului. Situaţia s-a repetat cumva cu ministrul de finanţe Vâlceanu, care a fost întrebat cât este salariul minim, a dat un răspuns greşit, ziariştii i-au comunicat cifra reală la care ministrul a găsit de cuviinţă să nege evidenţa, spunând că e imposibil ca salariul minim să aibă acel cuantum. Asta te duce cu gândul la un celebru banc de pe vremuri, cu ardeleanul care vizitează o menajerie, se opreşte în faţa unei girafe, o contemplă îndelung, apoi exclamă: „Aşa ceva nu există!”. Noroc cu Florin Cîţu, care i-a sărit ministrului în ajutor şi a precizat că cifra pe care acesta o avansase reprezintă… pragul pe care îl va atinge în curând salariul minim. Iată că premierul are resurse nebănuite de umor - involuntar, dar tot umor se cheamă că e.

Premiul întâi cu cunună în materie de umor (negru) revine secretarului de stat de la Energie care, dorind să le vină în ajutor cetăţenilor dezorientaţi de toate aceste complicate schimbări în politica tarifelor, a tranşat chestiunea: „Cel mai ieftin megawatt de energie este cel neconsumat”. Ceea ce arată, din nou, că trăim în patria lui Urmuz şi a lui Eugen Ionesco.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri