anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

„Curaj istoric al Colegiului Medicilor de a pune pe masă aceste subiecte”. Inedită dezbatere despre malpraxis la Iaşi

GALERIE
dezbatere malpraxis
 • dezbatere malpraxis
- +

Ieri, 2 februarie, la Iaşi a avut loc dezbaterea organizată de Colegiul Medicilor privind greşelile medicale. Evenimentul care a durat aproximativ trei ore a adunat în Aula Alexandru Brăescu - Clădirea Nicolae Leon a Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi experţi din domeniul medical, juridic, precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi şi a fost moderat de dr. Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

FOTO: Imagini de la dezbatere

„Este un act de curaj din partea Colegiului Medicilor că a început să pună în discuţie cât se poate de deschis la nivel organizaţional şi instituţional aceste subiecte sensibile şi delicate: cum diminuăm greşelile medicale, cum le tratăm şi cum putem să normalizăm cadrul în care funţionează în prezent malpraxisul în aşa fel încât învăţarea din greşeli să nu fie descurajată, ci din contră. Curajul pe care Colegiul Medicilor îl are, de a pune pe masă aceste subiecte este, şi nu spun un cuvânt mare, istoric din punct de vedere al istoriei breslei medicale din România”, a precizat Vlad Mixich în deschiderea evenimentului.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a fost reprezentată de prof. dr. Radu Iliescu, prorector al universității. „Inițiativa de a alege UMF-urile tradiționale, cele șase din România, ca loc de desfășurare al dezbaterilor este onorantă, dar credem noi că este și absolut naturală. Pentru că misiunea UMF include nu doar formarea inițială, ci și implicarea activă în asigurarea calității și standardelor de excelență în practica medicală”, a precizat prorectorul UMF în discursul său.

„Greşeala este inerentă practicii medicale”

 

Astfel, la Iaşi a fost cea de-a cincea dezbatere publică pe tema gestionării greşelilor în sistemul medical românesc. Primele trei dezbateri au fost anul trecut la Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş, unde s-a subliniat importanţa raportării voluntare şi a analizei detaliate a greşelilor medicale pentru a evita ca acestea să se repete pe viitor şi să fie îmbunătăţit actul medical. Anul acesta una dintre dezbateri a avut loc la Cluj, iar ulterior la Iaşi.

„Colegiul Medicilor şi-a asumat să pună pe agenda publică o serie de teme importante, atât din perspectiva medicilor, pacienţilor, cât şi a societăţii în ansamblu. Una dintre aceste teme se referă la greşeala medicală şi mecanismele care intervin în cazul apariţiei unei astfel de greşeli, fie că este vorba despre greşeli care nu au adus prejudicii pacientului, dar mai ales când vorbim despre greşeli care au adus astfel de consecinţe pacientului. Ne-am propus să discutăm toate problemele, adică ce funcţionează şi ce nu funcţionează în sistemul actual, venim şi cu soluţii. Una din principalele concluzii din dezbaterile de până acum este următoarea: greşeala este inerentă practicii medicale. Avem nevoie de mecanisme mai eficiente, care să permită echipelor medicale să înveţe din greşeli astfel încât să se evite repetarea acestora”, a transmis prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Acesta a mai precizat că este nevoie de o schimbare fundamentală, având în vedere că la nivel internaţional, în sistemele medicale performante, s-a schimbat perspectiva şi unde se consideră că principalii responsabili în cazul apariţiei greşelilor medicale sunt factorii care ţin de sistem. Inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă raportarea greşelilor şi învăţarea din aceste greşeli şi recurgerea la procese juridice doar în anumite cazuri. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.