A doua bătălie pentru bugetul municipiului. Noile condiţii puse de USRPLUS
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

A doua bătălie pentru bugetul municipiului. Noile condiţii puse de USRPLUS

GALERIE
vot buget Iasi
  • vot buget Iasi
- +

Cele mai importante ar fi organizarea de concursuri, realizarea unor controale şi adoptarea unor măsuri de transparentizare. Un membru PSD a votat în comisii pentru buget, dar susţine că la votul de luni va urma linia partidului.

 

Bugetul Iaşului pe anul 2021 va fi din nou dezbătut în plenul Consiliului Local într-o şedinţă extraordinară care va avea loc luni. De data aceasta, proiectul va intra în plen cu trei avize favorabile (din opt posibile) din partea comisiilor de specialitate, potrivit consilierilor cu care "Ziarul de Iaşi" a discutat ieri (şedinţa a fost în spatele uşilor închise). Avizul este unul strict procedural, votul final din plen fiind cel important. Două dintre avizele favorabile au fost posibile după ce consilierul PSD Ovidiu Laicu a votat "pentru".

"Avizul meu a fost un avertisment pentru USR", a susţinut social-democratul. La votul din plenul de luni, el spune că va urma linia partidului. Bugetul poate fi aprobat doar dacă pentru proiect votează cel puţin un consilier de la PSD sau USRPLUS, în contextul în care voturile de la PNL şi PMP nu sunt suficiente. USRPLUS a pus noi condiţii pentru un vot favorabil, iar unele surse politice spun că acestea "sunt formulate astfel încât să nu poată fi îndeplinite". Liberalii speră ca toate partidele să aprobe luni bugetul şi susţin că amendamentele depuse de PSD şi USRPLUS ("care au avut o bază de legalitate") au fost introduse în proiect.

Laicu: "Votul meu a fost un avertisment pentru USR"

Ovidiu Laicu şi-a motivat avizul favorabil acordat bugetului în cele două comisii din care face parte (Mediu şi Urbanism) prin faptul că a vrut să dea "un avertisment către USR". "Nu sunt premisele să acord un vot favorabil în plen, voi vota cum se va decide la nivel de grup în partid. Eu am vrut să dau un avertisment celor de la USR, că nu sunt ei majoritari în CL. Fără PSD, nu pot să facă doar ce vor ei.

Pentru mine contează ieşenii şi nu cred că bugetul Iaşului trebuie să fie un motiv de răfuieli politice între PNL şi USR, iar noi să asistăm la cum sunt blocate investiţiile (...) din cauza acestui joc de glezne pe care îl face PNL cu USR", a declarat Laicu. Consilierul social-democrat a adăugat că votul său din plenul de luni va reflecta voinţa partidului din care face parte. Ieri, la comisiile de specialitate, toţi ceilalţi consilieri PSD s-au abţinut la vot. La cealaltă Comisie care a avizat favorabil proiectul (Sănătate), acest lucru a fost posibil întrucât PNL şi PMP au majoritate.

USRPLUS pune noi condiţii pentru votarea bugetului

Zilele trecute, USRPLUS a anunţat că va vota proiectul de buget doar dacă Primăria va lua mai multe măsuri printre care se numără: organizarea de concursuri (city manager, arhitect şef şi director de digitalizare), realizarea unor controale (audit financiar şi de personal) şi adoptarea unor măsuri de transparentizare a activităţii instituţiei. "Condiţiile sunt obligatorii pentru un vot pozitiv", a declarat Răzvan Timofciuc.

La comisiile de specialitate de ieri, consilierii USRPLUS s-au abţinut la votul pe buget. De cealaltă parte, consilierii PSD spun că bugetul trebuie aprobat de "o majoritate transparentă" care să asigure şi implementarea lui. "PSD va susţine toate amendamentele pe care le consideră oportune. Subliniem că este nevoie de o asumare a guvernării locale, nu doar de o asumare a bugetului. O astfel de asumare trebuie să vină din partea a cel puţin două dintre cele trei principale partide din CL: PNL, USR şi PSD. Acum, asistăm doar la jocuri politice între PNL şi USR, şi USR care fuge de răspundere", a declarat liderul de grup al PSD, Bogdan Balanişcu. În ceea ce-i priveşte pe liberali, aceştia şi-au exprimat speranţa ca, luni, bugetul să fie aprobat de toate partidele. Nominalizarea PNL pentru una dintre funcţiile de viceprimar, Daniel Juravle, a precizat că liberalii au aprobat toate amendamentele PSD şi USRPLUS care au avut "o bază de legalitate". De altfel, în noua formă de buget, cheltuielile de investiţii au crescut cu circa 5 milioane lei, fiind incluse câteva zeci de amendamente propuse anterior în special de PSD şi USRPLUS.

"Sperăm să ajungem la un rezultat final şi să putem da drumul la proiecte, deja încep să apară unele probleme în funcţionarea oraşului. Filiala locală a USRPLUS sper să ia un exemplu bun de la colegii lor din Bucureşti", a spus Juravle, cu referire la faptul că, ieri, PNL şi USR au ajuns la acord pentru aprobarea bugetului Capitalei după ce, iniţial, ultima formaţiune amintită a respins proiectul. Amintim că, la sfârşitul lunii aprilie, bugetul Iaşului a fost respins de către plenul CL. În favoarea proiectului au votat, în urma unei şedinţe maraton de opt ore, doar PNL şi PMP, în timp ce USRPLUS s-a abţinut, iar PSD a părăsit sala chiar în timpul votului. Pentru aprobarea bugetului este necesar cel puţin un vot din partea PSD sau USRPLUS. 

Cititi: Bugetul Iașului, în aer. Chirica pierde bătălia din Consiliu. USR - abţinere, PSD - afară

Cititi si: Apocalipsa după Chirica. „Iașul intră în era întunericului”

Cititi si: Primarul Chirica şi deputatul Chichirău o nouă rundă de acuzaţii pe tema bugetului municipiului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

CFR - scurtă istorie

Cătălin ONOFREI

CFR - scurtă istorie

Să fie un semn că Drulă e alesul?

Filmuletul zilei

opinii

Proaspăt inadaptaţi

Briscan ZARA

Proaspăt inadaptaţi

Există o teorie ciudată care spune că fără frică nu poate exista viaţă. Frica este un rău necesar, obligatoriu pentru supravieţuire, iar dacă acesta nu vine din exterior, ţi-l faci singur. Când pereţii casei te apară de toţi demonii externi reali, în carne şi oase, îi descoperi cu cea mai mare pasiune pe cei interni, imaginari, mult mai mulţi şi mai fioroşi…

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

Ciprian IFTIMOAEI

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

În România, vârsta majoratului este la 18 ani, fiind oarecum asimilată cu ieşirea din perioada adolescenţei şi începutul maturităţii (adultul tânăr). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se referă la adolescenţă ca fiind perioada de dezvoltare fizică şi psihică cuprinsă între 15 şi 19 ani. În articolul din această săptămână, ţinând cont de definiţia OMS, vom analiza din punct de vedere statistic problematica legată de maternitatea la mamele minore (maternitatea adolescentină).

Povestea de război a marii Regine (III)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (III)

În emoţionanta sa scrisoare testamentară, intitulată „Ţării mele şi poporului meu”,  Regina Maria din anii senectuţii se dezvăluie cu aceeaşi sinceritate ca în cei ai tinereţii: „V-am iubit cu toată puterea inimii mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de mare restrişte şi vremuri de mari împliniri. Pentru un timp, mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag: m-ai numit «Mama tuturor» şi aşa vreau să rămân în amintirea ta, aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau de pericol...”.

pulspulspuls

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Multă lume auzim că a vibrat pozitiv zilele trecute, când s-a auzit că fostul premare Gigi a câştigat la Botoşani, în instanţă, pe cererea de eliberare condiţionată de la puşcărie unde stă din cauza mitei pretinse la semaforizarea inteligentă de la Iaşi. 

Caricatura zilei

Trenu

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.