Prima sentinţă în dosarul cumplitului accident din faţa UMF. Starea în care se află mama victimei i-a cutremurat şi pe judecători
În urma sentintei, ramâne la fel de intensa durerea mamei care a trebuit sa-si îng (...)
citeste totsambata, 25.03.2023
Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.
Aş fi vrut să nu am atunci dreptate, să fiu un soi de profet mincinos. Suntem, însă, în plin proces de decădere spirituală, unul ce nu va cunoaşte un sfârşit decent, căci nu există o limită dincolo de care să nu se poată coborî. Orientarea spre bestialitate (v. Berdiaev) nu este generată doar de coborârea în subteranele umanităţii. Ea este, paradoxal, combinată cu un soi de „supraînălţare” a ei. Cu cât se aburcă mai sus omul, rupând legătura cu Dumnezeu, cu atât mai mare este şi căderea. Umanismul secular exacerbează rolul omului şi autonomia sa, doar pentru a-l afunda în tenebrele subumanului.
O aplicare seacă, formală, fără discernământ a unor principii religioase contribuie şi mai mult la această cădere. „Poporul ales” al Vechiului Testament, interpretând „în literă”, nu „în duh”, porunca de a se ţine departe de popoarele idolatre, ajunsese până acolo încât să-i socotească pe necredincioşi drept un soi de „câini”. De aceea, evreii de acum două mii de ani, ba chiar şi apostolii Mântuitorului, se mirau când Hristos vorbea cu romanii, samarinenii sau canaanenii, tratându-i cu respect.
Este, însă, şi un episod care pare a ne scandaliza. Sunt acele cuvinte aparent crude şi jignitoare: „Nu este bine să iei pâinea copiilor şi s-o arunci câinilor” (Matei 15, 26), pe care El le adresează femeii Canaanence, ca răspuns la rugăciunea de a-i izbăvi fiica demonizată. Aparent, femeia este coborâtă la nivelul unui animal, „dezumanizată”. Dar replica ei aşază lucrurile într-o altă lumină: „Da, Doamne, dar şi câinii mănâncă din fărâmiturile care cad de la masa stăpânilor lor” (Matei 15, 27).
În fapt, Iisus nu făcea decât să rostească ceea ce mulţi de pe lângă el gândeau, arătându-le cât de inumană era acea mentalitate, acel dispreţ faţă de oameni de alte etnii sau credinţe. Hristos nu jigneşte, ci numeşte o realitate a epocii. Nu dă sentinţe, ci doar citeşte cele scrise în inimi împietrite sau chiar pline de ură.
Apostolii sunt zguduiţi, realizează cruzimea unui astfel de tratament. Iar pe femeia Canaaneancă, Mântuitorul o ajută să depăşească bariere lăuntrice, autolimitări de care ea nu era pe deplin conştientă. „O, femeie, mare este credinţa ta! Fie ţie după cum voieşti” (Matei 15, 28). Un cuvânt admirativ unic în Evanghelii! Smerindu-se în această umilinţă maximă, femeia câştigă o demnitate şi o putere la care nici nu visa.
Avem, aşadar, de ales între un umanism dezumanizant şi o smerenie (umilinţă) îndumnezeitoare. A treia cale – deşi propovăduită în chip deşănţat – în fapt, nu există. E doar o minciună livrată, cum altfel?, de „tatăl minciunii”. Uman, în sensul desăvârşit al cuvântului, nu poate fi decât Dumnezeu, Cel Care S-a făcut Om pentru ca noi să devenim dumnezei. Scoţând din ecuaţie dumnezeirea, umanitatea devine sclava unui calcul meschin – o aritmetică a profitului şi a plăcerilor imediate –, a unei filosofii de viaţă bazate pe o raţiune limitată şi limitativă.
Cuvinte cheie: + femeia Canaaneanca, promiscuitate, vulgaritate, violenta, decadere morala
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cât durează recuperarea banilor pentru polițele RCA de la Euroins
Ei sunt cei mai ”tari” polițiști din Iași. Sunt câștigătorii a patru categorii
FOTO Exact asta lipsea polițiștilor: un camion. Va merge prin țară precum caravana ”Din Dragoste”
FOTO Primarul din Bistrița și-a scos sutele de angajați la curățarea orașului de gunoaie
Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială
Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!
Amical de fotbal cu Botoşani şi un soi de antrenament oficial pentru handbaliste
Se caută un şef pentru Şcoala de Arte, faimoasă pentru concursurile trucate
Biciclist pus să plătească reparaţii de 11.657 de lei după un impact cu o maşină
Procese pentru poluare: ApaVital refuză să plătească 2 lei şi 13 bani către ABA Prut-Bârlad
Conferinţă pe teme de digitalizare organizată de Universitatea Tehnică
Podul peste Bahlui, dintre Leţcani şi Dumeşti, refăcut cu 4,5 milioane de lei
Accident cu victimă în capătul Iaşului. O maşină s-a răsturnat - FOTO/VIDEO
Un nou accident mortal la Iaşi: Impact violent între două maşini şi o căruţă
Donald Trump ameninţă cu “moarte şi distrugere” dacă este condamnat
Copil de 9 ani, atacat de câinele unei vecine pe o stradă din inima capitalei
Paul Rusesabagina, eroul filmului "Hotel Rwanda", va fi eliberat din închisoare
Şase persoane, arestate preventiv în cazul de trafic de droguri din Bacău
ONU acuză Ucraina şi Rusia că au ucis zeci de prizonieri de război
Japoneza Kaori Sakamoto a câştigat din nou titlul mondial la patinaj artistic
Cum poţi curăţa cana electrica? Ce trucuri folosesc gospodinele?
Starul Tom Brady a devenit acţionarul campioanei en-titre din WNBA
Euro se depreciază cu 1% faţă de dolar, pe o piaţă fragilizată de către bănci
Istoria și evoluția pokerului: Origini, impact cultural și momente notabile (P)
O femeie de 72 de ani s-a aruncat de la etajul al patrulea al unui bloc. Ea a murit la spital
E adevărat că e mai scump să publici advertoriale tip adult? (P)
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a face boli cardiovasculare
Nicolae GRECURevin tricolorii, oameni buni!Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text. |
Eugen MUNTEANUEufemismele (IV) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUHitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială |
prof. dr. Gheorghe POPASă ne bucurăm! |
Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.