„Copilul meu trebuie să stea ca fraierul? L-am sfătuit să lovească”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

sambata, 23.10.2021

„Copilul meu trebuie să stea ca fraierul? L-am sfătuit să lovească”

GALERIE
copil
  • copil
- +

Atât pe grupurile de socializare cât şi în cabinet, am constatat o atitudine războinică a părinţilor atunci când siguranţa propriului copil este în pericol. Şi pe bună dreptate! Ne dorim să nu vină acasă plin de vânătăi, lovit sau cum se întâmplă în cazuri mai grave, chiar şi cu capul spart. Însă ceea ce părinţii nu realizează este că dacă un copil ce a acţionat violent, primeşte un răspuns agresiv, atunci frica îl va face să se oprească, însă doar pe moment, urmând ca într-o situaţie similară, el să acţioneze din nou într-o manieră vindicativă tocmai pentru a se descărca şi a simţi satisfacţia faptului că este mai puternic decât adversarul. Există şi categoria celor care dacă primesc violenţă, continuă în aceeaşi notă, conflictul putând degenera, iar stingerea sa devenind una aproape imposibilă fără forţă fizică şi fără victime colaterale.

Copilul care acţionează primul în manieră distructivă, este cel care a învăţat că aceasta este arma cea mai sigură într-o luptă pe care nu ştie cum să o câştige altfel. Provine dintr-un mediu violent, dintr-o familie unde cel mai probabil acesta este modelul preluat de la adult. Dacă noi, ca părinţi, ne învăţăm copilul să ”nu stea ca fraierul şi să lovească la rândul lui”, nu facem altceva decât să le întărim convingerea copiilor deja violenţi, că acesta este normalul. Cercul supremaţiei nu se va întrerupe niciodată dacă noi nu acţionăm opusul faţă de cum se aşteaptă cel ce a iniţiat agresiunea. Va fi surprins şi nu va şti cum să procedeze, astfel încât este extrem de probabil să înceteze şi să fie dispus să discute data viitoare când se va ajunge într-un context asemănător.

 Iată ce vă sfătuiesc eu! Câţiva paşi simpli prin care copilul dvs care a fost agresat, poate să iasă dintr-o înfruntare în mod elegant:

”STOP! Nu sunt de acord să mă loveşti!” – prinzându-l de mâna care a fost ridicată asupra lui sau întinzând propria mână în faţa agresorului, creând o barieră între ei. ”Vrei să vorbim despre ceea ce te supără şi să găsim o soluţie?” – în funcţie de răspunsul primit, copilul va putea să asculte răspunsul şi să rezolve împreună problema sau să se îndepărteze cât mai repede şi să ceară ajutorul unui adult. Deşi este de preferat să nu se intervină între cei mici pentru a-i lăsa să îşi dezvolte ei singuri strategiile potrivite, să nu uităm totuşi de bullying-ul tot mai des întâlnit. Copilul trebuie încurajat să povestească şi părinţilor ori de câte ori a fost implicat într-un astfel de conflict, pe baza căruia veţi discuta, punându-se accent pe următoarele aspecte – emoţia resimţită de la momentul în care a fost agresat, emoţia trăită atunci când a reuşit să se impună şi să bareze agresorul, modalitatea aleasă de gestionare a conflictului în continuare, dar şi cum s-a simţit la final după încheierea întregului ”război.” Cel mic trebuie apreciat pentru curaj şi atitudinea asertivă abordată. Dacă a rămas speriat, furios, ajutaţi-l prin poveşti terapeutice, jocuri de rol sau exemple personale de stări similar experimentate de el pe care le-aţi depăşit şi cum anume, pentru a-şi reveni şi a face faţă unor noi provocări. Şi cel mai important! Nu îi influneţaţi în sensul de a le spune să se ferească de copilul care le-a făcut rău. Replica potrivită este următoarea – ”Dacă simţi că eşti în pericol lângă acel copil, îl poţi evita pe viitor! Este alegerea ta.” Discutaţi cu el despre scenariul din viitor în care fie se va înţelege bine cu acel copil, fie vor avea din nou conflicte şi lăsaţi-l să găsească el strategiile de acţiune pentru a fi pregătit în caz că îşi asumă o reapropiere. Astfel nu va fi dezamăgit de ce se va întâmpla dacă va fi pregătit de acasă şi va avea un as în mânecă.

Ceea ce am expus mai sus pare, pentru mulţi părinţi, ineficient crezţnd că asta nu va funcţiona şi că e mai sigur ”să dai şi să fugi”. Însă gândiţi-vă că este consumatoare de energie orice reacţie a copilului, iar costurile emoţionale sunt fără doar şi poate existente. Dar din toate variantele care vă vin în minte, vă recomand să o alegeţi pe cea cu implicaţiile cel mai puţin dureroase, ca şi consecinţe. Am întâlnit mame care mi-au spus disperate că au ajuns până la a discuta cu părinţii elevilor în cauză şi au ajuns ei înşişi la un război. Dragii mei, copiii nu sunt ranchiunoşi şi dacă astăzi se ceartă, este foarte probabil ca mâine să-I vedeţi jucându-se foarte frumos împreună. Mult curaj puilor şi multă înţelepciune vouă, părinţilor! (Monica DOBREA)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

Nicolae GRECU

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

„E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul de vieţile altora.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IX)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IX)

Povestea ajunge, în fine, la descrierea „tehnicăˮ a lotcii.

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

pr. Constantin STURZU

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

În slujba logodnei, într-una dintre rugăciuni, ne adresăm lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Care pe cele despărţite le aduni întru unire şi ai pus dragostea legătură neîntreruptă". Căderea primilor oameni, a protopărinţilor Adam şi Eva, a însemnat nu doar ruperea lor de Creator, ci şi dezbinarea acestora şi a urmaşilor lor. Prima crimă din istoria umanităţii a fost săvârşită asupra unui frate.

La plimbare pe axa culturală (3)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (3)

Arhitectura, prin conţinutul simbolic, estetic, funcţional, este interpretată în cheie diferită de fiecare persoană în parte. Un exerciţiu simplu poate demonstra această realitate. 

pulspulspuls

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

La trei zile după ce a dat cu artificii la Palat, şi asta după ce  nu a avut nicio reţinere să aprobe şi târgul de căciuli de la Hală, dar şi coada la moaşte la liber, auzim că Mihai Chirica a vorbit către presa centrală spunând pe un ton foarte doct şi sfătos că musai este nevoie de un lockdown total, cu închidere în casă mai ceva ca anul trecut. 

Caricatura zilei

Ciucă 2

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.