A doua bătălie pentru bugetul municipiului. Noile condiţii puse de USRPLUS
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

A doua bătălie pentru bugetul municipiului. Noile condiţii puse de USRPLUS

GALERIE
vot buget Iasi
  • vot buget Iasi
- +

Cele mai importante ar fi organizarea de concursuri, realizarea unor controale şi adoptarea unor măsuri de transparentizare. Un membru PSD a votat în comisii pentru buget, dar susţine că la votul de luni va urma linia partidului.

 

Bugetul Iaşului pe anul 2021 va fi din nou dezbătut în plenul Consiliului Local într-o şedinţă extraordinară care va avea loc luni. De data aceasta, proiectul va intra în plen cu trei avize favorabile (din opt posibile) din partea comisiilor de specialitate, potrivit consilierilor cu care "Ziarul de Iaşi" a discutat ieri (şedinţa a fost în spatele uşilor închise). Avizul este unul strict procedural, votul final din plen fiind cel important. Două dintre avizele favorabile au fost posibile după ce consilierul PSD Ovidiu Laicu a votat "pentru".

"Avizul meu a fost un avertisment pentru USR", a susţinut social-democratul. La votul din plenul de luni, el spune că va urma linia partidului. Bugetul poate fi aprobat doar dacă pentru proiect votează cel puţin un consilier de la PSD sau USRPLUS, în contextul în care voturile de la PNL şi PMP nu sunt suficiente. USRPLUS a pus noi condiţii pentru un vot favorabil, iar unele surse politice spun că acestea "sunt formulate astfel încât să nu poată fi îndeplinite". Liberalii speră ca toate partidele să aprobe luni bugetul şi susţin că amendamentele depuse de PSD şi USRPLUS ("care au avut o bază de legalitate") au fost introduse în proiect.

Laicu: "Votul meu a fost un avertisment pentru USR"

Ovidiu Laicu şi-a motivat avizul favorabil acordat bugetului în cele două comisii din care face parte (Mediu şi Urbanism) prin faptul că a vrut să dea "un avertisment către USR". "Nu sunt premisele să acord un vot favorabil în plen, voi vota cum se va decide la nivel de grup în partid. Eu am vrut să dau un avertisment celor de la USR, că nu sunt ei majoritari în CL. Fără PSD, nu pot să facă doar ce vor ei.

Pentru mine contează ieşenii şi nu cred că bugetul Iaşului trebuie să fie un motiv de răfuieli politice între PNL şi USR, iar noi să asistăm la cum sunt blocate investiţiile (...) din cauza acestui joc de glezne pe care îl face PNL cu USR", a declarat Laicu. Consilierul social-democrat a adăugat că votul său din plenul de luni va reflecta voinţa partidului din care face parte. Ieri, la comisiile de specialitate, toţi ceilalţi consilieri PSD s-au abţinut la vot. La cealaltă Comisie care a avizat favorabil proiectul (Sănătate), acest lucru a fost posibil întrucât PNL şi PMP au majoritate.

USRPLUS pune noi condiţii pentru votarea bugetului

Zilele trecute, USRPLUS a anunţat că va vota proiectul de buget doar dacă Primăria va lua mai multe măsuri printre care se numără: organizarea de concursuri (city manager, arhitect şef şi director de digitalizare), realizarea unor controale (audit financiar şi de personal) şi adoptarea unor măsuri de transparentizare a activităţii instituţiei. "Condiţiile sunt obligatorii pentru un vot pozitiv", a declarat Răzvan Timofciuc.

La comisiile de specialitate de ieri, consilierii USRPLUS s-au abţinut la votul pe buget. De cealaltă parte, consilierii PSD spun că bugetul trebuie aprobat de "o majoritate transparentă" care să asigure şi implementarea lui. "PSD va susţine toate amendamentele pe care le consideră oportune. Subliniem că este nevoie de o asumare a guvernării locale, nu doar de o asumare a bugetului. O astfel de asumare trebuie să vină din partea a cel puţin două dintre cele trei principale partide din CL: PNL, USR şi PSD. Acum, asistăm doar la jocuri politice între PNL şi USR, şi USR care fuge de răspundere", a declarat liderul de grup al PSD, Bogdan Balanişcu. În ceea ce-i priveşte pe liberali, aceştia şi-au exprimat speranţa ca, luni, bugetul să fie aprobat de toate partidele. Nominalizarea PNL pentru una dintre funcţiile de viceprimar, Daniel Juravle, a precizat că liberalii au aprobat toate amendamentele PSD şi USRPLUS care au avut "o bază de legalitate". De altfel, în noua formă de buget, cheltuielile de investiţii au crescut cu circa 5 milioane lei, fiind incluse câteva zeci de amendamente propuse anterior în special de PSD şi USRPLUS.

"Sperăm să ajungem la un rezultat final şi să putem da drumul la proiecte, deja încep să apară unele probleme în funcţionarea oraşului. Filiala locală a USRPLUS sper să ia un exemplu bun de la colegii lor din Bucureşti", a spus Juravle, cu referire la faptul că, ieri, PNL şi USR au ajuns la acord pentru aprobarea bugetului Capitalei după ce, iniţial, ultima formaţiune amintită a respins proiectul. Amintim că, la sfârşitul lunii aprilie, bugetul Iaşului a fost respins de către plenul CL. În favoarea proiectului au votat, în urma unei şedinţe maraton de opt ore, doar PNL şi PMP, în timp ce USRPLUS s-a abţinut, iar PSD a părăsit sala chiar în timpul votului. Pentru aprobarea bugetului este necesar cel puţin un vot din partea PSD sau USRPLUS. 

Cititi: Bugetul Iașului, în aer. Chirica pierde bătălia din Consiliu. USR - abţinere, PSD - afară

Cititi si: Apocalipsa după Chirica. „Iașul intră în era întunericului”

Cititi si: Primarul Chirica şi deputatul Chichirău o nouă rundă de acuzaţii pe tema bugetului municipiului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.