„Doina, este mai bine să te suspenzi, ca să nu fie vreo suspiciune asupra Universităţii“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Rectorul UMF explică măsurile controversate din timpul mandatului

„Doina, este mai bine să te suspenzi, ca să nu fie vreo suspiciune asupra Universităţii“

GALERIE
Viorel Scripcariu
  • Viorel Scripcariu
- +

I-a spus rectorul Viorel Scripcariu prorectorului Doina Azoicăi, în 2017, după ce aceasta a fost condamnată în primă instanţă. In final, prof. Azoicăi a fost achitată.

Prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, explică într-un interviu oferit portalului intern - news.umfiasi.ro - unele dintre măsurile mai controversate pe care le-a luat în timpul primului său mandat, acele măsuri care nu au fost însoţite şi de o explicaţie publică. Acuzat că nu a susţinut mai multe persoane din conducerea universităţii, în speţă vorbind de prof.dr. Doina Azoicăi, care a fost prorector în mandatul său până la condamnarea primită în primă instanţă (în final aceasta fiind achitată), şi de directorul general administrativ, Daniela Druguş, aflată într-o poziţie similară.

„Am avut un principiu pe care nu l-am încălcat: dacă există cea mai mică suspiciune care planează asupra ta şi este dovedită de instanţă, trebuie să te retragi, să faci un pas înapoi şi când se dovedeşte că lucrurile sunt clare, abia atunci să revii“, a explicat prof.dr. Viorel Scripcariu. În mod concret, despre directorul general administrativ, acesta a spus că a convenit cu Daniela Druguş ca, în momentul în care va apărea o condamnare, dacă va fi cazul, în procesele aflate pe rolul instanţei, aceasta să îşi dea demisia, lucru care s-a şi întâmplat la finalul lunii iulie în 2017. Despre despărţirea de prof.dr. Doina Azoicăi ca prorector, prof.dr. Viorel Scripcariu spune că a fost unul dintre cele mai grele lucruri din mandatul său.

El povesteşte că ar fi purtat o discuţie în care a rugat-o să rămână suspendată din funcţia de prorector, dar să îşi continue activitatea la rectorat, însă a acuzat-o că „s-a întors împotriva mea prin atitudinile pe care le-a avut în timpul şedinţelor de Senat“, fapt respins de altfel de Doina Azoicăi în unele intervenţii pe Facebook. „Imediat după suspendare, conf. Mihai Danciu, care era prorector cu didacticul I, a preluat şi funcţia de prorector cu strategia. Şi la un moment dat nu a mai putut face faţă, a venit la mine şi mi-a spus că-şi dă demisia dacă nu-l degrevez de asta. Am vrut să preiau eu această responsabilitate, să fiu eu prorector cu strategia şi juristul mi-a spus că nu-i bine, că sunt incompatibil. Astfel că la momentul respectiv nu am avut altă soluţie decât să o demit pe doamna profesor Azoicăi şi să numesc un alt prorector. Dar dacă doamna profesor rămânea atunci alături de noi, când am suspendat-o, şi-ar fi desfăşurat activitatea în continuare, şi astăzi ar fi fost cu noi“, a punctat prof.dr. Viorel Scripcariu.

La nivel de schimbări, acesta a punctat faptul că în mandatul său s-a schimbat Carta Universităţii, la care s-a lucrat un an de zile, şi s-a schimbat şi structura departamentală, fiindcă erau departamente cu 120 de membri care nu încăpeau în nicio sală dacă veneau toţi la o şedinţă. Acum, la UMF sunt 15 departamente. „Dacă aş fi perpetuat atunci starea de fapt a universităţii, acum eram în râpă rău de tot. Ţineţi cont de faptul că a trebuit, în primul rând, să luptăm pentru imaginea universităţii în 2015“, a mai spus rectorul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.