Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Instanţa ieşeană a pus în aplicare „umanismul dreptului penal”

„Doamnă, am comis-o. Sunt matol”! De ce a fost iertat șoferul băut şi fără permis

GALERIE
sofer beat
  • sofer beat
- +

Deşi recidivist, băut şi fără permis, un şofer care a provocat un accident a fost iertat de judecători. Principala sursă de venit a familiei este reprezentată de banii trimişi de bărbat din străinătate, iar magistraţii au apreciat că întreţinerea a şase copii ar fi o misiune imposibilă pentru soţia şoferului, dacă acesta ar fi condamnat la închisoare. Condamnarea lui Tiberius Gogu doar la o amendă penală nu a fost însă pe placul procurorilor.

Pe 20 mai 2016, aproape de miezul nopţii, ieşeanca I.M.V. se deplasa spre casă, la volanul unui Opel, pe ruta Târgu Cucu - Copou. Înainte de a pătrunde pe bulevardul Independenţei, a văzut pe sensul său de mers un alt Opel înscris pe o traiectorie haotică şi cu viteză mare. Şoferul ratase curba. Pentru a evita impactul, femeia a virat la stânga, intrând pe contrasens. Accidentul tot s-a produs, maşina condusă de Gogu izbindu-se în partea laterală dreapta a Opelului condus de I.M.V. Din fericire, nimeni nu a fost rănit în accident.

Din Opelul responsabil de producerea accidentului au coborât şoferul, aflat sub influenţa alcoolului, soţia acestuia şi încă o persoană. Soţia şoferului era fericită că nu s-a întâmplat nimic grav. Şoferul a fost sincer cu I.M.V.: „Doamnă, am comis-o. Sunt matol”. Ulterior avea să se constate că avea o alcoolemie de 1,65‰ în sânge. Înainte de a fi condus de poliţişti pentru a i se recolta sânge, Gogu a mai apucat să dea un telefon concubinei sale, căreia i-a cerut să vină la faţa locului pentru a ridica maşina.

Audiat fiind, Gogu a declarat că-şi rezervă dreptul de a nu da nicio declaraţie, dar recunoaşte şi regretă faptele comise. De la începutul analizei cazului, magistraţii Judecătoriei au constatat că au de-a face cu mai multe infracţiuni. Gogu nu doar condusese băut, ci era şi fără permis. Avea un permis de conducere provizoriu eliberat de autorităţile britanice, dar acesta nu-i dădea dreptul de a conduce în afara Marii Britanii. În plus, era recidivist. Mai executase o pedeapsă cu închisoarea, de 2 ani, 8 luni şi 10 zile, iar cu doar un an înainte fusese condamnat la 1 an şi 4 luni de închisoare pentru furt calificat, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni. Cum noile infracţiuni fuseseră comise în interorul termenului de încercare, în mod obişnuit se procedează la revocarea suspendării şi executarea pedepsei în regim de detenţie. Decizia judecătorilor a fost însă alta.

Întâi, ei au apreciat că noile fapte comise nu ar fi de o gravitate ridicată. „Alcoolemia avută de inculpat se situează în valorile medii întâlnite în practică (sunt situaţii de alcoolemii chiar mai mari de 3 g/l), chiar dacă este superioară limitei legale. Cu privire la conducerea cu permis fără valabilitate în România, se constată că inculpatul are experienţă în această activitate, cauza accidentului de circulaţie fiind nu necunoaşterea regulilor privind conducerea unui vehicul, ci consumul de alcool, care a modificat reacţiile”, au notat judecătorii.

Ei au reţinut faptul că Gogu are şase copii, chiar dacă acesta nu depusese la dosar certificatele acestora de naştere. „Dat fiind că inculpatul lucrează în străinătate şi la acest moment, la alegerea naturii pedepsei se vor avea în vedere şi eventualele consecinţe pe care le-ar putea avea fiecare dintre cele două sancţiuni asupra inculpatului şi a familiei sale. Umanismul dreptului penal permite aprecieri de la caz la caz, în situaţia inculpatului fiind avută în vedere şi nevoia ca acesta să desfăşoare activităţi lucrative şi să îşi întreţină familia”, au afirmat magistraţii.

Aceştia au preferat să aplice doar o amendă penală de 6.500 de lei şi să îi interzică lui Gogu conducerea unui automobil timp de patru ani. Sentinţa a fost atacată de procurori, Curtea de Apel urmând să discute cazul la mijlocul lunii octombrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri