Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Cazul Caracal” de la Iași - Bâlbâială incredibilă a Poliţiei ieşene după ce o femeie a sunat la 112: era jefuită cu pistolul la tâmplă

GALERIE
amenintare, pistol
  • amenintare, pistol
- +

Din tragedia de la Caracal nu s-a învăţat nimic. Un banal proces legat de o decizie de sancţionare relevă gravele probleme existente încă în funcţionarea sistemului 112. Poliţiştii ieşeni s-au bâlbâit timp de o jumătate de oră neştiind ce să facă după ce o ieşeancă a anunţat că a fost tâlhărită sub ameninţarea pistolului. În primă instanţă, poliţiştii Secţiei 2 nici nu s-au deranjat să trimită vreun om la faţa locului. La un sfert de oră după primirea telefonului, poliţiştii din teren nu ştiau încă nici măcar că este vorba de folosirea unei arme şi nici ce maşină trebuie să urmărească. A fost nevoie de intervenţia personală a comandatului Inspectoratului Poliţiei Judeţene pentru ca lucrurile să se pună în mişcare. Nu a avut loc nicio tragedie, dar nu graţie intervenţiei forţelor de ordine, ci pentru că agresorii nu voiseră decât să-şi înspăimânte victima. Dacă voiau să o ucidă, aveau timp să bea şi o cafea până să apară la orizont prima caschetă albastră.

 

Pe 7 ianuarie 2020, la ora 16.26, o ieşeancă anunţa la serviciul 112 că în faţa casei sale din Ţicău au oprit două automobile din care a coborât un grup de tineri. Sub ameninţarea unui pistol, aceştia o jefuiseră de 3.500 de lei. În momentul respectiv nu se ştia că era vorba de o acţiune de intimidare din care avea să se nască unul dintre cele mai spectaculoase dosare de trafic de heroină instrumentat de DIICOT în ultimii ani. În dispecerat se aflau N.G.L., ofiţer de serviciu principal la IPJ în ziua respectivă, doi lucrători ai serviciului 112 şi un angajat al dispeceratului. Agentul care a preluat apelul era relativ nou intrat în rândul angajaţilor Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă. Neştiind cum să reacţioneze, a cerut ajutorul colegului său, M.D., care a preluat apelul. Acesta a sunat la secţia 2, pe raza căreia se afla locuinţa femeii, dar a vorbit singur. Ofiţerul de serviciu al Secţiei 2 nici nu a vrut să preia sesizarea, motivând că singurul echipaj este plecat la alt eveniment şi şi-a trimis colegul să se adreseze Secţiei 4, care ar fi fost mai aproape. Ofiţerul de serviciu de la Secţia 4 a tras de timp.

Conform procedurilor interne ale Poliţiei, nu angajaţii secţiilor decid cine intervine. Principiul „cel mai aproape poliţist de locul producerii evenimentului sesizat intervine” trebuie aplicat de ofiţerul de serviciu din dispeceratul 112. Comunicarea defectuoasă dintre poliţişti a făcut ca cei aflaţi în secţii nici să nu afle în primă instanţă că este vorba de un atac armat. După 5 minute, M.D. a făcut mai multe solicitări prin staţia radio vizând darea în consemn local a autoturismelor implicate în incident. Abia după 10 minute de la apel, ofiţerul de serviciu din dispecerat era pus la curent cu principalele date cunoscute.

Abia după jumătate de oră sunt mobilizate forţele în teren

Nici acesta nu s-a grăbit prea mult. Abia la 16.40 ar fi luat legătura cu Secţia 2 pentru a afla detalii despre intervenţia de la faţa locului. A aflat cu această ocazie că nimeni nu plecase acolo, iar ofiţerul de serviciu al secţiei nu ştia că se folosise un pistol. Ulterior, N.G.L. avea să explice lentoarea reacţiei prin faptul că în aceeaşi perioadă mai fuseseră primite apeluri la 112, dintre care două incendii, unul fiind cu victime. Acestea „aveau impact media ridicat” şi „solicitau o atenţie sporită”, după cum a spus poliţistul.

La ora 16.50, la 24 de minute după apelul femeii, N.G.L. a anunţat pe grupul de WhatsApp intern detaliile cunoscute iniţial ale evenimentului. La 16.56 a fost sunat chiar de şeful IPJ, Costel Gîtlan, care i-a cerut date despre mobilizarea forţelor din teren. A raportat doar că nu are informaţii certe despre faptă, automobilele şi persoanele implicate. Gîtlan a aflat astfel că acţiunea „Năvodul”, care presupune instalarea de filtre pentru oprirea autoturismelor implicate într-o infracţiune, eventual cu participarea inspectoratelor din judeţele vecine, nu fusese încă declanşată. Aceasta ar fi trebuit lansată imediat după primirea apelului la 112, nefiind necesară obţinerea unor informaţii „certe”. A fost însă nevoie ca şeful IPJ să ceară imperativ declanşarea acţiunii pentru ca roţile înţepenite ale Poliţiei să înceapă să se învârtă. După încă aproximativ două ore, autoturismele erau identificate, iar ocupanţii lor identificaţi. Nu încercaseră să părăsească Iaşul. Dacă ar fi vrut, aveau timp să şi treacă graniţa. La aceeaşi oră, 16.56, femeia agresată a revenit cu un telefon la 112, reclamând faptul că nimeni nu ajunsese încă la faţa locului.

Ofiţerul sancţionat s-a adresat instanţei

Bâlbele din ziua de 7 ianuarie au atras o cercetare disciplinară, N.G.L fiind găsit vinovat de neglijenţă în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu. A primit o mustrare scrisă şi, la evaluarea anuală, a primit doar calificativul „bine” în loc de standardul „foarte bine”. Poliţistul s-a adresat instanţei, reclamând că ar fi fost sancţionat pe nedrept şi cerând anularea sancţiunilor şi plata de către IPJ a unor daune morale de 1 leu. El a invocat faptul că Parchetul de pe lângă Judecătorie ar fi infirmat fapta de „tâlhărie calificată” şi ar fi clasat cauza. În fapt, procurorii îşi declinaseră competenţa în favoarea DIICOT, fiind vorba de o reglare de conturi între traficanţi de droguri.

De cealaltă parte, conducerea IPJ a cerut respingerea acţiunii, prezentând o lungă listă de greşeli comise de N.G.L. în gestionarea situaţiei. Ofiţerul de serviciu ar fi trebuit să stabilească operatorul dispecer care să continue activităţile ulterioare apelului, în condiţiile în care cazul fusese pasat de la un operator la altul. Ofiţerul nu coordonase personalul de serviciu din Secţiile 2 şi 4 pentru a limita timpul de deplasare a celui mai apropiat echipaj la locul faptei. Nu informase imediat conducerea IPJ despre eveniment şi nici conducerea Inspectoratului General al Poliţiei. Teoretic, IGPR trebuia să afle în maxim 15 minute prin intermediul sistemului informatic al poliţiei şi în scris, în cel mult două ore. IGPR a aflat despre incident abia după 8 ore.

N.G.L. nu declanşase acţiunea „Năvodul” decât după ce i se ceruse expres aceasta de către comandantul IPJ. De fapt, până la ora 17.00, N.G.L. nu-şi folosise deloc telefonul, deşi complexitatea cazului ar fi impus o implicare personală, lăsând acţiunea la latitudinea operatorilor 112. „După momentul apelului 112 din data de 07.01.2020 , ora 16:26, ofiţerul de serviciu principal, cms. N.G.L., deţinea primele date comunicate de către apelantă despre autoturismul folosit de către autori pentru a părăsi locul faptei, datele deţinute la acel moment fiind suficiente pentru a putea aprecia ca fiind oportună declanşarea acţiunii «Năvodul», chiar dacă nu era confirmată veridicitatea apelului”, au precizat reprezentanţii IPJ. În cazul unor infracţiuni cu violenţă, omor sau jaf armat, când autorii pleacă de la locul faptei cu o maşină sau motocicletă, „Năvodul” se declanşează automat, fără a se aştepta vreun ordin. Intervalul de 24 de minute scurse de la primirea apelului la 112 şi până la anunţul făcut de ofiţerul de serviciu pe grupul de WhatsApp „nu poate fi apreciat ca imediat”, au considerat şi judecătorii.

Magistraţii Tribunalului şi-au însuşit în totalitate argumentele aduse de reprezentanţii IPJ, apreciind că N.G.L. nu-şi îndeplinise atribuţiile şi, ca urmare, fusese sancţionat pe bună dreptate. Acţiunea ofiţerului a fost respinsă în totalitate. N.G.L. are totuşi posibilitatea recursului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri