Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

A doua şansă pentru una dintre cele mai frumoase case din Iaşi?

GALERIE
Casa Ralet_1 2014Casa Ralet_2 2014
  • Casa Ralet_1 2014
  • Casa Ralet_2 2014
- +

Astăzi o ruină, Casa Ralet a fost cumpărată de Gabriel Surdu, cunoscut pentru achiziţionarea şi restaurarea mai multor imobile cu vechime din Iaşi.

Casa monument istoric de pe strada Dimitrie Ralet – imobil care, de altfel, a aparţinut scriitorului care a dat numele acestei străzi ce leagă Sărărie de Lascăr Catargi – are un nou proprietar. Gabriel Surdu a achiziţionat clădirea şi terenul aferent de la omul de afaceri Ştefan Holicov. Cunoscut pentru realizarea mai multor proiecte imobiliare în Iaşi, printre care se numără câteva clădiri de patrimoniu restaurate până la cel mai mic detaliu, Gabriel Surdu şi-a asumat preluarea acestei case, din care au mai rămas azi doar pereţii. Amintim că, în luna ianuarie a acestui an, un incendiu a devastat imobilul ce datează de la începutul secolului al XIX-lea. Focul a fost aprins de oameni ai străzii care se aciuaseră aici, însă niciun vinovat nu a fost identificat. Noul proprietar al imobilului ne-a explicat că atât focul, care a mistuit complet acoperişul, dar mai ales apa folosită la stingerea incendiului, au afectat grav zidurile clădirii. Potrivit expertizelor făcute, pereţii au fost făcuţi inclusiv din cărămizi şi alte materiale provenite din demolări făcute la vremea aceea. Experţii au identificat patru feluri de asemenea piese în zidurile clădirii. Diferenţele sunt explicate prin faptul că cel care a construit casa (nu Dimitrie Ralet) a extins-o de la un an la altul. Gabriel Surdu nu s-a mulţumit doar să o expertizeze, ci i-a refăcut şi parcursul istoric: la „dosar”, el deţine inclusiv documente ale administraţiei de atunci a oraşului prin care proprietarul imobilului era autorizat să construiască.

Casa Ralet are o „soră”

Construcţia a avut şi etaj, dar nu se ştie în ce condiţii „s-a pierdut”. În ciuda vechimii şi a urgiilor prin care au trecut, încă se pot vedea ornamentele care împodobesc faţada clădirii. Însă acestea au fost făcute din materiale puţin rezistente (ipsos) şi acoperite în timp cu mai multe straturi de zugrăveală, ceea ce nu le-a protejat de intemperii. Chiar şi grav avariată, profilurile zidurilor amintesc de frumuseţea casei de odinioară. „Sora” acestei case se află la doar câteva sute de metri şi găzduieşte Centrul Cultural Francez (CCF). Gabriel Surdu ne-a spus că cele două clădiri sunt identice, cea de pe strada Ralet fiind copia celei de pe bulevardul Carol I. În Lista Monumentelor Istorice, Casa Racoviţă, sau Micul Trianon, cum i se mai spune CCF, este datată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, deci mai veche.

Ce planuri are noul proprietar

Noul proprietar a ocolit cu eleganţă răspunsul la întrebarea privind valoarea tranzacţiei, dar a precizat că au fost mai mulţi ofertanţi. Cu doi ani în urmă, preţul cerut de vechiul proprietar era de aproape 700.000 de euro, potrivit presei de atunci. Interesant este că Dimitrie Ralet a murit la vârsta de 40 de ani, în 1858, răpus de tuberculoză, iar, după naţionalizare, comuniştii i-au transformat casa în secţie de spital pentru bolnavii de TBC. Preventoriul a funcţionat până la începutul anilor ’90. De altfel, destinaţia medicală este un serios motiv pentru care Gabriel Surdu ar înclina să desfiinţeze clădirea ca să o reconstruiască la loc. Dar, ne-a precizat el, de data aceasta, imobilul va avea o destinaţie economică. Foarte probabil, la exterior, casa va arăta aşa cum era odinioară, dar interiorul – de-a lungul anilor recompartimentat, spart pentru instalaţia de încălzire, cu podele uneori direct pe pământ etc. – va fi amenajat pentru o utilitate economică. Ca orizont de finalizare a proiectului, proprietarul casei de aproximativ 700 mp şi al curţii de cca. 1.200 mp a estimat un termen minimum de doi ani.

În perioada 2014-2017, nu mai puţin de patru Planuri Urbanistice Zonale au fost eliberate pentru această adresă. Fostul proprietar a luat în calcul mai multe variante – de la restaurarea imobilului până la demolarea lui şi construirea unui centru rezidenţial. Pentru declasarea unui monument istoric e nevoie însă de acordul Ministerului Culturii, document foarte greu de obţinut. În cazul Casei Ralet, noul proprietar nu are în plan renunţarea la acest statut. Pentru moment, el a permis echipelor care repară strada să folosească în mod gratuit curtea imobilului până la finalizarea lucrărilor.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri