Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O nouă carte din colecţia Top 10+, Editura Polirom

“Domnişoara Else. Între vise” de Arthur Schnitzler

GALERIE
Domnisoara-Elise
  • Domnisoara-Elise
- +

Cele două nuvele au fost de mai multe ori dramatizate sau transpuse pe marele ecran. Printre cele mai cunoscute versiuni cinematografice se numără filmul Eyes Wide Shut, inspirat de nuvela Între vise, cu Nicole Kidman şi Tom Cruise în rolurile principale.

 

O adolescentă din lumea bună vieneză, aflată într-o staţiune, este pusă într-o situaţie îndoielnică de propria mamă. Aceasta îi cere să obţină o sumă de bani de la un domn mai în vîrstă, pentru a-şi salva familia de dizgraţie. Numai că domnul respectiv îi pretinde în schimb un lucru degradant, inacceptabil… Istorisită din perspectiva unei inocente, Domnişoara Else explorează pulsiunile erotice tăinuite şi frămîntările morale ale fetei, ce se acumulează pînă dincolo de limita suportabilului, ducînd în final la o catastrofală defulare. Între vise este relatarea aventurilor de o noapte ale medicului vienez Fridolin, în a cărui căsnicie aparent fericită se insinuează umbrele altora. După o vizită la un pacient rămas fără viaţă, Fridolin urmează pe străzile oraşului un parcurs al ispitelor erotice, al unor potenţiale aventuri amoroase, fiind însoţit permanent de umbra morţii. Totul culminează cu un bal mascat secret şi, aparent, desfrînat, unde medicul pătrunde clandestin şi este alungat cu ameninţări sumbre, deşi politicoase. A doua zi, pornit să refacă traseul nopţii trecute, el descoperă cât de puternic împletite sunt moartea şi erotismul, visul şi starea de trezie.

 

DESPRE AUTOR


Arthur Schnitzler (1862-1931), prozator şi dramaturg austriac, este considerat cel mai reprezentativ scriitor al „modernităţii vieneze”, tendinţă artistică manifestată la finele secolului XIX şi începutul secolului XX, ce a marcat cultura europeană. Fiu al unui faimos medic laringolog din epocă, studiază el însuşi medicina la Universitatea din Viena, iar în 1885 obţine titlul de doctor în domeniu. Lucrează o vreme la Spitalul General din Viena, însă după o vreme renunţă la profesie în favoarea scrisului. Schnitzler a făcut parte dintr-un grup de artişti şi scriitori numit Jung-Wien, printre care se numărau autori ca Hugo von Hofmannstahl şi Karl Kraus. A fost unul dintre cei mai moderni scriitori ai vremii şi cel dintîi autor de limbă germană care a folosit – înaintea lui Joyce şi Proust – tehnica narativă a fluxului conştiinţei, în nuvela Leutnant Gustl (Sublocotenentul Gustl, 1900). Scrierile lui au stîrnit numeroase controverse în epocă, în special din pricina abordării unor teme precum sexualitatea şi formele de manifestare a impulsurilor erotice. Din cauza rigidelor norme morale ale vremii, scriitorul austriac a fost acuzat de pornografie. Nuvela Sublocotenentul Gustl i-a adus excluderea din corpul ofiţeresc de rezervă al Imperiului Austro-Ungar, iar în 1920, la prima reprezentaţie a piesei sale Reigen (Hora iubirilor, 1897), s-a declanşat un scandal imens din cauza subiectului acesteia, centrat pe morala sexuală. Mai târziu, în anii nazismului, scrierile lui Schnitzler au fost etichetate de Hitler drept „gunoi evreiesc” şi cărţile sale au fost arse în piaţa publică. Pe de altă parte, Sigmund Freud, care se număra printre admiratorii săi, declara într-o scrisoare adresată lui Schnitzler că acesta pătrunde prin intuiţie şi introspecţie în profunzimi ale sufletului omenesc la care el ajunge numai după studii îndelungi şi laborioase. Scriitorul austriac a rămas unul dintre reperele prozei moderne universale, iar scrierile sale – în special povestirile şi nuvelele – au atras necontenit interesul publicului şi al criticilor, dezvăluindu-şi noi faţete şi profunzimi. Ele au fost adesea transpuse cinematografic, începînd din anii 1920 şi pînă în prezent, de regizori precum Paul Czinner, Max Ophüls, Roger Vadim sau, mai recent, de Stanley Kubrick şi Fernando Meirelles, iar opera sa e tradusă şi citită în toate colţurile lumii.

De marţi, 23 noiembrie 2021, la chioşcurile de presă, numai cu Ziarul de Iaşi: “Domnişoara Else. Între vise” de Arthur Schnitzler
Pret: 15 lei

Partener: Fundaţia Antibiotice Ştiinţă şi Suflet

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri