A concesionat o păşune şi a plecat din țară la perfecționare. Primăria vrea pământul înapoi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

A concesionat o păşune şi a plecat din țară la perfecționare. Primăria vrea pământul înapoi

GALERIE
teren
  • teren
- +

Primăria comunei Todireşti s-a adresat instanţei pentru a recupera o păşune concesionată unui investitor local şi rămasă pârloagă. În loc de lucernă şi trifoi, pe teren cresc salcâmi, în timp ce concesionarul a plecat de ani buni în Germania, pentru a-şi completa cunoştinţele zootehnice.

În aprilie 2011, Primăria Todireşti a concesionat un teren extravilan de 4 ha lui Marius V., în scopul înfiinţării unei ferme zootehnice. După 7 ani, ferma încă nu exista, iar păşunea se transformase în plantaţie de salcâmi. Ca urmare, Consiliul Local al comunei a decis rezilierea contractului de concesiune, constatând că Marius V. schimbase destinaţia terenului şi că nu deţine animale care să pască păşunea. De aici, s-a ajuns în instanţă, întrucât concesionarul a refuzat să predea înapoi terenul.

În instanţă, concesionarul a afirmat că în zonă s-au plantat salcâmi, dar de către tatăl său, pe un teren vecin şi că prin contract nu se obligase să deţină el însuşi animale. De altfel, lăsase păşunea în grija tatălui său, iar preţul concesiunii era plătit cu regularitate. De profesie tehnician veterinar, Marius V. avea în continuare intenţia de a înfiinţa o fermă în Todireşti. Tocmai în acest scop îşi desfăşura activitatea în ultimii ani în Germania, într-o fermă, pentru a-şi perfecţiona pregătirea.

Analizând contractul de concesiune, magistraţii Tribunalului au constatat că acesta se obligase să asigure exploatarea continuă directă a păşunii şi să execute lucrările de întreţinere a acesteia. Faptul că în 2018 se mutase în oraşul Burgau din sudul Germaniei îl punea în imposibilitate să exploateze direct terenul şi să deţină animale în România.

„Raportat la categoria terenului ce face obiectul concesiunii, corelat cu obligaţia pârâtului de a exploata in mod direct si continuu terenul, rezultă că apare ca întemeiată susţinerea reclamantei referitoare la lipsa animalelor din proprietatea pârâtului, întrucât terenul era destinat păşunării sale in mod direct de către acesta. Pârâtul era ţinut să organizeze şi să participe în mod direct şi la exploatarea terenului, dar şi la întreţinerea acestuia, or, prin însăşi întâmpinarea depusă, acesta a invocat că a îndeplinit această obligaţie prin interpuşi“, au constatat judecătorii.

Aceştia au apreciat că Primăria Todireşti era îndreptăţită să rezilieze contractul şi l-au obligat pe Marius V. să returneze terenul concesionat. Recursul declarat de concesionar împotriva sentinţei a intrat marţi pe rolul Curţii de Apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.