„Dragă domnule profesor”: Noi reacţii sfâşietoare după moartea profesorului Adrian Scuriu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

„Dragă domnule profesor”: Noi reacţii sfâşietoare după moartea profesorului Adrian Scuriu

GALERIE
adrian-scuriu
  • adrian-scuriu
- +

Vestea morții profesorului Adrian Scuriu, în vârstă de doar 47 de ani, a venit pentru toți cei care l-au cunoscut ca un adevărat șoc. Profesor de Limba și Literatura Română la Școala Gimnazială George Călinescu și la Gimnaziul EuroEd din Iași, „în floarea vârstei și în deplină sănătate după cum spun chiar medicii, profesorul Scuriu a fost răpus de virusul Covid-19. S-a internat cu o formă medie de boală, pentru a ajunge apoi la ATI, unde s-a sfârşit după 11 zile, deși nu avea comorbidități. Acum, prietenii, colegii de cancelarie, dar și elevii pe care i-a îndrumat ani de zile și-au dorit să spună lumii întregi cum l-au cunoscut, îndrăgit și apreciat sau cum și-a pus cadrul didactic amprenta în viața și mințile tinerei generații.

Școala Călinescu colegii de cancelarie

Director Prof. Botezatu Georgiana – „Până când ne vom revedea…

Colegul nostru, Adrian, a plecat doar pentru o vreme, să stea pitit după o buclă în timp și să se amuzede noi, oamenii de rând, cum ne agităm în astă «Mare Trecere».

Este cineva care să nu-l fi știut pe Adrian? Nu cred! A fost Omul, Prietenul, Profesorul și Colegulcare parcă avea o tolbă magică de unde scotea întotdeauna un sfat, o mângâiere, un gând bun și chiar o dojană, dacă era nevoie. Cu Adrian în preajmă nu aveai cum să nu râzi, să stai morocănos, să nu te întrebi «De unde atâta energie?». Probabil de la măsura cu care oferea: bunătatea nu poate întoarce decât bunătate, veselia nu poate întoarce decât veselie.

Cititi si: Moartea bruscă a unui cunoscut profesor ieşean. Răpus de COVID la 45 de ani, fără alte boli

Da, cancelaria nu va mai fi la fel, dar tu vei veghea să fim în continuare oamenii care știai că suntemși putem fi. Mulțumim pentru tot ceea ce ne-ai învățat! Mulțumim pentru că te-am cunoscut! Drum în lumină, Adrian!”

Director Prof. Butnariu Ștefan – „Am pierdut un prieten! Noi am pierdut un om! Voi ați pierdut o viață! Și dacă nu mai pot vorbi cu el, îi voi trimite ACOLO și acum același gând: TU ești, ai fost și vei rămâne un fir…Al vieții…de care toți o să ne ținem.

Ce să-ți mai spun, copil frumos, că pentru tine «ele», azi nu s-au întors să-ți ia din prag îmbrățișări șisă le spui cuvintele-ți frumoase, atunci când cancelaria vibra de propria-ți prestanță. Îmi vei lipsi, tu știi, dar voi veni și îți voi povesti. Te vreau mereu acolo tu să fii, la Lunca, acolo unde și ai tăi te știu!”

Prof. Țibucanu Larisa Limba engleză„2021 se încăpățânează să NU fie mai bun decât 2020. Mi-aș fi dorit ca anul acesta să vină cu mai mult optimism și să șteargă toate neplăcerile anului anterior. Și totuși, ziua de astăzi, 8 martie, care ar fi trebuit să fie plină de zâmbete, flori și soare, a fost cumplit umbrită de vestea pierderii dragului nostru coleg Adrian. Stilul lui șugubăț și copilaros ne-a făcut să îl îndrăgim cu toții, să fie scânteia de veselie care ne întâmpină mereu în cancelarie. Îmi amintesc cum găseam pe masa din cancelarie câte un set de teste rătăcit - «ăsta e al lui Adrian, iar le-a uitat pe aici și o să le caute înnebunit», îmi amintesc cum ne spunea cu stilul inconfundabil despre diverse persoane pe care le-a cunoscut, iar noi râdeam cu gura până la urechi sau ne cruceam de ceea ce ne istorisea. M-am și gândit: CÂND se va întoarce Adrian din spital, să vedeți ce povești o să ne înșire despre experiența lui acolo. Am vorbit zilnic cu el zilele astea: «Hai, Adrian, uite ce soare e afară, ridică-te, e numai bine de o plimbare cu bicicleta. Nu se poate să fie așa de comod patul ăla de spital încât să nu vrei să te ridici de acolo...» Vestea primită azi dimineață m-a lovit ca un bolovan în cap. M-am rugat și am sperat din tot sufletul că vom primi curând vestea mult așteptată - «e bine! s-a trezit! o să fie externat”». Mă doare că nu a fost așa. Îmi va lipsi enorm voioșia lui, râsul lui exploziv și firea lui veselă. Știu că și elevilor le va fi dor de el - oricine l-a cunoscut, a fost marcat de el. Astăzi la micul altar făcut pentru el la școală am văzut venind mulți dintre foștii elevi, mulți dintre ei mai puțini buni la carte, dar cărora le-a fost mereu alături, pe care i-a ascultat și cărora le-a oferit un umăr pe care să se sprijine. Tristețea era vizibilă pe chipul lor. Și lor le e dor de tine, Adrian... Și nouă... Și mie... Când va fi soare afară, am să știu că ne zâmbești de sus... La fel ca azi... Domnul să te aibă în paza Lui și îngerii să fie atenți la orele tale de limba română, că vor avea multe de învățat... Rămas bun... ❤”

Cititi si: Cum a murit profesorul de 47 de ani infectat cu COVID. A stat prea mult acasă?

Prof. Rusu Daniela – Consilier școlar – „Un om bun s-a înălțat la cer azi noapte, lăsându-ne în lacrimi pe noi, cei ce l-am iubit, apreciat șirespectat. Adrian Șcuriu, un coleg carismatic care aducea optimism și energie pozitivă în cancelaria școlii a părăsit această lume mult prea devreme, lăsând un gol imens în inimile tuturor.

Profesor de Limba și Literatura română, dar și un bun prieten al elevilor, a știut cum să le insuflecopiilor dragostea pentru disciplina predată, creionându-le frumos  destinele. Tristețe și neputință sunt cuvinte mult prea sărace pentru a exprima ceea ce simțim. De astăzi înainte nu ne vom mai bucura de prezența lui Adrian pe holurile școlii, colegul și profesorul atât de iubit de colegi și de copii, care deborda de veselie și care le transmitea zilnic celor cu care interacționa un vibe atât de bun. Rămas bun, Adrian! Îți vom simți lipsa. Dumnezeu să te odihnească!”

Prof. Dorneanu Elena – prof. pentru înv. primar – „Primavară tristă! S-a înterupt firul vieții pentru un coleg, om drag care exulta de viață! El era totul,dar mai presus iubire pentru ai lui, familie, colegi, elevi și limba română! Acum a mers în ceruri, ne privește cu căldură și îl simțim aproape…Zi tristă pentru noi! Adrian Șcuriu, Dumnezeu să te odihnească în pace și să te învăluie în lumina Sa!”

Prof. Dascălu Rodica prof. Limba franceză„Adrian Șcuriu va rămâne în amintirea noastră ca omul cel mai vesel și mai optimist dintre noi. Un profesor cu har, iubit de copii și de colegi. Un prieten adevărat care avea puterea să răstoarne munții să apară soarele.”

Prof. Lazăr Dumitrița – Matematică„Un gând pentru Adrian. Ne este greu să găsim cuvintele potrivite acum când am aflat că profesorul atât de drag nouă a plecat pentru totdeauna. Adrian a fost un coleg dedicat, un profesor bine pregătit, empatic, și, mai mult decât toate, a fost un prieten extraordinar. A reprezentat un model pentru mulți elevi și a format multe generații. Era mereu cu zâmbetul pe buze, cu fața luminoasă și transmitea energie pozitivă. Reușea mereu să ajute atât elevii cât și colegii și să ofere o stare de bine. Golul lăsat se resimte atât la catedră, în sufletele copiilor cât și cele ale cadrelor didactice didactice, personalului auxiliar. Nu te vom uita niciodată, Adrian și speram că de acolo de sus vei veghea asupra școlii noastre.

Prof. Răutu Ieana – Biologie – „A plecat dintre noi scânteia magică, energia solară care antrena în dinamica ei orice…care ne făcea săvedem lumea în culori! Drum lin în lumea îngerilor, drag coleg!”

Elena Bițică - Administrator – „Dragă Adrian, ne-ai părăsit mult prea devreme…Ai știut să îmbini meseria de dascăl cu IUBIREA de oameni. În fiecare ființă ce te-a cunoscut ai implantat o flacără a speranței. Și eu am sperat, până în ultima clipă, că te vei întoarce printre noi, cu zâmbetul tău ștrengăresc, descrețindu-ne frunțile. Dar Dumnezeu are alte planuri cu tine. Drum lin, dragă prietene! Vei rămâne veșnic în inima și amintirea mea!”

Poroh Mihaela – „De foarte puține ori am rămas fără cuvinte în viață. Astăzi am simțit că nici un cuvânt nu poate transmite șocul pe care l-am simțit la dispariția unui prieten. Adrian era în permanță acolo pentru noi. Și dacă aveai nevoie de un zâmbet, de o încurajare, de un pamflet sau de o poezie, de câteva vorbe de suflet, el era prezent. Și Doamne, ce de întâmplări frumoase ne-ai dat la toți...Acum, regret că nu am vorbit mai des, că nu ți-am mulțumit mai mult, că nu ți-am cerut iertare pentru micile greșeli, că nu am râs mai mult împreună, că nu ne-am amintit la un pahar de toate nebuniile noastre, din grupul de prieteni. Dar, timpul a trecut și Dumnezeu te-a iubit prea mult, și te-a luat la el. Îngerii să vegheze drumul tău lin către Dumnezeu.”

Director, Prof. Carmen Antonita, Gimnaziul EuroEd  - „Am primit cu mare tristețe vestea dispariției neașteptate a colegului nostru, profesorul Adrian Scuriu. Deși am fost colegi o perioadă scurtă de timp, va rămâne în memoria noastră pentru totdeauna. Școala Gimnazială EuroEd pierde un profesor de înaltă calitate, un om bun, jovial, cu drag de meseria de dascal și cu drag față de copii. Elevii își pierd profesorul, mentorul îndrăgit pentru lecțiile deosebite de limba română, ținute cu multă dedicare. Suntem onorați că l-am cunoscut. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Prof. Silvia Andrei, Gimnaziul EuroEd – „«Căci moarte nu există,/ Și ce numești tu moarte,/ E-o viață altfel scrisă/ În sfânta firii carte». (Mihai Eminescu)

„În aceste clipe de adâncă tristeţe privim cu neputință la pierderea unui coleg mult iubit, care și-a împărtășit dragostea față de copii și de limba română cu entuziasm nemăsurat. Sincere condoleanţe familiei îndoliate!”

Prof. Emil Juverdeanu, Gimnaziul EuroEd – „Am aflat cu mâhnire că dragul nostru coleg, Adrian Șcuriu, profesor de limba română, s-a înălțat în grabă către stele. Ne obișnuise cu umorul și energia lui inepuizabilă, iar elevii îl adorau. A fost un om extraordinar, mereu plin de viață, de entuziasm și de bună dispoziție. Va rămâne mereu în amintirea noastră și a elevilor cărora le-a deschis drumul către literatură.”

„Domnului Profesor , cu dragoste ...” - mesaje din partea elevilor de la EuroEd și Școala Călinescu

„Era un profesor foarte bun, blând și, mai ales, prietenos. Acesta făcea să-mi placă materia de la ora de limba română. Am apreciat ideea că el se concentra pe calitățile bune a elevilor și când sesiza că unul dintre noi nu se pricepea la un anumit răspuns, Domnul profesor încerca să-l corecteze și să-i explice din nou ceea ce nu înțelesese din prima.” (Călin Paraschiv, cls. a V-a, EuroEd)

„La ora de română, nu eram Antonia. Eram Tonia... La prima oră de română, nimeni nu zicea nimic. Nimeni nu se aștepta că printre atâția profesori de limba română să avem ocazia de a avea un profesor atât de minunat și de pasionat de ceea ce făcea. Tot timpul ne încuraja să facem și noi ceea ce ne place. Îmi spunea Tonia pentru că eram energică și veselă mereu, adică eram tonică. Datorită dumnealui mi-am îndeplinit visul de a iubi literatura.” (Antonia Leon, cls. a V-a, EuroEd)

„«E toamnă în sufletul tău», mi-a zis odată. Însă azi simt o toamnă neliniștită, vântul bate și răzbate puternic prin sufletul meu, nu își găsește locul. Grăbită, rup cele mai frumoase frunze pe care le pot aduna și le depozitez în grabă lângă inimă, unde nimic nu le poate ajunge, nici măcar vârsta și trecerea timpului. Așa cum frunzele sunt, în toamnă, amintirea blândei veri, așa sunt și frunzele în sufletul meu, amintirile celui mai blând profesor. Nu vă voi uita, domnule profesor Șcuriu!” (Ioana Bușagă, cls. a V-a, EuroEd)

„Domnul Adrian Scuriu a fost un profesor minunat, cu un suflet prietenos, vesel și glumeț. El ne cerea opiniile, le respecta și ne încuraja și știa atunci când cineva «nu este în apele sale”», cum spunea el mereu. Cu dumnealui în clasă, ora nu părea ca o sarcină, ci un joc. Iar nimeni nu va fi în stare să creeze o atmosferă veselă a clasei așa cum reușea el. Timpul nostru cu domnul profesor a fost scurt, dar îl vom avea în inimă pentru o veșnicie. Nu pot descrie toate amintirile minunate cu el, căci nu aș mai avea cuvinte. Va mulțumim pentru toate amintirile frumoase! (Mălina Chiriac, cls. a V-a, EuroEd)

„Dragă domnule profesor, Cu mare durere în suflet încerc să mă împac cu gândul că nu mai sunteți printre noi, un om demilioane, inegalabil pot spune, ce a clădit caracterele tuturor elevilor cărora le-a fost dascăl, ce a motivat zeci de tineri și care a fost acolo, alături de fiecare în parte, să aducă zâmbete și speranță pe chipurile tuturor. Viața a fost nedreaptă, crudă, într-unul dintre cele mai neașteptate momente, cuvintele fiind de prisos pentru a exprima golul ce și-a făcut loc în sufletul meu și al celor ce v-au cunoscut pe parcursul călătoriei în această lume.

Vă așteptam cu nerăbdare să reveniți cât mai curând la școală și să vă povestim mici întâmplări dinviața noastră, la fel ca în fiecare oră de română, când vă permiteați câteva clipe, să ne ascultați cu mare interes, și să ne oferiți cele mai bune sfaturi, ca un adevărat mentor și bun îndrumător. Datoritădumneavoastră și a amprentei pe care ați lăsat-o în sufletele tuturor, aspir la cea mai bună variantă a mea și la cele mai îndepărtate vise pe care nu mi le imaginasem până să vă întâlnesc. În afara materiei ce la prima vedere poate părea dificilă, dumneavoastră ați transformat-o într-una plăcută, pe care cu toții o așteptam cu nerbădare să o parcurgem și să o înțelegem foarte bine, datorită îngăduinței de care ați dat dovadă.

Ați reușit să treceți de bariera profesor-elev ce se impune, apropiat fiind de noi toți, asemenea unuiprieten, ce ne înțelegea toate problemele și gândurile ce ne fugeau pe ici pe colo în minte. Școala nu va mai fi la fel fără dumneavoastră, plină de farmec, de spontaneitate, jovialitate și glume, oriunde pășeați. Mi-aș fi dorit ca într-o bună zi, după examen, să vă dau o veste bună, că datorită rodului dumneavoastră deînțelepciune și dedicare, am reușit.

Vă vom purta veșnic în suflet și în gând, la fel cum v-ați fi dorit, să trecem prin viață cu capul sus și să ne amintim întotdeauna de învățaturile transmise de dumneavoastră. Vă sunt recunoscătoare pentru tot ce ați fost și ați făcut, drum lin, domnule profesor, Dumnezeu să vă aibă sufletul în pază. (Georgescu Maria - Clasa a VIII-a B, Școala „Călinescu”)

„Aseară, un om minunat cu un suflet uriaș a plecat de lângă noi, lăsând în urmă multe suflete îndurerate. El a fost un om care mereu mă susținea și mă încuraja în multe situații. Nu am apucat să vă mai văd o dată zâmbind. O să îmi fie foarte greu să nu vă mai văd pe la ore. Dumneavoastră mereu ați vrut să ne faceți să râdemși ați știut cum să fiți și profesor, dar și prieten. O să ne fie dor și o să ne fie greu să uităm un om unic, cu o inimă uriașă. Drum lin către un loc mai bun! (Bugaciu Maria Bianca – Clasa a VII-a C, Școala Călinescu”)

Vedeți AICI alte reacții după aflarea veștii că profesorul Adrian Scuriu a murit.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.