„Deşoşocizarea” AUR
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

„Deşoşocizarea” AUR

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

Marea „bombă” mediatică a excluderii „senatoarei Şoşoaca din rândurile AUR, care în realitate nu are nimic surprinzător şi nici vreun efect de cine ştie ce „cutremur” (clişeu tare tocit, dar drag unor televiziuni „de ştiri”) care să justifice tam-tam-ul însoţitor, este în schimb o ocazie, pentru noi toţi, de a ne întreba cum se fac (şi se desfac, tot aşa de „expeditive”) atâtea propulsări vertiginoase, aproape de pe o zi pe alta, în prim-planul unei atenţii „stimulate”, în cea mai mare măsură, de-a dreptul artificial. Departe de a fi un „caz”, o excepţie „absolută” (sau, mai… „modest”, una dintre), ascensiunea ei de până la bobârnacul „fatal”, iată, administrat statutar, ca de altfel şi ce-i va urma acestuia, cred că ilustrează cu o claritate ca de manual (How to…) reţeta de fabricaţie a unor asemena „VIP”-uri, hm,… politice, succesiune a treptelor care conduc la o atare „notorietate”, te pomeneşti, culmea, şi temută, şi… invidiată.

Despre mega-„surpriza” electorală AUR s-a spus că ea s-a clădit cu repeziciune pe un „teren” lăsat vacant de „corifei” ca Vadim sau Funar şi adepţii lor, pripăşiţi, ca dragnista Olguţa de pildă, sub alte „firme” aducătoare de voturi, funcţii, cheag şi privilegii, că doar nu aveau de ce să se îngroape, nici măcar la figurat, odată cu „liderul”. E un adevăr, „culoarul” rămăsese liber, neocupat, aşa că, neapărat, „cineva” trebuia să ia seamă la aşa un „gol” dureros şi de umplut rapid. Acest „cineva” clarvăzător n-avea de ce să se ţintuiască, cumva exclusivist, într-un singular, poate „eroic”, dar nu şi destul de eficient. Era nevoie de un „antrenor” de echipă, din care să iasă… AUR. Se nimerea şi bine, cu campania electorală (parlamentare) online, aproape „pe tăcute”, în orice caz prielnică propagandei şi propagării pe reţele de social media, se vor fi ivit, la timp, ca prin minune, tenori şi solişti, dintre ei şi viitori lideri, ai acestei „Alianţe pentru Unirea Românilor”, niscai entuziaşti „avizaţi” în materie de psihologie socială şi staff-ul AUR era cam gata. Restul, testarea temelor-liant, recrutarea şi mobilizarea adepţilor/ votanţilor, progresiv, veneau de la sine. Şi au dat rezultatele văzute la urne.

După alegeri şi treptata răcire a „surprizei”, a început seria „episoadelor” de accelerată cultivare de către „senatoarea” Şoşoacă a propriei sale „Imagini”, desprindere rapidă din plutonul „aleşilor” AUR, ba, încă şi mai ostentativ, chiar dintre cele câteva nume văzute ca „de vârf”. Şi ce a făcut proaspăta VIPă, ca să-şi edifice un piedestal pe măsura „greutăţii” ei în ierarhia vizibilă la TV? A ales să-şi concentreze „tirul” şi show-ul pe topos-ul de cea mai mare popularitate potenţială: pandemia Covid, mască-„botniţă” refuzată, sfidată, ca şi restricţiile şi interdicţiile privind social life vs. Şoşoacă: dă-i cu petreceri care-i afirmă, negreşit mediatizat cu promptitudine, imaginea de individualitate puternică, „liberă”, „polemică”. Nu făcea decât să îngroaşe pro domo sua una dintre temele-cheie ale AUR, cu mai puţine bolboroseli „dacomane” şi cu nurii feminini, în schimb, ai Dianei.

Fără „receptivitatea” maximă, de la bun început, a televiziunilor, în cel mai bun caz doar semi-distanţate de grosiera supralicitare a acestui „potenţial”, D.Ş. ar fi rămas în anonimat, cu „ideile”, „prestaţia” şi, mai ales, „stilul” ei, deci „şoşocizarea” reprezentării AUR le datorează cel puţin 50% celor din media/televiziuni. Atâta popularitate galopantă avea de ce să trezească gelozii şi invidii, ba în mod sigur şi temeri. Ce va urma? „Independenta” Şoşoacă? Semne de traseism, „discret”, sau poate cinic? Vom vedea. Sigur, tot… la TV.

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.