“Doctorul“ din str. Vicol 10 Copou câştigă mai bine decât toţi medicii din Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Escrocherie la microscop

“Doctorul“ din str. Vicol 10 Copou câştigă mai bine decât toţi medicii din Iaşi

GALERIE
metoda accidentul
  • metoda accidentul
- +

Naivitatea de necrezut a unor pensionari sau părinţi speriaţi de necazurile inventate ale copiilor lor, dar şi psihologia şi abilităţile de comunicare ieşite din comun, folosite numai în rele, ale unor personaje dubioase cu studii minimale pot da ca rezultat un concteil uluitor: o escrocherie la ale cărei detalii îţi stă mintea-n loc. „Ziarul de Iaşi” a intrat în culisele procesului judiciar al „Doctorului” - unul dintre cei mai de „succes” deţinuţi din Moldova, închişi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi pentru 23 de ani, specializaţi în metoda ”Accidentul”. Cu o miniatură de telefon mobil cu butoane, acesta produce sute de milioane de lei direct din celulă, într-un ritm ameţitor, ajutat de doi secretari de afară, „săgeţile”. Acuzatorii săi aveau să constate că, imediat ce a primit fraudulos în celulă un telefon nici cât două degete, acesta a câştigat aproape 10.000 de lei în numai câteva ore, din câteva apeluri. În cele 5 luni anterioare prinderii sale, reuşise să adune, şi vorbim numai de partea dovedită de procurori, circa 50.000 de euro din astfel de escrocherii. Metoda „Accidentul”, partea nevăzută - iată cum funcţionează escrocheria după gratii, în detaliu!

 

Ai spune că aşa ceva nu este posibil: un deţinut, închis în celulă, a reuşit să câştige aproape 10.000 de lei în numai câteva ore. Un telefon de dimensiuni reduse introdus pe ascuns în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi i-a permis să formeze, la rând, numere de telefon fix, în speranţa că va putea înşela pe cineva prin metoda „Accidentul”. A reuşit să înşele trei victime dintr-un sat vecin cu al lui. „Aventura” s-a încheiat dimineaţă, când l-au prins gardienii. Ca urmare, timpul pe care îl va petrece după gratii s-a prelungit, ajungând la aproape un sfert de secol.

Închis în Copou pentru zeci de ani

În branşa escrocilor i se spune „Doctorul”, pentru că astfel se prezintă viitoarelor victime. Originar din satul Răcăciuni, din Bacău, Ianoş Bogdan Benchea se află internat în penitenciarul din Copou, pentru executarea unei condamnări la 15 ani, 5 luni şi 10 zile de închisoare, primită în 2019, pentru un cumul de 17 infracţiuni.

Una dintre ele era de tâlhărie, alta pentru furt, dar toate celelalte sunt de complicitate la înşelăciune sau la tentativă de înşelăciune. Ianoş este, în fapt, cel mai mare „doctor” din Moldova în astfel de infracţiuni. Făcuse parte dintr-o grupare de nu mai puţin de 17 infractori, fiind lider, care reuşise, în decurs de numai 5 luni, cât au fost filaţi sau dovediţi, să obţină prin metoda „Accidentul” suma de 139.000 de lei, aproape 16.000 de euro, dar şi 113 grame de aur. Adică, doar partea dovedită de procurori era de peste 50.000 de euro, cumulat. A primit peste 15 ani de închisoare, dar inima i-a rămas şi în puşcărie tot la astfel de escrocherii. Astfel, în aprilie 2019, o persoană rămasă necunoscută i-a adus lui Ianoş în penitenciar un telefon L8 Star. Lung de doar 7 cm şi lat de 3 cm, cât primele două falange ale celor două degete mari alăturate, telefonul poate fi uşor ascuns. Nu peste mult timp, a început acţiunea.

Secretarii „Doctorului”, doi copii de afară, primeau 30% din încasări

Potrivit rechizitoriului, în iulie i-a convins pe A.P.R. şi C.B., minori la acea dată, să-l ajute să aplice metoda „Accidentul”, contra unui comision de 30% din încasări. Benchea urma să se dea drept medic, iar cei doi puşti, drept „secretari” ai acestuia. După ce s-a organizat temeinic cu secretarii, în seara zilei de 20 iulie „Doctorul” s-a pus pe treabă. La ora 20, a sunat pe fix o femeie din satul Cleja, aflat la 10 km de Răcăciuni. S-a recomandat ca fiind fiul acesteia, Fănică, spunând că a fost implicat într-un accident rutier, că din acest motiv abia vorbeşte, şi că are nevoie urgent de bani pentru operaţie.

„În continuare, convorbirea a fost preluată aparent de către un alt bărbat, în realitate fiind tot inculpatul, care s-a prezentat a fi medicul care urma să îl opereze pe fiul său, solicitându-i persoanei vătămate să îi remită 25.000 euro, aceasta spunându-i însă că are disponibil doar suma de 2.100 de lei. Benchea i-a cerut adresa de domiciliu persoanei vătămate, aceasta comunicând-o, şi i-a transmis acesteia că în scurt timp va veni o persoană pentru a-i da banii necesari pentru operaţie”, au menţionat procurorii în rechizitoriu.

În orele următoare, Benchea a continuat să sune la numere fixe din aceeaşi zonă, luând practic la rând numerele 0234.253... La ora 2, i-a răspuns o altă femeie, de 68 de ani. „Doctorul” i-a cerut bani, iar femeia a scos tot ce avea în casă: 1.200 de euro şi 1.700 de lei. La 2.30, i-a răspuns tot o femeie, de la care a cerut 50.000 de euro pentru o complicată operaţie la coloană în Elveţia, ca fiul bătrânei să nu rămână paralizat. În timpul convorbirii, fata bătrânei a mers în camera fratelui său şi l-a văzut dormind liniştit în pat. Înşelăciunea a rămas astfel la stadiul de tentativă. Într-un alt caz, tentativa a suferit un eşec lamentabil. Femeia căreia îi spusese că fiica sa a suferit un accident i-a cerut să stea liniştit, că va suna la Bucureşti, deoarece are relaţii acolo. „Medicul”, de data asta angajat chipurile la Spitalul de Urgenţe Bacău, a rămas astfel cu buzele umflate. Dis-de-dimineaţă, unul dintre „secretari” a primit un telefon alarmat de la Benchea, de pe alt număr. Deţinutul i-a spus să distrugă imediat şi să arunce telefoanele şi cartelele folosite. Era însă prea târziu: deja faptele fusese descoperite.

O pedeapsă exemplară

Cei trei au fost trimişi în judecată pentru înşelăciune. A.P.R. şi C.B. au scăpat ieftin, fiind minori. Pentru fiecare, magistraţii Judecătoriei au stabilit măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice, pe o durată de 4 luni. În cazul lui Ianoş Benchea, sentinţa a fost mai aspră. El a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru instigare la introducerea în mod ilicit de telefoane mobile într-un penitenciar, şi la 5 ani de închisoare pentru înşelăciune în formă continuată. Coroborate cu pedepsele primite pentru faptele anterioare, a rezultat o pedeapsă finală totală de 23 de ani, o lună şi 10 zile de închisoare. Cei doi complici nu au contestat sentinţa. În schimb, Benchea a făcut-o, dosarul intrând pe rolul Curţii de Apel Iaşi. Primul termen de judecată a apelului a fost stabilit pe 24 iunie.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opţiuni

Cătălin ONOFREI

Opţiuni

Urmează o perioadă plină de umor.

Filmuletul zilei

opinii

Femei tunate

Briscan ZARA

Femei tunate

Se pune o presiune culturală tot mai mare din partea societăţii moderne plictisite de ceea ce este natural, normal, pentru perfecţionarea continuă a aspectului fizic. Fetele/ femeile petrec din ce în ce mai mult timp în faţa oglinzii pentru a-şi acoperi defectele (de cele mai multe ori unice şi fermecătoare) pentru a arăta cât mai asemănător cu personajele din desene animate, pentru a fi, cu alte cuvinte, toate la fel!

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Ciprian IFTIMOAEI

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Big Data înseamnă procesare, analiză şi predicţie având la dispoziţie capacităţi imense de stocare a datelor din mediul digital. Aceste date sunt frecvent descrise de o componentă a informaticii numită Artificial Intelligence - AI (inteligenţă artificială), mai exact de un domeniu al AI numit „învăţare automatizată” care, mai pe înţelesul tuturor, înseamnă matematică aplicată în procesarea unui volum mare de date pentru a obţine probabilităţi. 

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Mihai DORIN

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Avem fireşti aşteptări ca într-un partid tinerii să fie o alternativă la mentalitatea şi năravurile generaţiei vechi. Aşa ar fi normal într-o ţară în care clasa politică şi-ar propune să fie în serviciul public cu responsabilitate, maturitate şi patriotism. Din nefericire, sursele şi resursele reclamate de o asemenea conduită, lipsesc aproape cu desăvârşire. 

pulspulspuls

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele, din străfundul sufletului, cică se tot aud de sâmbătă seară încoace prin zona lui dom’ Costel şi a apropiaţilor acestuia, stimaţi telespectatori.

Caricatura zilei

Turnee golf

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.