„Dacă m-aş naşte a doua oară, tot preot de spital m-aş face“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Doctorul de suflete de la Spitalul de Neurochirurgie. Cum e să fii sunat la 12 noaptea, că a ajuns un grav rănit pe targă?

„Dacă m-aş naşte a doua oară, tot preot de spital m-aş face“

GALERIE
Adrian Chelaru
  • Adrian Chelaru
- +

Preotul Adrian Chelaru este de 18 ani în slujba bolnavilor şi a cadrelor medicale de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, şi spune că a fi alături de cei în suferinţă este „ca pe meterezele unei cetăţi unde eşti veşnic de strajă“. Acesta povesteşte că aproape nu există pacient internat care să nu fi venit la capelă înainte de o operaţie, fiind vorba despre o comunitate complexă, formată atât din pacienţi cât şi din personal medical. 

„Aici în fiecare vindecare e o Înviere. Aici fiecare copil care-şi recuperează vederea sau anii e un pui pentru care vine Moş Crăciun. Sărbătorile noastre sunt şi victorii medicale. Avem un calendar special în care comemorăm medicii şi asistenţii care au lucrat şi acum dau lecţii de chirurgie îngerilor, din lumea de dincolo, oameni care au sacrificat mult, uneori propriile vieţi şi le-au scris pe o filă a unei agende de spital, aşa cum în Biserică există Paterice“, a precizat preotul.

Adrian Chelaru a ajuns să îi cunoască pe medici din priviri, îi vede pe unii dintre ei când îşi încep programul operator sau de consultaţii după ce mai întâi trec pe la Capelă şi se închină, aprind o lumânare sau cer binecuvântare, inclusiv drumul către sala de raport este prin faţa Capelei. „Am toată admiraţia şi respectul pentru cel ce poartă halatul alb. E greu să fii preot de spital, dar dacă m-aş naşte încă o dată, aş vrea să îmi desfăşor misiunea pastorală tot printre ei“, a mai spus acesta.

Un moment extrem de dificil este atunci când sună telefonul în miez de noapte şi preotul este chemat la reanimare unde tocmai a ajuns un pacient accidentat. „Asistenţa duhovnicească contribuie la mai grabnica recuperare şi vindecare a pacienţilor. Medicul repară oasele, muşchii, corpul. Psihologul îl ajută pe om să se înţeleagă, iar preotul îl ajută şi pe pacient, şi pe medic şi chiar şi pe psiholog“, a mai povestit preotul Adrian Chelaru.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.