anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 12.08.2022

„Cormoranii” lui Daea, în discuţie la Direcţia Agricolă

GALERIE
Cormoran
 • Cormoran
- +

După discursul halucinant al Ministrului Agriculturii din cadrul Comisia pentru Pescuit a Parlamentului European, şi anume aceea că în România cormoranii sunt foarte mulţi şi nu se mai tem de oameni iar din acest motiv fac baie până şi în piscinile oamenilor, reprezentanţii din piscicultură s-au făcut deodată vizibili în zona publică. 

Despre cormorani şi ce pagube aduc ei fermierilor piscicoli a vorbit ieri dimineaţă Cătălin Platon, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Pescărie Romfish din Iaşi, la direcţia Agricolă, unde s-a organizat o conferinţă de presă. Acesta a explicat că populaţia de cormorani din românia a crescut foarte mult şi că ajung să consume 60% din cantitatea de peşti din heleşteie, din unele chiar şi 80%, aducând fermierii în pragul falimentului. Aflăm că doar pe Larga Jijiei sunt 10.000 de păsări, alte 400 la Podul Iloaiei şi că judeţele Iaşi şi Botoşani deţin 20% din populaţia de peşti a României.

Altă problemă atinsă din domeniul piscicol constă în importurile masive, rezultat tot al cormoranilor, care mănâncă aproape toţi peştii din ţară, prin urmare producţia este undeva la 12.500 de tone anual, în condiţiile în care în 1988 s-a înregistrat recordul de 55.000 de tone. „Cormoranii se bucură de o stare de confort la noi în ţară. România importă 120.000 de tone de peşte, majoritatea congelat. în aceste condiţii ne putem întreba de ce producem atât de puţin şi de ce trebuie să importăm. Cormoranul acum 50-100 de ani nici nu exista. Doar prin Deltă şi pe Dunăre. Populaţia cormoranilor a crescut la 2 miliarde de exemplare în Uniunea European, deci nu este o problemă doar a noastră. Se hrănesc doar cu peşte, este o specie oportunistă, mănâncă orice prinde, până la un kilogram pe zi. Populaţia de cormorani a crescut deoarece s-a îndiguit Dunărea şi s-au limitat zonele de reproducere, aşa că păsările au migrat spre zone unde hrana e mai uşor de găsit. Tu ce ai alege, să mergi în pădure să vânezi sau să mergi la restaurant? La restaurant, nu?”, explică Platon situaţia din ţară a păsărilor care au devenit atât de cunoscute pe reţelele de socializare, după discursul lui Daea. 

Reprezentanţii Asociaţiei spun că nu cer exterminarea cormoranilor, ca soluţie, cum se face în alte ţări, ci o măsură compensatorie, deoarece pentru peşte nu se acordă acordă subvenţii. Aceştia spun că o sumă de 279 de euro pe hectar de heleşteu este una care ar acoperi prejudiciul. „În zonele unde stau cormoranii copacii se usucă iar pământul de dedesubt e ars. S-au găsit vreo 25 de metode prin care să-i ţinem la distanţă, plase, tunuri de gaze, cu radiofrecvenţe, laser, sperietori de ciori, dar nicio soluţie nu merge pentru că cormoranii sunt foarte deştepţi şi s-au învăţat. În Anglia, America, cormoranii sunt împuşcaţi de fermieri, populaţia e ţinută sub control, la fel şi în Ungaria, au cote de împuşcat. În Suedia se face control la cuib, se ung ouăle cu ulei ca să nu mai iasă puiul. La noi nu poţi să te apropii de ei, trebuie să-i laşi să mănânce şi te uiţi al ei”, spune Platon, menţionând că facă un fermier din Iaşi ar împuşca un cormoran, s-ar alege cu o amendă de 300 de euro, cu arma confiscată, iar dacă are proiecte europene, cu banii daţi înapoi.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.