„Din sacii negri cu care sunt transportaţi pacienţii morţi sună telefoanele“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

„Din sacii negri cu care sunt transportaţi pacienţii morţi sună telefoanele“

GALERIE
spital
  • spital
- +

Există indicii că decesele din nordul ţării sunt în legătură cu activitatea ilicită desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical local, au anunţat ieri procurorii. Aproape jumătate dintre persoanele care au murit infectate cu coronavirus în România provin din Suceava.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunţat ieri că, în cazul deceselor înregistrate la Spitalul Judeţean Suceava, la persoane confirmate cu Covid-19, există indicii că acestea sunt în legătură cu activitatea ilicită desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum şi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava). Aceste persoane nu ar fi respectat măsurile dispuse de autorităţi în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie. Parchetul a precizat că în acest caz se fac cercetări privind infracţiunile de zădărnicire a combaterii bolilor şi abuz în serviciu.

În urma anchetei, procurorii au stabilit că la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava au fost înregistrate decese ale unor pacienţi care au fost confirmaţi pozitiv în urma testării pentru Covid-19, decese care au avut loc atât anterior datei de 23 martie, cât şi ulterior acesteia.

„La acest moment există indicii că aceste decese sunt în legătură cu activitatea ilicită desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum şi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava), aceste persoane nerespectând măsurile dispuse de autorităţi în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie 2020. În instrumentarea cauzei, având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, la data de 27 martie, urmărirea penală a fost extinsă cu privire la fapte sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual“, se arată în comunicat.

Persoane testate cu încălcarea legii

Anchetatorii spun că în cadrul cercetărilor sunt avute în vedere împrejurările în care s-a realizat testarea pentru infecţia cu Covid-19, „respectiv au fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condiţiile existenţei unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zădărnicind în acest fel activităţile de prevenire şi combatere a infecţiei virale cu noul coronavirus“.

Parchetul mai spune că au fost încălcate reglementările privind izolarea, carantinarea şi internarea persoanelor suspecte sau confirmate cu Covid-19, „în sensul că persoane confirmate pozitiv nu au fost internate în fapt în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava“.

Procurorii mai spun că ancheta se realizează luând în considerare limitările impuse existenţa stării de urgenţă. „Având în vedere situaţia critică în care se află municipiul Suceava, este prioritar ca toate cadrele medicale să-şi îndeplinească cu maximă diligenţă obligaţiile de serviciu, fără a fi supuse unor presiuni suplimentare în acest moment“, precizează Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

Cel puţin 30 de decese la Suceava

Încă 293 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost diagnosticate în ultimele de ore, bilanţul ajungând ieri la prânz la 2.245, ceea ce implică trecerea la scenariul 4 de abordare a epidemiei. Ultimul bilanţ publicat de autorităţi aseară confirma decesul a 82 de persoane pe teritoriul României, 30 dintre acestea fiind consemnate la Spitalul din Suceava. În ceea ce priveşte situaţia din alte state, 19 cetăţeni români aflaţi în străinătate, 9 în Italia, 6 în Franţa, 2 în Marea Britanie, unul în Germania şi unul în Spania, au decedat.

„Din sacii negri sună telefoanele“

Gianina Ursu, nepoata unui pacient de 68 de ani care a murit luni dimineaţă în Spitalul Judeţean din Suceava, a relatat pentru site-ul G4Media.ro situaţia din spitalul transformat într-o sursă de infecţie pentru pacienţi şi medici deopotrivă. Pacientul fusese internat cu 4 zile în urmă, având simptome de astm. El nu a fost testat pentru coronavirus, potrivit declaraţiilor nepoatei sale, iar familia aşteaptă acum să afle rezultatul testelor făcute după moartea sa.

„Unchiul meu a murit dimineaţă la ora 5. Nu răspundea la telefon şi familia a intrat în panică, nimeni nu ştia nimic. Avem în famillie o doctoriţă care a dat telefoane în tot spitalul şi aşa a aflat că e mort. A aflat de la morgă“, relatează Gianina Ursu.

„Cu o zi în urmă, unchiul meu spunea familiei că din sacii negri cu care sunt transportaţi pacienţii morţi sună telefoanele. Erau rudele care sunau să afle ce se întâmplă cu ei. Unchiul meu a fost marcat de această imagine. În cele din urmă, şi el a murit în spital“, a mai spus Gianina Ursu.

Pacientul a fost internat în secţia de pneumologie a Spitalului Judeţean Suceava. „Exact unde Gheorghe Flutur a fost internat singur într-o rezervă, deşi el trebuia internat la secţia de boli infecţioase, pentru că era pozitiv de coronavirus“, a declarat Gianina Ursu.

De ce a fost nevoie de zeci de telefoane pentru a afla situaţia pacientului internat? „Doctoriţei din familia noastră care a încercat să afle ce se întâmplă i s-a spus că unchiul meu nu avea telefon şi de asta nu au putut să anunţe familia că a murit. Dar el avea telefon, aşa a ţinut legătura cu familia. În plus, pe fişa de internare e trecut numărul de telefon al familiei, dar nu a sunat nimeni“, a mai povestit nepoata pacientului decedat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa future.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.