Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

A dat tot din casă pentru o doză

A dat tot din casă pentru o doză: Dramele prin care trec familiile cu copii dependenţi

GALERIE
doza drog
  • doza drog
- +

Medicii psihiatri de la Institutul „Socola“ se confruntă în ultima vreme cu un fenomen dramatic, despre care spun că în ultimii ani a luat o amploare înspăimântătoare. Lunar, aici ajung tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani care devin sclavi ai drogurilor şi etnobotanicelor, determinându-i să vândă tot ce au în casa părinţilor pentru a cumpăra încă o doză. De la lucruri de valoare până la pături şi saltele. De cele mai multe ori, dependenţii sunt aduşi la spital chiar de membrii familiei, disperaţi de situaţia în care sunt. În timp, dependenţa îi aduce în starea în care spun că nu ştiu ce vor de la viaţă, şi îi transformă în tineri fără viitor, chiar dacă în multe dintre cazuri sunt persoane care au finalizat studii superioare. Doar anul trecut, în 2016, dintre cele 1.645 de internări din cadrul Secţiei VIII acuţi-toxicodependenţă, 175 au fost internări pentru droguri. Acesta nu este însă numărul total al celor ce sunt dependenţi, ei putând fi trataţi întâi în cadrul altor secţii. S-a ajuns până acolo încât la „Socola“ ajunge, în medie, un drogat pe zi. O adevărată catastrofă pentru generaţia tânără, având în vedere că, acum ani de zile, un pacient drogat aici era o raritate.

 

Medicii psihiatri susţin că dependenţa de droguri în cazul tinerilor a devenit un fenomen care afectează tot mai mult generaţia actuală. Dacă, în urmă cu 20 de ani, aceştia se refugiau în alcool, în timp, au înlocuit alcoolul cu droguri sau, mai nou, etnobotanice. În multe din cazuri, aceştia nici nu ştiu exact ce anume consumă. „În cazul etnobotanicelor, nu putem detecta ce a luat pacientul, ne bazăm doar pe declaraţiile aparţinătorilor sau ale lor deşi, de multe ori, nici ei nu ştiu ce cumpără. Nu putem detecta ce substanţe consumă“, a precizat dr. Virgil Simionescu, medic primar psihiatru în cadrul Secţiei Clinice Psihiatrie I acuţi din cadrul unităţii medicale. Medicul menţionează că doar aici ajung lunar cel puţin opt astfel de cazuri care necesită tratament. De multe ori, medicii descoperă că în spatele dependenţei se ascunde şi o tulburare psihică netratată, fiind întâlnite de la tulburări depresive majore la tulburări afective bipolare sau tulburări delirante. Astfel, după procesul de dezintoxicare, urmează tratarea bolii psihice în sine. „După ce îi faci testarea psihologică şi toate celelalte investigaţii, vezi că, de fapt, după ce a scăpat de droguri, în spate este vorba de o schizofrenie sau de o altă tulburare psihică. Aceştia sunt mai predispuşi, pentru că la început apare depresia, îşi dau seama că au o boală, însă nu ştiu care anume, şi atunci fug către ceva care să îi euforizeze. Nu aleg băutura, ci drogurile, pentru că sunt mai puternice“, a completat medicul psihiatru.

Droguri injectate în scrot
 
Acestea nu sunt singurele cazuri, dependenţa fiind întâlnită şi în cazurile tinerilor sănătoşi, care la început consumă din curiozitate sau îndemnaţi de anturaj. Întâi cumpără din economii, apoi încep să ia lucruri din casă pe care le vând, cum ar fi telefoane, electronice mici sau tot ce se vinde uşor. Când se termină şi acestea, membrii familiei încep să îşi dea seama că dispar lucruri din casă, aspect care, corelat cu momentele de episoade confuzionale, îi fac să apeleze la ajutor specializat. Una dintre probleme este şi faptul că părinţii descoperă dependenţa abia după ani de zile, timp în care tinerii îşi dezvoltă diferite strategii de a se ascunde, în medie fiind vorba de doi ani. Mai întâi, aceştia poartă tricouri cu mânecă lungă pentru a-şi ascunde înţepăturile, chiar dacă sunt în miezul verii. În Iaşi au existat de-a lungul timpului şi cazuri în care, ca să evite înţepăturile de pe mână, tinerii şi-au injectat droguri în scrot sau în vena dorsală a penisului, fără să mai ţină cont de durere. Abia după ce încep să recurgă la furturi, înşelăciuni, sau chiar să vândă din casă, părinţii îşi dau seama că ceva este în neregulă. „Am avut mai multe astfel de cazuri, unul a ajuns să vândă frigiderul, televizorul, covoarele din casă, iar când a terminat, a vândut şi salteaua. Când a ajuns mama lui acasă, a găsit doar grilajul de la pat“, a explicat Ada Moruzzi, psiholog principal clinician în cadrul Secţiei VIII acuţi-toxicodependenţă.
 
