Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

„Cormoranii” lui Daea, în discuţie la Direcţia Agricolă

GALERIE
Cormoran
  • Cormoran
- +

După discursul halucinant al Ministrului Agriculturii din cadrul Comisia pentru Pescuit a Parlamentului European, şi anume aceea că în România cormoranii sunt foarte mulţi şi nu se mai tem de oameni iar din acest motiv fac baie până şi în piscinile oamenilor, reprezentanţii din piscicultură s-au făcut deodată vizibili în zona publică. 

Despre cormorani şi ce pagube aduc ei fermierilor piscicoli a vorbit ieri dimineaţă Cătălin Platon, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Pescărie Romfish din Iaşi, la direcţia Agricolă, unde s-a organizat o conferinţă de presă. Acesta a explicat că populaţia de cormorani din românia a crescut foarte mult şi că ajung să consume 60% din cantitatea de peşti din heleşteie, din unele chiar şi 80%, aducând fermierii în pragul falimentului. Aflăm că doar pe Larga Jijiei sunt 10.000 de păsări, alte 400 la Podul Iloaiei şi că judeţele Iaşi şi Botoşani deţin 20% din populaţia de peşti a României.

Altă problemă atinsă din domeniul piscicol constă în importurile masive, rezultat tot al cormoranilor, care mănâncă aproape toţi peştii din ţară, prin urmare producţia este undeva la 12.500 de tone anual, în condiţiile în care în 1988 s-a înregistrat recordul de 55.000 de tone. „Cormoranii se bucură de o stare de confort la noi în ţară. România importă 120.000 de tone de peşte, majoritatea congelat. în aceste condiţii ne putem întreba de ce producem atât de puţin şi de ce trebuie să importăm. Cormoranul acum 50-100 de ani nici nu exista. Doar prin Deltă şi pe Dunăre. Populaţia cormoranilor a crescut la 2 miliarde de exemplare în Uniunea European, deci nu este o problemă doar a noastră. Se hrănesc doar cu peşte, este o specie oportunistă, mănâncă orice prinde, până la un kilogram pe zi. Populaţia de cormorani a crescut deoarece s-a îndiguit Dunărea şi s-au limitat zonele de reproducere, aşa că păsările au migrat spre zone unde hrana e mai uşor de găsit. Tu ce ai alege, să mergi în pădure să vânezi sau să mergi la restaurant? La restaurant, nu?”, explică Platon situaţia din ţară a păsărilor care au devenit atât de cunoscute pe reţelele de socializare, după discursul lui Daea. 

Reprezentanţii Asociaţiei spun că nu cer exterminarea cormoranilor, ca soluţie, cum se face în alte ţări, ci o măsură compensatorie, deoarece pentru peşte nu se acordă acordă subvenţii. Aceştia spun că o sumă de 279 de euro pe hectar de heleşteu este una care ar acoperi prejudiciul. „În zonele unde stau cormoranii copacii se usucă iar pământul de dedesubt e ars. S-au găsit vreo 25 de metode prin care să-i ţinem la distanţă, plase, tunuri de gaze, cu radiofrecvenţe, laser, sperietori de ciori, dar nicio soluţie nu merge pentru că cormoranii sunt foarte deştepţi şi s-au învăţat. În Anglia, America, cormoranii sunt împuşcaţi de fermieri, populaţia e ţinută sub control, la fel şi în Ungaria, au cote de împuşcat. În Suedia se face control la cuib, se ung ouăle cu ulei ca să nu mai iasă puiul. La noi nu poţi să te apropii de ei, trebuie să-i laşi să mănânce şi te uiţi al ei”, spune Platon, menţionând că facă un fermier din Iaşi ar împuşca un cormoran, s-ar alege cu o amendă de 300 de euro, cu arma confiscată, iar dacă are proiecte europene, cu banii daţi înapoi.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri