„De la fereastră” sau cum îşi găseşte scriitorul locul potrivit
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

„De la fereastră” sau cum îşi găseşte scriitorul locul potrivit

GALERIE
alexandru calinescu
 • alexandru calinescu
- +

Mai introduce Nicolae Turtureanu în cartea sa poezii (frumoase), însemnări de jurnal (incitante), trimiteri (utile) la cărţile anterioare precum şi alte „felurimi” (ca să-l citez pe Caragiale), toate alcătuind un fel de colaj ce ar putea părea derutant, dar care, graţie unor fire subterane invizibile, are coerenţă şi incită la lectură. De la fereastră e un frumos cadou pe care Nicolae Turtureanu ni-l face de ziua lui.

„E un risc să scrii despre prieteni…” - notează undeva Nicolae Turtureanu: îi dau dreptate şi adaug că nu e doar un risc, ci e şi greu să scrii despre prieteni, întrucât încerci sentimentul că nu ai găsit formulele potrivite sau că nu ai spus tot ceea ce aveai de spus. Am comentat în mai multe rânduri cărţile lui Nicolae Turtureanu exprimându-mi de fiecare dată preţuirea pentru poet şi pentru publicist. M-am bucurat când m-a anunţat la telefon că-mi va parveni noua lui carte, ieşită de sub tipar taman când autorul ei împlineşte o - cum se spune - „frumoasă vârstă”. Oricum, vocea neschimbată, la fel de caldă, la fel de (da!) tânără contrazicea flagrant cifra despre care poetul pretinde că rezultă din cartea de identitate. Şi când am intrat în posesia volumului - ce să vezi: o carte masivă, peste 400 de pagini, de o diversitate a textelor ce ţine să ne arate disponibilitatea autorului, curiozitatea lui intelectuală, capacitatea de „a broda” pe subiectele cele mai diferite şi, nu o dată, mai neaşteptate.

De la fereastră se intitulează cartea apărută la editura Junimea, titlul trimiţând la locul din care Nicolae Turtureanu observă atât joaca porumbeilor care se hârjonesc pe pervaz, cât şi dealurile ce se întrezăresc la orizont precum şi spectacolul străzii, mereu acelaşi dar, pentru un ochi exersat, mereu altul. Privind de la fereastră şi, implicit, de la înălţime (apartamentul său fiind situat, dacă nu mă înşel, la etajul cinci), autorul ia distanţa necesară pentru a judeca lucrurile cu luciditate şi calm. Diagnosticele pe care le pune realităţilor politice sunt de o chirurgicală precizie. Când se lansează în polemici, e necruţător: stau mărturie, printre altele, paginile despre proiectatul bust al lui Păunescu din Copou sau despre teoriile conspiraţioniste în legătură cu moartea lui Eminescu. Îi reuşesc portretele, inclusiv (sau, poate, mai ales) cele în registru ironic: antologică e formula „mamoş expoziţional”, caracterizând un personaj care se specializase în discursuri la vernisaje, indiferent dacă era vorba de pictori profesionişti sau de amatori de la „Cântarea României”. Savuroase sunt şi portretele lui Gheorghe Grigurcu şi Ion Ţăranu, lirismul şi nostalgia primează în evocările lui Emil Brumaru şi Adrian Neculau. Amintirile, de altfel, reprezintă o dimensiune importantă a volumului. Sunt evocate copilăria, studenţia, primii ani în „câmpul muncii” la Radio Iaşi, perioada de la revista „Cronica”, fireşte, precum şi strădaniile de a reînvia publicaţia sub numele de „Cronica veche”, operaţie în care Turtureanu s-a investit total. Nu sunt uitate partidele interminabile de şah, vacanţele la Valea Vinului şi la Neptun, felurite întâlniri literare (cea în care criticul Vlad Sorianu ţine o conferinţă lungă şi adormitoare e de un haz irezistibil), sunt reproduse parodii şi pastişe, zonă în care autorul era un condei redutabil. Revine, ciclic, amintirea zilelor „revoluţionare” din decembrie 1989 (pun ghilimele pentru a respecta scepticismul moderat al scriitorului). Viaţa literară ieşeană e foarte prezentă, apar destule personaje astăzi uitate, de altele - mai ales de câţiva colegi de la „Cronica” - autorul a rămas foarte legat şi îi aminteşte cu vibrantă afecţiune.

Şi desigur, peste toţi şi peste toate, pluteşte spiritul soţiei dispărute prematur. Puţini sunt scriitorii care au izbutit să exprime, cu atâta dureroasă naturaleţe, suferinţa provocată de pierderea unei persoane dragi. Sunt pagini atât de impresionante încât orice comentariu devine de prisos.

Mai introduce Nicolae Turtureanu în cartea sa poezii (frumoase), însemnări de jurnal (incitante), trimiteri (utile) la cărţile anterioare precum şi alte „felurimi” (ca să-l citez pe Caragiale), toate alcătuind un fel de colaj ce ar putea părea derutant, dar care, graţie unor fire subterane invizibile, are coerenţă şi incită la lectură.

De la fereastră e un frumos cadou pe care Nicolae Turtureanu ni-l face de ziua lui.

Alexandru Călinescu este profesor emerit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Ca între prieteni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X