anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

GALERIE
cosmin pasca
 • cosmin pasca
- +

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

„Ziarul de Iaşi” a publicat marţi o amplă comparaţie privind transparenţa informaţiilor publice între Primăria Iaşi şi administraţiile locale din Cluj, Oradea şi Timişoara. Concluzia analizei? Spre deosebire de primăriile din vestul ţării, prietenoase, pro-active, complice chiar la „indiscreţia” legitimă a cetăţeanului, Palatul Roznovanu seamănă cu o cetate sub asediu, cu zăvoarele trase, în care contribuabilul interesat de traseul dărilor sale la stat este perceput ca un duşman. De unde această opacitate şi frică faţă de propriii cetăţeni la Primăria Iaşi?

Primul şi cel mai la îndemână răspuns: corupţia din aparatul administrativ local. Teama că publicarea completă şi în timp real a informaţiilor despre „partenerii comerciali” ai Primăriei va atrage suspiciuni despre corectitudinea încredinţării unor contracte publice. Primarul însuşi este acuzat, în ultimul său dosar penal, de omisiunea sesizării organelor de urmărire penală, în fapt, că a închis intenţionat ochii la fapte de corupţie despre care avea cunoştinţă. A acoperit, a ascuns o fărădelege, la fel cum camuflează cu „markerul” informaţiile publice de pe site-ul Primăriei. Corupţia este aşadar un răspuns corect, dar nu complet. Să nu ne imaginăm că în administraţiile locale din Cluj, Oradea sau Timişoara lucrează numai funcţionari integri, că la concursurile de angajare li se cere adeverinţă de sfânt eliberată de mitropolie. Există suficiente dosare grele de corupţie şi prin vestul ţării şi numeroase probe de nesimţire a angajaţilor din instituţiile locale. Diferenţa ţine de adaptarea la modernitate, de faptul că în acele oraşe până şi legea este încălcată cu instrumente de secolul 21.

Cu câteva ore înainte ca Mihai Chirica să fie înhăţat de procurori în dosarul Zoiosu, în faţa Palatului Roznovanu a avut loc o acţiune de protest a angajaţilor din instituţiile subordonate Primăriei. Vorba vine protest, funcţionarilor li s-a ordonat să-şi arate solidaritatea cu primarul, care nu a reuşit să-şi treacă bugetul prin Consiliul Local. Cu o portavoce în mână, o cucoană din sindicat a transmis, probabil fără să îşi dea seama, adevăratele doleanţe ale subordonaţilor lui Chirica: „Nu e normal să faci digitalizare de pe o zi pe alta, asta se face în urma unui studiu. Să vezi domnule, câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot? Că asta de fapt vreţi, să ne înlocuiţi cu roboţi”. Aceste trei fraze ascund de fapt întârzierea cronică de dezvoltare a Iaşului faţă de oraşele din vest.

Estompate de „breaking news”-ul descinderilor de la DIICOT, imaginile nu s-au viralizat suficient, dar spun totul despre un centru universitar care trăieşte într-un trecut idealizat şi în care termenul „progres” are conotaţii negative, impuse ca atare de liderii comunităţii. De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21. Cucoana are, din păcate, dreptate: Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot? La ce ne trebuie digitalizare? 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Cântăreţul cântăreţilor

Briscan ZARA

Cântăreţul cântăreţilor

Era o situaţie aproape incredibilă. E ca şi cum ai accepta la un concert de operă pe cineva care nu are voce decât de cântat sub duş, doar că să primească şi acela un salariu, din milă, din compasiune sau vreun interes. De fapt nu cred că exagerez dacă zic că în asta constau de fapt eşecurile pe bandă rulantă din toate domeniile de activitate din această ţară: lipsa de profesionalism a oamenilor.

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Cristina DANILOV

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Avem o provocare imensă, tocmai conștientizăm că sinuciderea există, că este o situație care necesită intervenție urgentă, că depășește situația în care cineva vrea doar să atragă atenția. Am auzit pe cineva spunând „Hai să vorbim despre sinucidere ca să nu mai vorbim despre sinucideri”, așa că va trebui, că ne place sau nu, să vorbim despre asta.

Preşedintele îngrijorării noastre

Mihai DORIN

Preşedintele îngrijorării noastre

Trăim vremuri grele, războiul e la fruntarii, starea de sărăcie şi depresie a populaţiei se adânceşte, iar ca un blestem cu repetiţie, clasa politică a coborât la cel mai de jos nivel de competenţă din toată istoria noastră post-decembristă. 

pulspulspuls

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Stimaţi ieşeni, vă oferim pe astăzi un pasaj, unul mic dar tare interesant, din rechizitoriul care a dus la condamnarea la 10 ani a fostului premare de Bucureşti Sorin Oprescu. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X