A dat tot din casă pentru o doză: Dramele prin care trec familiile cu copii dependenţi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

A dat tot din casă pentru o doză

A dat tot din casă pentru o doză: Dramele prin care trec familiile cu copii dependenţi

GALERIE
doza drog
  • doza drog
- +

Medicii psihiatri de la Institutul „Socola“ se confruntă în ultima vreme cu un fenomen dramatic, despre care spun că în ultimii ani a luat o amploare înspăimântătoare. Lunar, aici ajung tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani care devin sclavi ai drogurilor şi etnobotanicelor, determinându-i să vândă tot ce au în casa părinţilor pentru a cumpăra încă o doză. De la lucruri de valoare până la pături şi saltele. De cele mai multe ori, dependenţii sunt aduşi la spital chiar de membrii familiei, disperaţi de situaţia în care sunt. În timp, dependenţa îi aduce în starea în care spun că nu ştiu ce vor de la viaţă, şi îi transformă în tineri fără viitor, chiar dacă în multe dintre cazuri sunt persoane care au finalizat studii superioare. Doar anul trecut, în 2016, dintre cele 1.645 de internări din cadrul Secţiei VIII acuţi-toxicodependenţă, 175 au fost internări pentru droguri. Acesta nu este însă numărul total al celor ce sunt dependenţi, ei putând fi trataţi întâi în cadrul altor secţii. S-a ajuns până acolo încât la „Socola“ ajunge, în medie, un drogat pe zi. O adevărată catastrofă pentru generaţia tânără, având în vedere că, acum ani de zile, un pacient drogat aici era o raritate.

 

Medicii psihiatri susţin că dependenţa de droguri în cazul tinerilor a devenit un fenomen care afectează tot mai mult generaţia actuală. Dacă, în urmă cu 20 de ani, aceştia se refugiau în alcool, în timp, au înlocuit alcoolul cu droguri sau, mai nou, etnobotanice. În multe din cazuri, aceştia nici nu ştiu exact ce anume consumă. „În cazul etnobotanicelor, nu putem detecta ce a luat pacientul, ne bazăm doar pe declaraţiile aparţinătorilor sau ale lor deşi, de multe ori, nici ei nu ştiu ce cumpără. Nu putem detecta ce substanţe consumă“, a precizat dr. Virgil Simionescu, medic primar psihiatru în cadrul Secţiei Clinice Psihiatrie I acuţi din cadrul unităţii medicale. Medicul menţionează că doar aici ajung lunar cel puţin opt astfel de cazuri care necesită tratament. De multe ori, medicii descoperă că în spatele dependenţei se ascunde şi o tulburare psihică netratată, fiind întâlnite de la tulburări depresive majore la tulburări afective bipolare sau tulburări delirante. Astfel, după procesul de dezintoxicare, urmează tratarea bolii psihice în sine. „După ce îi faci testarea psihologică şi toate celelalte investigaţii, vezi că, de fapt, după ce a scăpat de droguri, în spate este vorba de o schizofrenie sau de o altă tulburare psihică. Aceştia sunt mai predispuşi, pentru că la început apare depresia, îşi dau seama că au o boală, însă nu ştiu care anume, şi atunci fug către ceva care să îi euforizeze. Nu aleg băutura, ci drogurile, pentru că sunt mai puternice“, a completat medicul psihiatru.

