A descoperit că are un cancer foarte agresiv mutând mobila în casă. Fiți atenți la aceste semne!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

A descoperit că are un cancer foarte agresiv mutând mobila în casă. Fiți atenți la aceste semne!

GALERIE
mobila
  • mobila
- +

Efortul casnic i-a provocat o paralizie, iar după ce a ajuns cu aceasta la spital medicii au constatat că motivul afecţiunii e altul, nu efortul făcut. Anual, la Spitalul „Parhon“ sunt diagnosticate 20 de noi cazuri de mielom multiplu.

Anual, la Spitalul Clinic „Dr. C.I.Parhon“ sunt diagnosticate aproximativ 20 de noi cazuri de mielom multiplu, o formă rară şi agresivă de cancer care afectează măduva osoasă, pacienţii având ca principal simptom insuficienţa renală acută. Pe lângă afectarea renală, aceştia prezintă du­reri osoase sau fracturi de os, para­lizie, complicaţii infecţioase, precum şi lipsă de forţă, senzaţii de sete, grea­ţă şi vărsături.

În 2017 au fost diagnosticate 20 de cazuri noi, iar în 2016 un număr mai mare, mai exact 28 de pacienţi, cel mai vârstnic pacient având 85 de ani, iar cel mai tânăr - 40 de ani. Deşi este o afecţiune hematologică, foarte multe cazuri sunt diagnosticate aici, iar mai apoi redirec­ţionate pentru tratament în Clinica de Hematologie de la Institutul de Oncologie (IRO), fiind vorba despre o colaborare între cele două unităţi medicale în beneficiul pacientului.

„De obicei, aceşti pacienţi sunt descoperiţi în Clinica de Nefrologie de la noi, pentru că se prezintă cu insuficienţă renală acută, dar şi cu alte afectări de sistem, cum ar fi fracturile de os, anemie fără o cauză exactă, iar atunci când se face un bilanţ extins al pacientului se descoperă această pa­tologie. Nu sunt foarte frecvente aceste cazuri, dar diagnosticul este pus uneori cu întârziere, pacientul fiind plimbat prin mai multe servicii din cauza simptomelor.

Diagnosticul ne­cesită o anumită experienţă, pe care noi o deţinem, şi o abordare multidisiplinară“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Speranţa de viaţă poate fi foarte mică

Afectarea rinichiului apare la peste 50% dintre pacienţi, cauza fiind depunerea de proteine care sunt eliminate prin intermediul rinichilor. Cel mai recent caz este cel al unui bărbat în vârstă de 67 de ani, fost şofer profesionist, fără probleme de sănătate până la începutul acestui an, când în urma unui efort fizic casnic, ceva de genul mutării mobilei, a ajuns în stare gravă la Spitalul de Neurochirurgie, fiind paralizat.

Medicii de acolo au constatat că este vorba şi despre o compresie medulară pe coloana toracală, suferind o fractură de os. După câteva luni de evaluare neurologică, timp în bărbatul a rămas imobilizat la pat, acesta a început să acuze lipsă de apetit, greaţă, vărsături, fiind trimis la Spitalul „Parhon“ pentru insuficienţă renală acută, rinichii săi nemaifunc­ţionând corespunzător.

„A fost întrunit un consiliu medical, aflat sub coordonarea profesorului Adrian Covic, în care se discută de obicei cazurile dificile apărute în clinică. În această discuţie, a fost ridicată suspiciunea de mielom multiplu, care a fost şi confirmată, pacientul fiind preluat pentru iniţierea chimioterapiei în Clinica de Hematologie de la Institutul Regional de Oncologie. Insuficienţa renală acută este în continuare prezentă, nu a fost nevoie de dializă momentan, ci doar de un tratament suportiv, sperăm să nu aibă nevoie. Stabilizarea funcţiei renale va fi posibilă la câteva luni după ce pacientul va face cicluri de terapie“, a explicat dr. Ionuţ Nistor.

Medicii au mai precizat că orice caz de insuficienţă renală acută, însoţit de dureri osoase, fracturi de os patologic cu anemie inexplicabilă, trebuie evaluat şi pentru ipoteza de mielom multiplu. Media de supravieţuire în cazul acestei afecţiuni este de 191 de luni pentru stadiul I de boală, 11-54 de luni pentru stadiul II şi 5-34 de luni pentru stadiul III.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.