„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

„Ziarul de Iaşi” a publicat marţi o amplă comparaţie privind transparenţa informaţiilor publice între Primăria Iaşi şi administraţiile locale din Cluj, Oradea şi Timişoara. Concluzia analizei? Spre deosebire de primăriile din vestul ţării, prietenoase, pro-active, complice chiar la „indiscreţia” legitimă a cetăţeanului, Palatul Roznovanu seamănă cu o cetate sub asediu, cu zăvoarele trase, în care contribuabilul interesat de traseul dărilor sale la stat este perceput ca un duşman. De unde această opacitate şi frică faţă de propriii cetăţeni la Primăria Iaşi?

Primul şi cel mai la îndemână răspuns: corupţia din aparatul administrativ local. Teama că publicarea completă şi în timp real a informaţiilor despre „partenerii comerciali” ai Primăriei va atrage suspiciuni despre corectitudinea încredinţării unor contracte publice. Primarul însuşi este acuzat, în ultimul său dosar penal, de omisiunea sesizării organelor de urmărire penală, în fapt, că a închis intenţionat ochii la fapte de corupţie despre care avea cunoştinţă. A acoperit, a ascuns o fărădelege, la fel cum camuflează cu „markerul” informaţiile publice de pe site-ul Primăriei. Corupţia este aşadar un răspuns corect, dar nu complet. Să nu ne imaginăm că în administraţiile locale din Cluj, Oradea sau Timişoara lucrează numai funcţionari integri, că la concursurile de angajare li se cere adeverinţă de sfânt eliberată de mitropolie. Există suficiente dosare grele de corupţie şi prin vestul ţării şi numeroase probe de nesimţire a angajaţilor din instituţiile locale. Diferenţa ţine de adaptarea la modernitate, de faptul că în acele oraşe până şi legea este încălcată cu instrumente de secolul 21.

Cu câteva ore înainte ca Mihai Chirica să fie înhăţat de procurori în dosarul Zoiosu, în faţa Palatului Roznovanu a avut loc o acţiune de protest a angajaţilor din instituţiile subordonate Primăriei. Vorba vine protest, funcţionarilor li s-a ordonat să-şi arate solidaritatea cu primarul, care nu a reuşit să-şi treacă bugetul prin Consiliul Local. Cu o portavoce în mână, o cucoană din sindicat a transmis, probabil fără să îşi dea seama, adevăratele doleanţe ale subordonaţilor lui Chirica: „Nu e normal să faci digitalizare de pe o zi pe alta, asta se face în urma unui studiu. Să vezi domnule, câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot? Că asta de fapt vreţi, să ne înlocuiţi cu roboţi”. Aceste trei fraze ascund de fapt întârzierea cronică de dezvoltare a Iaşului faţă de oraşele din vest.

Estompate de „breaking news”-ul descinderilor de la DIICOT, imaginile nu s-au viralizat suficient, dar spun totul despre un centru universitar care trăieşte într-un trecut idealizat şi în care termenul „progres” are conotaţii negative, impuse ca atare de liderii comunităţii. De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21. Cucoana are, din păcate, dreptate: Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot? La ce ne trebuie digitalizare? 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.