Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

GALERIE
pr Constantin Sturzu
  • pr Constantin Sturzu
- +

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

Aş fi vrut să nu am atunci dreptate, să fiu un soi de profet mincinos. Suntem, însă, în plin proces de decădere spirituală, unul ce nu va cunoaşte un sfârşit decent, căci nu există o limită dincolo de care să nu se poată coborî. Orientarea spre bestialitate (v. Berdiaev) nu este generată doar de coborârea în subteranele umanităţii. Ea este, paradoxal, combinată cu un soi de „supraînălţare” a ei. Cu cât se aburcă mai sus omul, rupând legătura cu Dumnezeu, cu atât mai mare este şi căderea. Umanismul secular exacerbează rolul omului şi autonomia sa, doar pentru a-l afunda în tenebrele subumanului.

O aplicare seacă, formală, fără discernământ a unor principii religioase contribuie şi mai mult la această cădere. „Poporul ales” al Vechiului Testament, interpretând „în literă”, nu „în duh”, porunca de a se ţine departe de popoarele idolatre, ajunsese până acolo încât să-i socotească pe necredincioşi drept un soi de „câini”. De aceea, evreii de acum două mii de ani, ba chiar şi apostolii Mântuitorului, se mirau când Hristos vorbea cu romanii, samarinenii sau canaanenii, tratându-i cu respect.

Este, însă, şi un episod care pare a ne scandaliza. Sunt acele cuvinte aparent crude şi jignitoare: „Nu este bine să iei pâinea copiilor şi s-o arunci câinilor” (Matei 15, 26), pe care El le adresează femeii Canaanence, ca răspuns la rugăciunea de a-i izbăvi fiica demonizată. Aparent, femeia este coborâtă la nivelul unui animal, „dezumanizată”. Dar replica ei aşază lucrurile într-o altă lumină: „Da, Doamne, dar şi câinii mănâncă din fărâmiturile care cad de la masa stăpânilor lor” (Matei 15, 27).

În fapt, Iisus nu făcea decât să rostească ceea ce mulţi de pe lângă el gândeau, arătându-le cât de inumană era acea mentalitate, acel dispreţ faţă de oameni de alte etnii sau credinţe. Hristos nu jigneşte, ci numeşte o realitate a epocii. Nu dă sentinţe, ci doar citeşte cele scrise în inimi împietrite sau chiar pline de ură.

Apostolii sunt zguduiţi, realizează cruzimea unui astfel de tratament. Iar pe femeia Canaaneancă, Mântuitorul o ajută să depăşească bariere lăuntrice, autolimitări de care ea nu era pe deplin conştientă. „O, femeie, mare este credinţa ta! Fie ţie după cum voieşti” (Matei 15, 28). Un cuvânt admirativ unic în Evanghelii! Smerindu-se în această umilinţă maximă, femeia câştigă o demnitate şi o putere la care nici nu visa.

Avem, aşadar, de ales între un umanism dezumanizant şi o smerenie (umilinţă) îndumnezeitoare. A treia cale – deşi propovăduită în chip deşănţat – în fapt, nu există. E doar o minciună livrată, cum altfel?, de „tatăl minciunii”. Uman, în sensul desăvârşit al cuvântului, nu poate fi decât Dumnezeu, Cel Care S-a făcut Om pentru ca noi să devenim dumnezei. Scoţând din ecuaţie dumnezeirea, umanitatea devine sclava unui calcul meschin – o aritmetică a profitului şi a plăcerilor imediate –, a unei filosofii de viaţă bazate pe o raţiune limitată şi limitativă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri