anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

„Clădirea viitorului” - ce spun membrii juriului celui mai mare concurs de arhitectură din Iaşi?

GALERIE
un iasi
 • un iasi
- +

Cei şase - cinci arhitecţi şi un istoric - vor trebui să aleagă proiectul câştigător al concursului internaţional de arhitectură pe care îl va organiza compania Iulius pentru dezvoltarea zonei Sf. Andrei - Piaţa Palatului.

Cinci arhitecţi şi un istoric vor alege proiectul câştigător al concursului internaţional de arhitectură pe care îl va organiza compania Iulius pentru dezvoltarea zonei Sf. Andrei - Piaţa Palatului. Membrii juriului spun câ o astfel de iniţiativă ar trebui să fie extinsă şi la alte proiecte din oraş. Totodată, spun aceştia, ar fi necesară inclusiv o legiferare prin care organizarea de astfel de concursuri să fie încurajate inclusiv la nivel de autorităţi locale pentru proiecte de amploare. Juriul este format din arhitecţii Şerban Ţigănaş, Augustin Ioan, Matei Bogoescu, Mihai Drişcu şi Dragoş Ciolacu, alături de istoricul Cătălin Turliuc.

Din punct de vedere arhitectural, spune dr. arh. Augustin Ioan, soluţiile care urmează a fi propuse ar trebui să reprezinte „clădiri ale viitorului”„De-a lungul întregii mele cariere am promovat concursuri, şi la ordinul arhitecţilor, şi în spaţiul public. Din nefericire, continuă să nu fie soluţia preferată nici de autorităţile locale, şi nici de cele naţionale care ar fi putut să legifereze, în 30 de ani, concursul ca modalitate de intervenţie mai ales în zone centrale, cum este cazul de aici de la Iaşi”, a mai spus dr. arh. Augustin Ioan.

El a spus că tema de la Iaşi este una „complicată”, dar a precizat că, având în vedere că este un concurs cu invitaţi, acest lucru asigură „o plasă de siguranţă” pentru a avea, la finalul competiţiei, „un număr de soluţii bune”.

La rândul lui, istoricul Cătălin Turliuc a precizat că acest concurs este „extrem de relevant pentru întreaga comunitate”. „Ceea ce va rezulta în urma desfăşurării acestui concurs internaţional de arhitectură va trebui să creeze o nouă solidaritate, un nou spirit comunitar în oraş, să pună în valoare marile obiective care deja dau capital simbolic zonei centrale şi, în acest sens, este o mare provocare”, a declarat istoricul.

El a adăugat că astfel de concursuri nu ar trebui să fie organizate doar pentru zona centrală, ci pentru alte proiecte dezvoltate în oraş. „Primul lucru pe care îl aştept este ca acest ansamblu de clădiri să fie simbolul generaţiei actuale, să ne plaseze într-un dialog fertil cu trecutul, să reprezinte, dacă vreţi, un semn al unei generaţii care se adaugă celor care au dat prestigiu şi au întărit rolul de capitală istorică şi capitală culturală a României”, a mai spus Cătălin Turliuc.

Amintim că, săptămâna trecută, compania Iulius a anunţat un concurs internaţional de arhitectură (VEDEȚI AICI) în premieră pentru Iaşi, concurs care are în vedere dezvoltarea zonei Sf. Andrei - Piaţa Palatului, respectiv cea cuprinsă între Palas Campus şi strada Palat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.