anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

”Comercializarea morții a luat avînt” în Iași. Aventura fiscală a scriitorului Liviu Antonesei la cimitir

GALERIE
Liviu Antonesei
 • Liviu Antonesei
- +

Scriitorul ieșean Liviu Antonesei a povestit cu umor pe blogul său câte taxe are de plătit pentru locul de veci pe care și l-a cumpărat la cimitir. ”Comercializarea morții a luat avînt”, a concluziont el la finalul textului pe care l-a publicat pe .antoneseiliviu.wordpress.com, pe care vă invităm să îl citiți )și să vă amuzați) mai jos.

Cînd am primit mesajul de mai jos de la un foarte vechi prieten, mai întîi am rîs de nu mă puteam opri. Mă întrebam și ce naiba l-a apucat să se ocupe de lucruri din astea cînd e încă în floarea vîrstei, oleacă mai mic decît mine. După aceea, mi-am dat seama că a vrut să facă un gest amabil, să-i scutească pe urmași de probleme cînd va veni momentul acela, iar eu sper că va veni foarte tîrziu. Voiam să public mesajul în week end, la rubrica de umor, dar mi-am dat seama că întîmplările trec dincolo de limitele umorului, oricît de negru, sînt de un absurd kafkaian… Public mesajul fără a opera nici cea mai mică intervenție. poate e cazul să tragem învățăminte – cum nu cred în vreo ameliorare posibilă a birocrației, mai bine să știm ce ne așteaptă înainte de ultima intrare pe poarta cimitirului…. În stilul ăsta, oamenii nu vor mai avea chef nici să moară oricît de sătui de viață ar fi!

M-am gîndit să-mi pregătesc mormîntul, ca să fie locul pregătit pentru cînd va veni vremea să trec strada.

Sunt moștenitorul unui fost „loc de veci”, cumpărat de bunicul meu în 1947, la moartea soacrei sale, moștenit de bunica, apoi de tata, pe urmă de mama, iar acum nouă ani, de mine, la moartea mamei. Mormîntul fusese între timp refăcut de tatăl meu, în anii 70.

Pentru a face lucrările de reabilitare a mormîntului, a trebuit să schimb statutul de moștenitor cu cel de „concesionar”, căci locul de veci, care era atribuit înainte pe 33 de ani, acum poate fi confiscat după doi ani dacă nu plătești taxa de întreținere (45 de lei pe an). 

După ce am scris o cerere și am plătit două taxe, una pentru verificarea juridică, cealaltă pentru intrarea în posesia documentului, a trecut peste o lună și am obținut „actul de concesiune”, în calitate de „concesionar”.

Actul poartă cinci semnături, în afară de a mea: CONCEDENT, MUNICIPIUL IAȘI, prin Societatea „SERVICII PUBLICE IAȘI” S.A., DIRECTOR GENERAL Ing. LAURENȚIU IVAN; OFICIUL JURIDIC, Cons. jr. VANDA CAZACU; ȘEF SERVICIU ADMINISTRARE CIMITIRE, MARIAN SPIRIDON; ADMINISTRATOR TOFAN G. Sub fiecare dintre aceste patru semnături stă scris „Îmi asum responsabilitatea corectitudinii și legalității în solidar cu întocmitorul înscrisului”. 

Acestor patru semnături, de la baza documentului, li se adaugă a cincea, în dreapta sus: „SE APROBĂ / PRIMARUL MUNICIPIULUI IAȘI / MIHAI CHIRICA”, întărită prin ștampila instituției.

Am lăsat să treacă iarna și am luat contact cu o firmă specializată în asemenea lucrări, de la care am aflat că trebuie să obțin mai întîi o autorizație din partea administrației cimitirului. Am trecut pe la poarta Eternității, unde este instalată administrația, am făcut coadă, Covid oblige. Clădire mică, hol strîmt, doar un petiționar poate intra pe rînd. Obțin cu greu un formular, după ce sunt „verificat”: nume, adresă, parcelă… N-aveam actul de concesiune la mine.

Înțeleg mai bine reticența în eliberarea formularului: costă 2,50 lei. Pe bonul de casă văd că am fost taxat cu două formulare, deși nu luasem decît unul, dar nu mă pun pentru doi lei și cincizeci de bani. 

Revin în ziua următoare cu cererea completată și cu copii după actul de identitate și după cel de concesiune. Mi se spune că trebuie să indic pe cerere ce anume lucrări intenționez să fac, pentru că în funcție de asta voi fi taxat. Nu știu, n-am discutat cu constructorul, dar accept să plătesc pentru două „cripte”, 35 de lei bucata, la care se adaugă „autorizația execuție lucrări”, 45 de lei, plus „tarif întreținere cimitir”, pentru anul trecut, tot 45 de lei. Total, pe Bonul fiscal, 165 lei, o nimica toată.  Mi se atrage atenția că voi mai avea cîte ceva de plătit cînd voi obține autorizația, peste trei săptămîni, probabil tot cu vreo patru sau cinci semnături. De exemplu, 40 lei exhumarea.

Nu înțeleg de ce și pentru ce acești bani, aceste taxe, de vreme ce nu administrația va face lucrările. Nu știu dacă și firmele de pompe funebre și construcții sunt taxate. În orice caz,  comercializarea morții a luat avînt. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.