Droguri injectate în scrot
 
Acestea nu sunt singurele cazuri, dependenţa fiind întâlnită şi în cazurile tinerilor sănătoşi, care la început consumă din curiozitate sau îndemnaţi de anturaj. Întâi cumpără din economii, apoi încep să ia lucruri din casă pe care le vând, cum ar fi telefoane, electronice mici sau tot ce se vinde uşor. Când se termină şi acestea, membrii familiei încep să îşi dea seama că dispar lucruri din casă, aspect care, corelat cu momentele de episoade confuzionale, îi fac să apeleze la ajutor specializat. Una dintre probleme este şi faptul că părinţii descoperă dependenţa abia după ani de zile, timp în care tinerii îşi dezvoltă diferite strategii de a se ascunde, în medie fiind vorba de doi ani. Mai întâi, aceştia poartă tricouri cu mânecă lungă pentru a-şi ascunde înţepăturile, chiar dacă sunt în miezul verii. În Iaşi au existat de-a lungul timpului şi cazuri în care, ca să evite înţepăturile de pe mână, tinerii şi-au injectat droguri în scrot sau în vena dorsală a penisului, fără să mai ţină cont de durere. Abia după ce încep să recurgă la furturi, înşelăciuni, sau chiar să vândă din casă, părinţii îşi dau seama că ceva este în neregulă. „Am avut mai multe astfel de cazuri, unul a ajuns să vândă frigiderul, televizorul, covoarele din casă, iar când a terminat, a vândut şi salteaua. Când a ajuns mama lui acasă, a găsit doar grilajul de la pat“, a explicat Ada Moruzzi, psiholog principal clinician în cadrul Secţiei VIII acuţi-toxicodependenţă.
 
O generaţie dezamăgită
 
Psihologul spune că este o problemă a generaţiei actuale, care pare a fi una „dezamăgită din faşă“, fără repere sau proiecte pe termen lung sau chiar deznădăjduiţi de societatea actuală şi de lipsa unui sistem de valori. Astfel, aceştia aleg să se refugieze în droguri, mai întâi din curiozitate sau împinşi de anturaj, la petreceri, pentru „a se simţi mai bine“. Mai mult, dacă la început erau mai afectaţi copiii din familii dezorganizate sau sărace, în ultimul timp au fost mai afectaţi chiar şi tineri cu un anumit statut social, cu studii superioare. Este şi cazul unui tânăr care a ajuns prima dată la „Socola“ în urmă cu şapte ani, când avea 22 de ani. După cinci ani, când a revenit, prezenta elemente deteriorative psiho-cognitive care se întâlnesc după vârsta de 50 de ani. „A fost un caz care m-a impresionat foarte mult, pentru că nu-mi venea să cred, când a revenit, după cinci ani, a trebuit să îi aplic un test de deteriorare, deoarece funcţiile psiho-cognitive nu erau specifice vârstei. Din cauza faptului că era un consumator înrăit, avea un deficit cognitiv pe care îl întâlneşti după 50 de ani, adică îi era afectată atenţia, memoria, puterea de concentrare“, îşi aminteşte psihologul. Acum are 29 de ani şi, deşi are studii superioare, nu a reuşit niciodată să profeseze din cauza dependenţei. Medicii şi psihologii susţin că aici intervine faptul că există un ciclu, iar pentru ca o persoană să renunţe la droguri sau la alte dependenţe, trebuie să treacă prin acesta de opt ori.
 
Dacă te aduce mama, nu te vei lăsa
 

Psihologii Carlo DiClemente şi Jim Prochaska au elaborat teoria schimbării umane, prin care se observă că persoanele dependente trebuie să parcurgă mai multe etape până când reuşesc să renunţe. Din momentul stadiului precontemplativ al adicţiei, numită şi „luna de miere“, când persoana dependentă vede doar efectele plăcute ale comportamentului, şi până la stoparea comportamentului adictiv, trebuie parcurse mai multe etape. De aceea, specialiştii în domeniu susţin că acele cazuri care sunt aduse de către părinţi sau de prieteni, fără să aibă propria motivaţie de a renunţa, sunt cazuri fără şanse de recuperare. „Sunt cazuri pierdute, fără nicio şansă, pentru că nu sunt pregătiţi să facă o schimbare, nu îi văd rostul. Cel mult fac o tură de dezintoxicare, şi atât. Nimeni adus sau convins de cineva nu se schimbă. Reuşesc cei care simt nevoia şi care vor să facă o schimbare“, explică dr. Radu Andrei, medic primar psihiatru şi şeful secţiei VIII acuţi-toxicodepdenţă. Psihologul Ada Moruzzi susţine că, în ultima vreme, majoritatea celor care conştientizează dependenţa cu care se luptă vin singuri să lupte, şi spun că „s-au săturat, le e silă de ei înşişi, nu se mai pot suporta pentru că trag linie şi văd ce puteau să facă cu banii cheltuiţi de-a lungul timpului. Rămân fără prieteni, fără viitor, ajung să piardă tot“.

 


  

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.