Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

„Copilul meu trebuie să stea ca fraierul? L-am sfătuit să lovească”

GALERIE
copil
  • copil
- +

Atât pe grupurile de socializare cât şi în cabinet, am constatat o atitudine războinică a părinţilor atunci când siguranţa propriului copil este în pericol. Şi pe bună dreptate! Ne dorim să nu vină acasă plin de vânătăi, lovit sau cum se întâmplă în cazuri mai grave, chiar şi cu capul spart. Însă ceea ce părinţii nu realizează este că dacă un copil ce a acţionat violent, primeşte un răspuns agresiv, atunci frica îl va face să se oprească, însă doar pe moment, urmând ca într-o situaţie similară, el să acţioneze din nou într-o manieră vindicativă tocmai pentru a se descărca şi a simţi satisfacţia faptului că este mai puternic decât adversarul. Există şi categoria celor care dacă primesc violenţă, continuă în aceeaşi notă, conflictul putând degenera, iar stingerea sa devenind una aproape imposibilă fără forţă fizică şi fără victime colaterale.

Copilul care acţionează primul în manieră distructivă, este cel care a învăţat că aceasta este arma cea mai sigură într-o luptă pe care nu ştie cum să o câştige altfel. Provine dintr-un mediu violent, dintr-o familie unde cel mai probabil acesta este modelul preluat de la adult. Dacă noi, ca părinţi, ne învăţăm copilul să ”nu stea ca fraierul şi să lovească la rândul lui”, nu facem altceva decât să le întărim convingerea copiilor deja violenţi, că acesta este normalul. Cercul supremaţiei nu se va întrerupe niciodată dacă noi nu acţionăm opusul faţă de cum se aşteaptă cel ce a iniţiat agresiunea. Va fi surprins şi nu va şti cum să procedeze, astfel încât este extrem de probabil să înceteze şi să fie dispus să discute data viitoare când se va ajunge într-un context asemănător.

 Iată ce vă sfătuiesc eu! Câţiva paşi simpli prin care copilul dvs care a fost agresat, poate să iasă dintr-o înfruntare în mod elegant:

”STOP! Nu sunt de acord să mă loveşti!” – prinzându-l de mâna care a fost ridicată asupra lui sau întinzând propria mână în faţa agresorului, creând o barieră între ei. ”Vrei să vorbim despre ceea ce te supără şi să găsim o soluţie?” – în funcţie de răspunsul primit, copilul va putea să asculte răspunsul şi să rezolve împreună problema sau să se îndepărteze cât mai repede şi să ceară ajutorul unui adult. Deşi este de preferat să nu se intervină între cei mici pentru a-i lăsa să îşi dezvolte ei singuri strategiile potrivite, să nu uităm totuşi de bullying-ul tot mai des întâlnit. Copilul trebuie încurajat să povestească şi părinţilor ori de câte ori a fost implicat într-un astfel de conflict, pe baza căruia veţi discuta, punându-se accent pe următoarele aspecte – emoţia resimţită de la momentul în care a fost agresat, emoţia trăită atunci când a reuşit să se impună şi să bareze agresorul, modalitatea aleasă de gestionare a conflictului în continuare, dar şi cum s-a simţit la final după încheierea întregului ”război.” Cel mic trebuie apreciat pentru curaj şi atitudinea asertivă abordată. Dacă a rămas speriat, furios, ajutaţi-l prin poveşti terapeutice, jocuri de rol sau exemple personale de stări similar experimentate de el pe care le-aţi depăşit şi cum anume, pentru a-şi reveni şi a face faţă unor noi provocări. Şi cel mai important! Nu îi influneţaţi în sensul de a le spune să se ferească de copilul care le-a făcut rău. Replica potrivită este următoarea – ”Dacă simţi că eşti în pericol lângă acel copil, îl poţi evita pe viitor! Este alegerea ta.” Discutaţi cu el despre scenariul din viitor în care fie se va înţelege bine cu acel copil, fie vor avea din nou conflicte şi lăsaţi-l să găsească el strategiile de acţiune pentru a fi pregătit în caz că îşi asumă o reapropiere. Astfel nu va fi dezamăgit de ce se va întâmpla dacă va fi pregătit de acasă şi va avea un as în mânecă.

Ceea ce am expus mai sus pare, pentru mulţi părinţi, ineficient crezţnd că asta nu va funcţiona şi că e mai sigur ”să dai şi să fugi”. Însă gândiţi-vă că este consumatoare de energie orice reacţie a copilului, iar costurile emoţionale sunt fără doar şi poate existente. Dar din toate variantele care vă vin în minte, vă recomand să o alegeţi pe cea cu implicaţiile cel mai puţin dureroase, ca şi consecinţe. Am întâlnit mame care mi-au spus disperate că au ajuns până la a discuta cu părinţii elevilor în cauză şi au ajuns ei înşişi la un război. Dragii mei, copiii nu sunt ranchiunoşi şi dacă astăzi se ceartă, este foarte probabil ca mâine să-I vedeţi jucându-se foarte frumos împreună. Mult curaj puilor şi multă înţelepciune vouă, părinţilor! (Monica DOBREA)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri