Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Cuminţenia Pământului” - Ministerul Culturii a mai restituit 1,5 milioane de lei din donaţii

GALERIE
cumintenie
  • cumintenie
- +

Ministerul Culturii a anunţat joi că a mai restituit 1,5 milioane de lei din donaţiile efectuate în cadrul subscripţiei publice pentru achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, şi, potrivit avocatului Bogdan Grabowski, nu a avut loc o discuţie cu proprietarii de la preluarea mandatului de către noul ministru.

În anunţul făcut de MC se arată: „În ultima perioadă, Ministerul Culturii a restituit suma de 1.570.903,13 lei, iar, în momentul de faţă, suma totală returnată către persoanele fizice şi juridice este de 1.939.413,30 lei. (...) Suma restituită până în acest moment reprezintă un procentaj de 35,76% din totalul donaţiilor efectuate în cadrul campaniei”. 

Instituţia de stat precizează că va continua să restituie sumele colectate în subscripţia naţională pentru achiziţia operei „Cuminţenia Pământului”.

Contactat de News.ro, avocatul Bogdan Grabowski, reprezentantul proprietarelor sculpturii - Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu - a declarat că nu a existat nicio discuţie cu actualul ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu. „Dacă ei spun că România e în prăpastie, din punct de vedere economic, nu vor da bani pe o sculptură. Iar dacă ar da bani pe o sculptură, ar însemna că nu e în prăpastie”.

„Cuminţenia Pământului” se află în prezent la Bruxelles, unde este expusă în cadrul Europalia până la începutul lunii februarie. „Contractul a fost făcut cu partea belgiană, cu cei de la Europalia. Proprietarii nu au vrut cu Institutul Cultural Român”.

În iunie 2019, Ministerul Culturii şi Indentităţii Naţionale a transmis, în urma unei solicitari făcute de News.ro, că a restituit 99,3% din donaţiile făcute prin Trezorerie în cadrul campaniei „Brâncuşi e al meu” şi că încă aşteaptă o ofertă din partea proprietarilor privind un preţ pentru opera „Cuminţenia Pământului”. Aceştia din urmă au declarat agenţiei de presă News.ro că aşteaptă să fie contactaţi în scris.

În primăvara acestui an, cele două părţi au avut o întâlnire la care au fost discutate câteva aspecte privind dreptul de preempţiune de care dispune statul român în vederea achiziţionării sculpturii. În urma acesteia, ministrul Culturii de la acea vreme, Valer-Daniel Breaz, a anunţat că aşteaptă o ofertă, însă potrivit reprezentantului proprietarilor, nu a făcut niciun demers oficial în acest sens.

Ministrul Culturii a spus în luna aprilie 2019 că instituţia sa dispune de 25 de milioane de euro pentru a cumpăra obiecte de artă şi clădiri din patrimoniu.

Demersurile privind achiziţionarea de către stat a sculpturii „Cuminţenia Pământului” au început în urmă cu cinci ani. După o serie de negocieri, pe 16 martie 2016, ministrul Culturii de la acea vreme, Vlad Alexandrescu, a anunţat că statul român va plăti proprietarilor lucrării 11 milioane de euro.

Proprietarii sculpturii „Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat suma de 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie 2016, care a fost apoi prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice. Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională „Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii „Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie 2016, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Pe 17 martie 2017, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legile de respingere a Ordonanţelor de Urgenţă 10 şi 19 din 2016 privind achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului”.

Lucrarea ce datează din 1907 a fost expusă câteva luni la Banca Naţională, apoi la Muzeul Naţional de Artă al României, până în iunie 2018. De atunci, ea este depozitată de proprietari într-un loc privat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri