A doua încercare e cu noroc? Un nou amplasament pentru „Spitalul Inimii“ de la Miroslava
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

A doua încercare e cu noroc? Un nou amplasament pentru „Spitalul Inimii“ de la Miroslava

GALERIE
IRMC Miroslava stramutat
  • IRMC Miroslava stramutat
- +

Primul amplasament destinat Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară s-a dovedit a fi în litigiu. Consiliul Local Miroslava a adus proiectul mai aproape de Europeană, în spatele Fabricii Antibiotice 

Prima atribuire a terenului unde ar urma să fie construit Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC) nu a fost una norocoasă. Terenul în suprafaţă de 12 hectare, situat la câteva sute de metri de sediul Primăriei Miroslava, este în litigiu. Este vorba de un teren pe care Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu“ obţinuse titlu de proprietate în 2004. Deşi suprafaţa respectivă reprezintă o parte a donaţiei de 200 de hectare făcute în 1946 de Principesa Olga Sturdza, Agenţia Domeniilor Statului a reuşit să obţină în primă instanţă anularea titlului. Procesul continuă cu recursul instituţiei de învăţământ şi al Comisiei Locale de Fond Funciar.

În consecinţă, Consiliul Local Miroslava a identificat un nou teren, de astă dată mai bine situat: pe Şoseaua de Centură, în apropierea sensului giratoriu de la Uricani, dar înainte de acesta, pe partea dreaptă cum mergi spre giraţie dinspre „Dedeman“. Aşadar, foarte aproape de DN 28/ E583 şi, practic, în zona unde liberalii au propus cu câţiva ani în urmă să fie amplasamentul Spitalului Regional de Urgenţă. După cum se ştie, acesta a fost impus de primarul Mihai Chirica în cealaltă parte a oraşului, respectiv în Moara de Vânt. „Nu a fost uşor, mai ales din cauza opoziţiei consilierilor locali ai PNL, care voiau construirea Spitalului Regional de Urgenţă în comuna Miroslava, dar noi, cei care dorim binele Iaşului, am mers mai departe cu proiectul, am alocat cel mai potrivit teren pentru o astfel de investiţie, am realizat PUZ-ul, colaborând impecabil cu alte instituţii ale statului”, declara primarul Iaşului pe 11 iunie 2019, ziua semnării contractului de finanţare pentru proiectul SRU între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Fondurilor Europene.

Mâine, consilierii judeţeni urmează să-l împuternicească pe preşedintele Costel Alexe să semneze, din partea administraţiei judeţului, protocolul de asociere a CJ cu Ministerul Sănătăţii, cu Institutul de Boli Cardiovasculare şi cu Consiliul Local al comunei Miroslava pentru construirea IRMC. Aşa cum am relatat, „obiectivul de investiţii Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară laşi va primi banii prin instrumentul de finanţare Mecanismul de redresare şi rezilienţă”, menţionează primul articol al proiectului de hotărâre inclus pe ordinea de zi a şedinţei de plen de mâine.

În documentul menţionat apar şi două termene limită: 31 decembrie 2026, pentru finalizarea proiectului – dată la care încetează şi protocolul dintre cele patru părţi, respectiv un termen de 10 ani de la încredinţarea celor 12 hectare de către comuna Miroslava Ministerului Sănătăţii. Dacă până atunci nu vor începe lucrările, terenul revine în administrarea Primăriei Miroslava.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.