O generaţie dezamăgită
 
Psihologul spune că este o problemă a generaţiei actuale, care pare a fi una „dezamăgită din faşă“, fără repere sau proiecte pe termen lung sau chiar deznădăjduiţi de societatea actuală şi de lipsa unui sistem de valori. Astfel, aceştia aleg să se refugieze în droguri, mai întâi din curiozitate sau împinşi de anturaj, la petreceri, pentru „a se simţi mai bine“. Mai mult, dacă la început erau mai afectaţi copiii din familii dezorganizate sau sărace, în ultimul timp au fost mai afectaţi chiar şi tineri cu un anumit statut social, cu studii superioare. Este şi cazul unui tânăr care a ajuns prima dată la „Socola“ în urmă cu şapte ani, când avea 22 de ani. După cinci ani, când a revenit, prezenta elemente deteriorative psiho-cognitive care se întâlnesc după vârsta de 50 de ani. „A fost un caz care m-a impresionat foarte mult, pentru că nu-mi venea să cred, când a revenit, după cinci ani, a trebuit să îi aplic un test de deteriorare, deoarece funcţiile psiho-cognitive nu erau specifice vârstei. Din cauza faptului că era un consumator înrăit, avea un deficit cognitiv pe care îl întâlneşti după 50 de ani, adică îi era afectată atenţia, memoria, puterea de concentrare“, îşi aminteşte psihologul. Acum are 29 de ani şi, deşi are studii superioare, nu a reuşit niciodată să profeseze din cauza dependenţei. Medicii şi psihologii susţin că aici intervine faptul că există un ciclu, iar pentru ca o persoană să renunţe la droguri sau la alte dependenţe, trebuie să treacă prin acesta de opt ori.
 
Dacă te aduce mama, nu te vei lăsa
 

Psihologii Carlo DiClemente şi Jim Prochaska au elaborat teoria schimbării umane, prin care se observă că persoanele dependente trebuie să parcurgă mai multe etape până când reuşesc să renunţe. Din momentul stadiului precontemplativ al adicţiei, numită şi „luna de miere“, când persoana dependentă vede doar efectele plăcute ale comportamentului, şi până la stoparea comportamentului adictiv, trebuie parcurse mai multe etape. De aceea, specialiştii în domeniu susţin că acele cazuri care sunt aduse de către părinţi sau de prieteni, fără să aibă propria motivaţie de a renunţa, sunt cazuri fără şanse de recuperare. „Sunt cazuri pierdute, fără nicio şansă, pentru că nu sunt pregătiţi să facă o schimbare, nu îi văd rostul. Cel mult fac o tură de dezintoxicare, şi atât. Nimeni adus sau convins de cineva nu se schimbă. Reuşesc cei care simt nevoia şi care vor să facă o schimbare“, explică dr. Radu Andrei, medic primar psihiatru şi şeful secţiei VIII acuţi-toxicodepdenţă. Psihologul Ada Moruzzi susţine că, în ultima vreme, majoritatea celor care conştientizează dependenţa cu care se luptă vin singuri să lupte, şi spun că „s-au săturat, le e silă de ei înşişi, nu se mai pot suporta pentru că trag linie şi văd ce puteau să facă cu banii cheltuiţi de-a lungul timpului. Rămân fără prieteni, fără viitor, ajung să piardă tot“.

 


  

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri