Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Daily Mail“: Pacepa dezvăluie cum au sădit sovieticii în lumea islamică ura împotriva americanilor

GALERIE
Pacepa
  • Pacepa
- +

Problema terorismului internaţional şi a urii musulmane îndreptate împotriva Statelor Unite ale Americii este dezbătută pe larg de fostul adjunct al Direcţiei Informaţii Externe, Ion Mihai Pacepa, într-o nouă carte. Implicarea KGB-ului este văzută de Pacepa drept pricipala cauză care a dus la generarea acestui conflict.

Ion Mihai Pacepa susţine că terorismul islamic anti-american îşi trage rădăcinile dintr-un complot din anii 1970 al KGB, ce viza atacarea Statelor Unite ale Americii şi a Israelului, prin implementarea unei propagande bine puse la punct în ţările musulmane, scrie „Daily Mail“.

Iuri Andropov, părintele noii dezinformări

În acest sens, Iuri Andropov, omul care timp de 15 ani a stat în fruntea KGB, înainte de a deveni prim-ministru sovietic, ar fi trimis sute de agenţi şi mii de pagini de literatură de propagandă în ţările musulmane.

„Până în anul 1972, maşinăria de dezinformare a lui Andropov mergea perfect pentru a convinge lumea islamică de faptul că Statele Unite şi Israelul intenţionau să transforme restul lumii într-o feudă sionistă“, se afirmă în carte. Astfel de afirmaţii îi aparţin lui Pacepa şi lui Ronald Rychlak, profesor de Drept la Universitatea Mississippi şi consilier al Naţiunilor Unite la Misiunea de la Vatican.

Citește și Larry Watts: Pacepa, unul dintre cei care au dezinformat la Washington

Andropov este considerat de sovietologii occidentali ca fiind părintele noii dezinformări, fapt care a dus la exacerbarea anti-semitismului şi la generarea terorismului internaţional îndreptat împotriva SUA. Andropov a ajuns în fruntea KGB-ului cu doar câteva luni înainte de izbucnirea din 1967 a Războiului de Şase Zile dintre Israel şi alianţa militară formată din statele arabe Egipt, Iordania şi Siria, în urma căruia Israelul avea să ocupe prin victorie Fâşia Gaza, Peninsula Sinai, Platoul Golan şi Cisiordania. Andropov a trimis militanţi palestinieni care să deturneze avioanele companiei El Al şi să bombardeze Ierusalimul.

Anti-semitismul nazist se baza pe scrieri false

Mult mai şocant a fost faptul că Andropov a comandat traducerea în limba arabă a Protocoalelor Înţelepţilor Sionului, o broşură rusă de propagandă, care susţinea că evreii plănuiau să pună stăpânire pe Europa şi erau ajutaţi de americani în acest demers. Cartea a fost redactată de Piotr Ivanovici Rackovski, şeful poliţiei secrete a Rusiei Ţariste, şi a circulat la începutul secolului al XX-lea în Europa, promovând aşa-zise planuri de dominaţie mondială întocmite de evrei.

Pacepa susţine astfel că Protocoalele Înţelepţilor Sionului au stat la baza filosofiei anti-semite a lui Hitler, deşi multe studii independente axate pe analiza textului au ajuns la concluzia că este un fals. Chiar şi aşa, „mii de copii“ au fost distribuite în ţările musulmane în anii '70.

Înainte de a-i fi aprobată cererea de azil de către preşedintele american Jimmy Carter, Pacepa a condus serviciile secrete ale României în timpul lui Nicolae Ceauşescu. Dar odată cu garantarea securităţii din partea americanilor, Pacepa a început să colaboreze cu CIA în diverse operaţiuni împotriva fostului bloc estic. De altfel, agenţia americană a descris colaborarea cu Pacepa ca fiind „o contribuţie importantă şi unică pentru Statele Unite”.

În 1972, Direcţia de Informaţii Externe (DIE), care se afla în subordinea generalului Pacepa, a primit de la KGB o traducere în limba arabă a Protocoalele Înţelepţilor Sionului alături de un material „documentar“ care „dovedea că America este o ţară sionistă“. Acestuia i s-a ordonat să răspândească ambele materiale pe cât de discret cu putinţă în ţările islamice, mai scrie „Daily Mail“.

„În ultimii mei ani în România, în fiecare lună, DIE a distribuit mii de exemplare în zona de influenţă islamică. În întâlnirile pe care le-am avut cu omologii mei din serviciile secrete din Bulgaria şi din Ungaria, am aflat că şi ei trimiteau astfel de agenţi de influenţă în propriile lor sfere de influenţă islamică“, scrie Pacepa în cartea sa.

Andropov a dus la „răscularea lumii islamice împotriva Statelor Unite“

KGB-ul şi-a asumat în mod secret răspunderea pentru o serie de atacuri teroriste împotriva unor ţinte israeliene, cu câţiva ani înainte ca Pacepa să plece din România. În cartea sa, Pacepa dă drept exemplu 11 astfel de incidente, printre care atacul asupra Aeroportului Ben Gurion din 30 mai 1972, care a dus la moartea a 22 de persoane şi la rănirea altor 76 sau bombardamentele din 4 iulie 1975, atunci când în Piaţa Zlon din Ierusalim 15 oameni au murit şi alţi 62 au suferit răni.

Concluzia lui Pacepa şi a lui Rychlak este că actualul sentiment de ură resimţit în Orientul Mijlociu şi în alte părţi ale lumii faţă de SUA este rezultatul unor operaţiuni clandestine sovietice, în care însuşi Pacepa a fost implicat. „Dezinformarea lui Andropov a întors lumea islamică împotriva Statelor Unite şi a aprins terorismul internaţional care ne pune astăzi vieţile în pericol“, mai afirmă cei doi autori.Sursa: historia.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri