A crescut apetitul pentru turismul viticol românesc. Iașul, punct important pe harta destinațiilor

luni, 04 noiembrie 2024, 05:20
3 MIN
 A crescut apetitul pentru turismul viticol românesc. Iașul, punct important pe harta destinațiilor

Vinul și cramele românești atrag tot mai mulți turiști. Apetitul pentru turismul viticol s-a remarcat după pandemie, când mulți și-au regândit opțiunile de vacanțe și au căutat destinații mai puțin aglomerate și să se delecteze din punct de vedere cultural. Mai bine de 6% din suprafața României cu viță-de-vie se regăsește în județul Iași, unde interesul pentru turismul viticol a început să stimuleze deja investițiile în infrastructura locală.

România cunoaște o expansiune semnificativă a turismului viticol, atrăgând din ce în ce mai mulți vizitatori curioși să descopere frumusețea și bogăția vinurilor locale. Cu o suprafață de peste 165.000 de hectare de vii pe rod, România se situează pe locul 12 la nivel mondial în producția de vin și pe locul 6 la nivel european, subliniind potențialul enorm al acestei industrii.

În Iași sunt cultivate cu viță-de-vie 10.297 de hectare

Mai bine de 6% din suprafața României se regăsește în județul Iași (n.r. – 6,2%), unde, potrivit INS, în 2021, se aflau cultivate cu viță-de-vie 10.297 de hectare. Și marii cultivatori de aici recunosc potențialul turistic în ceea ce privește viticultura și apreciază că inclusiv dealurile Moldovei au devenit o opțiune preferată pentru vacanțe și explorare culturală.

„Da este în creștere, dar trebuie să luăm în considerare avantajul pe care îl au țările cu tradiție, pe care îl au țări precum Franța, Spania, Portugalia, ca exemple care îmi vin acum în minte, care sunt la a șasea, a șaptea generație în business, transmisă de la o generație la alta și au o cultură de mai multe sute de ani în spate. Au castele, au turismul foarte dezvoltat. Noi, după perioada comunismului, abia suntem la a doua generație de antreprenoriat și ușor, ușor începem să creștem, să ne dezvoltăm. Suntem la început, într-adevăr. În zona centrală a țării sunt crame care oferă destul de multe facilități pentru turism, inclusiv cazare, și pot vizita patru, cinci, șase crame în cursul aceleiași zile. Noi am început să dezvoltăm turismul de mai mulți ani, prin concursuri, premii, la care veneau 50-100 de persoane care să viziteze crama. Și aici este win-win. Și pentru turist și pentru noi”, ne-a spus Remus Deleanu, președintele Directoratului Cotnari, cel mai mare producător de vinuri din zona Moldovei.

 

Interesul pentru turismul viticol a crescut după pandemie

Remus Deleanu a observat că interesul pentru turismul viticol a crescut după perioada pandemiei, când au intrat în centrul atenției destinațiile mai puțin aglomerate. Această tendință pozitivă a continuat și în ultimii ani, stimulând investiții în infrastructura turistică și promovarea vinului autohton.

„Aș putea spune că după pandemie a crescut turismul viticol în România. Pentru că sunt mulți tineri care vor să aibă parte și de alte experiențe. Turismul viticol fiind așa la început, e poate un miraj pentru unii și de aceea sunt și evenimentele corporate, pe care le facem. Au început să apară și la noi mai multe facilități de cazare, față de ceea ce recomandam noi înainte. Dar e un pas important, și eu zic că suntem pe drumul cel bun”, este de părere președintele Directoratului Cotnari.

Remus Deleanu a apreciat că, numai în această toamnă, numărul turiștilor care au vizitat domeniul Cotnari a fost de ordinul sutelor. Și trebuie să ținem cont că în județul Iași sunt și alți cultivatori de viță-de-vie.

Conform datelor statistice din evidențele locale, în județ în topul cultivatorilor cu cele mai mari suprafețe se află Cotnari, care deține 1.750 ha, SC Agroindustriala Bucium, care deține peste 200 ha, SC Agro Industrial Ceres Bivolari cu aproape 150 ha și Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viticolă Iași (SCDVV), care lucrează 75 ha.

Pe harta viticolă a României figurează, în prezent, peste 230 de crame, din care, anual, 80 primesc și vizitatori. Cât privește locurile de cazare, în jur de 20 dintre acestea oferă și această opțiune turiștilor, după cum arată datele înregistrate de CrameRomânia.ro. 

 

Citește și: 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii