Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un conflict juridic fără precedent între Universitatea „Cuza“ şi Politehnica ieşeană

A cui e această clădire simbol al Iaşului şi al ţării? Tudorel Toader dezgroapă securea războiului

GALERIE
cuza
  • cuza
- +
O notificare surpriză, care a uluit pe toată lumea, a fost trimisă ieri Universităţii Tehnice, de către Universitatea „Cuza“. Aceasta din urmă somează prima instituţie să părăsească jumătatea Corpului A din Copou, clădirea principală a Universităţii, pe care o ocupă încă din perioada interbelică. Surpriza este cu atât mai mare cu cât „Cuza“ a contestat încă din 2001 actul prin care Politehnica a intabulat partea ei din imobil, dar a pierdut definitiv şi irevocabil. Ce argumente noi, sau istorice, a descoperit rectorul Tudorel Toader, avocat şi fost ministru al Justiţiei, pentru a deschide acum un nou proces asupra unor decizii luate acum aproape un secol? Dincolo de contextul istoric, rectorul Politehnicii ne aduce brusc în prezent: el crede că noul demers are legătură cu campania omologului său de la „Cuza“ pentru un nou mandat
Mişcare surpriză: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ a trimis în cursul zilei de ieri o notificare de evacuare a spaţiului ocupat de Universi­tatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ în aripa veche a Corpului A din Copou, motivând faptul că întreg corpul a fost proiectat şi realizat cu scopul de a servi Universităţii „Cuza“. Reprezen­tanţii Politehnicii ieşene sunt însă surpinşi de această notificare, menţio­nând că rectorul Tudorel Toader nu a solicitat niciodată discuţii în acest sens. În plus, TUIASI are şi o decizie definitivă din 2007 în favoarea sa. cu privire la un proces intentat de UAIC în 2001 care contesta intabularea de către TUIASI a părţii din Corpul A în care îşi desfăşoară activitatea. 
 
Ameninţare cu proces
 
Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi a trimis Politehnicii ieşene, în cursul zilei de ieri, o notificare de evacuare a spaţiului ocupat în aripa veche a Corpului A, ameninţând Politehnica cu un proces în cazul în care acesta nu este luat în considerare. Reprezentanţii UAIC precizează că acea parte a Corpului A folosită de Politehnică „a fost proiectată şi realizată în perioada 1893-1897, cu scopul de a servi UAIC, cea mai veche universitate modernă a României“. Reprezentanţii UAIC motivează cererea aducând în discuţie modalitatea în care Politehnica a ajuns să desfăşoare cursuri în acea parte a clădirii, când, în 1937, Şcoala Electrotehnică şi Secţia de Chimie Tehnologică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ s-au desprins din UAIC, dând naştere Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi“.
 
De asemenea, conducerea UAIC aminteşte şi de o solicitare din 1945, de după război, când Institutul Politehnic a solicitat Senatului UAIC să îi aprobe rămânerea în spaţiile UAIC, până la finalizarea construcţiei unui sediu propriu. „Începând cu anul 1946, Politehnica «Gh. Asachi» a ocupat, fără un act legal, aripa veche a Palatului Universitar (inclusiv Aula şi Biblioteca), între timp construindu-se pentru Politehnică numeroase imobile în zona Podu Roş - Tudor Vladimires­cu. În 1999, prin proceduri administrative şi juridice care vor trebui clarificate, Universitatea Tehnică din Iaşi a demarat procedura de intabulare a dreptului de proprietate asupra imobilului Corp A, vechiul Palat al Universităţii, continuând să ocupe acest spaţiu“, afirmă într-un comunicat oficial reprezentanţii UAIC, menţionând totodată că „este necesară reîntregirea Palatului Universitar din Copou, prin clarificarea titlului juridic în baza căruia UTI încă utilizează o parte din acesta, având în vedere faptul că titlul de proprietate nu se dobândeşte în baza unui ordin de ministru, şi nici prin intabulare“, motivează UAIC.
 
Politehnica are deja câştigat definitiv un proces cu privire la spaţiul din Copou
 
Contactat telefonic, rectorul Uni­versităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi se arată suprins de iniţiativa UAIC, menţionând că nu a fost contactat niciodată de conducerea „Cuza“ cu privire la acest subiect. „Îmi pare rău să constat faptul că, în ciuda mediului academic în care ne desfăşurăm activitatea, nu am observat până acum nicio intenţie şi, în acelaşi timp, nu am primit nicio solicitare prealabilă, oficială sau neoficială, de a purta o discuţie cu conducerea Universităţii «Alexan­dru Ioan Cuza» pe subiectul Cor­pului A“. În ceea ce priveşte moti­vaţiile aduse de către UAIC, prof. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul Politeh­nicii ieşene, subliniază că acestea nu sunt tocmai exacte. „Cu privire la intabularea clădirii de către Univer­sitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iaşi se omite faptul că UAIC a dat în judecată în anul 2001, exact pe această speţă, demersul acesta fiind judecat de trei instanţe, iar în 2007 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv şi irevocabil solicitarea lor“.
 
Mai mult decât atât, UAIC a solicitat comodat în acest spaţiu intabulat de TUIASI pentru Facultatea de Chimie. „Consider că, într-un oraş prin excelenţă universitar, colegialitatea reprezintă o valenţă semnificativă a vieţii noastre. Cu atât mai mult cu cât discutăm despre două universităţi care împart acelaşi spaţiu. Din acest motiv, am răspuns de fiecare dată pozitiv solicitărilor conducerii UAIC de a acorda prin comodat spaţii Facultăţii de Chimie în corpul nostru din clădirea Palatului Universitar. Nu am solicitat niciodată, şi nici nu am avut intenţia de a face aceasta, evacuarea acestor spaţii de către colegii de la Facultatea de Chimie. Nu am solicitat aceasta, deşi Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei de la TUIASI s-a dezvoltat mult în ultimii ani, are un număr în creştere de studenţi şi ar fi avut nevoie de mai multe spaţii didactice“, explică rectorul TUIASI, subliniind totodată că această solicitare de comodat făcută de UAIC ar putea fi considerată, până într-un anumit punct, o recunoaştere a dreptului de proprietate.
 
„A început campania“
 
Dincolo de completarea făcută de Dan Caşcaval cu privire la solicitarea UAIC şi motivele pentru care solicită eliberarea spaţiului, rectorul TUIASI îşi arată şi dezamăgirea modului prin care conducerea UAIC a ales să facă acest demers. „În ultimii ani am constatat cu toţii, din diferite medii, că universităţile din Iaşi au creat un parteneriat consistent, bazat pe valorile academice, pe comunicare, fiind pusă şi problema, la un moment dat, de creare a unui consorţiu al universităţilor ieşene. De aceea, regret faptul că domnul rector Toader, după revenirea de la Ministerul Justiţiei, înţelege să îşi înceapă campania pentru al doilea mandat atacând tocmai acest parteneriat pe care noi, colegii de la cele cinci universităţi de stat, am încercat să îl consolidăm. Răspunsul nostru este, în mod evident, acela că ne vom apăra dreptul perfect legal de proprietate în faţa oricărei instanţe“, a încheiat rectorul Politehnicii. 
 
Încă din anul 1937, jumătatea din deal a clădirii Universităţiia revenit Institutului Politehnic, proaspăt înfiinţat atunci. Jos, cum arăta Universitatea în primii săi ani

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri