Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Polulația din Capitală va fi testată pentru coronavirus

”Ce catastrofă sanitară se petrece la București? Aloo! Tragedia se petrece la Suceava și se îndreaptă spre Iași”

GALERIE
testare, coronavirus
  • testare, coronavirus
- +

Alex Zănoagă, fost jurnalist Ziarul de Iași, are un set de întrebari legate de modul defectuos în care, se pare, autoritățile române gestionează situația coronavirusului. Vă prezentăm postarea lui de pe FB.

””Quo vadis?

România a depășit de alaltăieri Grecia ca număr de persoane infectate cu noul coronavirus și creștem într-un ritm amețitor. Ieri la prânz am depășit și Finlanda. A urmat Polonia. Trei salturi în clasament în două zile. Am urcat pe locul 14 în Uniunea Europeană, ca număr de îmbolnăviri. Luxemburg, Cehia și Irlanda vor fi depășite din goană până la sfârșitul acestei săptămâni, pentru că în lumea reală nu se petrec miracole.

Curba graficului ce redă evoluția bolii în România devine tot mai avântată spre înălțimi, iar lucrurile nu indică nici cea mai vagă tendință de îmbunătățire. Grecia, eternul copil bolnav al Europei reușește cumva să tempereze ritmul îmbolnăvirilor, permițând sistemului său sanitar, să răsufle. România gâfâie tot mai greu, respirația îi e tot mai scurtă, șuieratul plămânilor, tot mai ascuțit, iar pastilele administrate zilnic nu fac decât să o îmbolnăvească mai rău.
În decurs de o săptămână, România a devenit un tărâm suprarealist în care se poate întâmpla orice, singura certitudine fiind lipsa oricărei vești bune.
Avem 17 morți până acum. Tragic e însă faptul că majoritatea acestor decese au fost gratuite, datorându-se pur și simplu protocolului de testare. Până de curând, puteai să-ți scuipi plămânii, că tot degeaba. Se testau doar cei veniți din zone roșii sau care avuseseră contact cu persoane venite de acolo. Dintre primii 10 morți, 7 nu aveau „link epidemiologic”. Un test e vreo 200 de lei. Viața unui om pare să nu valoreze atât de mult.

Un bolnav blochează o secție la „Sf. Spiridon”, iar 16 medici și asistente intră în izolare. La Maternitatea „Elena Doamna” este trimisă o gravidă cu coronavirus. Secția de Boli Interne a spitalului județean Piatra Neamț este închisă din același motiv, iar exemplele pot continua. Un pacient sucevean trimis la București este operat. Ulterior se confirmă că pacientul era bolnav. 31 de contacți, dintre care 28 (!) cadre medicale. Dacă bolnavii erau testați înaintea transferului, totul era în regulă. Pe țară, un bolnav din 7 este medic și suntem abia la început. Cine ne va mai trata? Cioclii?

Aproape 100 de cadre medicale din Suceava s-au îmbolnăvit dintr-o prostie, iar spitalul județean este practic eliminat din luptă. Reacția ministerului? Să-i împrăștie pe cei internați pe la alte spitale. Duceți virusul mai departe! Crește și te înmulțește și stăpânește România! Secretarul de stat Nelu Tătaru menționează și Pașcani, printre destinații. Really?? Unii par complet rupți de realitate. Ce s-ar întâmpla dacă un pacient sucevean trimis la Pașcani se dovedește a avea Covid? De ce nu sunt ținuți la Suceava, la un loc și de ce nu sunt trimiși medicii necesari acolo? Există spitale de campanie, de ce nu se folosește unul? Ăla pe care-l monta demonstrativ armata deunăzi? Mister.

Miraculos, avem 79 de persoane vindecate. Grosul, la Timișoara, unde au plecat pe picioarele lor 53 de oameni. La Iași, un singur vindecat. De ce naiba nu se extinde schema de tratament aplicată la Timișoara și în restul țării? Mister.

Incredibil, ministrul Sănătății, Victor Costache, anunță că toți bucureștenii vor fi testați. WTF?? Ce catastrofă sanitară se petrece la București și nu am aflat încă? Aloo! Tragedia se petrece la Suceava și se îndreaptă spre Iași, nu spre capitală. Mișcarea logică ar fi să fie testați cei care ajung să fie internați într-un spital. Îi verificăm pe ei și ne asigurăm că nu închidem încă un spital din cauza contaminării. Dar, nu, ministrul vrea să se asigure că niciunul dintre cei cu care se vede la o cafea prin capitală nu este bolnav. L-o fi speriat faza cu senatorul Chițac… Ce mi se pare însă cu totul incredibil este că Victor Costache ÎNCĂ e ministru! Nu l-a dat nimeni afară și nici nu s-a simțit să plece singur.

Una peste alta, vorba lui Mișel Jacson, „All I wanna say is they don’t really care of us”. Așa că, să încheiem într-o notă optimistă


© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri