„Drum al mănăstirilor”, în județ: Voinești-Bârnova-Dobrovăț-Tomești. Se va asfalta
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

„Drum al mănăstirilor”, în județ: Voinești-Bârnova-Dobrovăț-Tomești. Se va asfalta

GALERIE
drumul manastirilor
  • drumul manastirilor
- +

Jumătate din ultimul Masterplan al drumurilor judeţene intră într-un singur proiect. El va lega mai multe mănăstiri din sudul judeţului.

Aţi auzit de „Drumul mănăstirilor”? E o idee care circulă de ceva vreme în administraţia judeţeană, dar care abia prinde contur. Este vorba de modernizarea unor drumuri între mai multe mănăstiri situate mai ales în sudul judeţului. Evident, un asemenea traseu va fi benefic atât pentru comunităţile locale pe care le traversează, cât şi pentru turiştii care vor avea de parcurs un drum mai bun şi mai sigur.

„Am înscris proiectul la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est şi trebuie să facem studiul de fezabilitate. Apelul este deschis până în 2021”, ne-a spus Maricel Popa, referindu-se la oportunitatea de a moderniza peste 120 km de drum judeţean pe fonduri europene. Preşedintele CJ a precizat că vor fi legate astfel Hadâmbu, Ciurea (Hlincea), Bârnova şi Dobrovăţ.

De la Piciorul Lupului, de exemplu, o variantă de drum va merge prin pădure până la Dobrovăţ. „E drum forestier acum, dar de fapt e judeţean”, a adăugat Popa, amintind de un alt DJ redeschis recent în varianta pietruită, segmentul de 2 km din DJ 248D dintre Păun şi Tomeşti. Întregul traseu este inclus în ultimul lot de drumuri judeţene rămase de refăcut, în total aproximativ 300 km. Masterplanul care le cuprinde a fost aprobat în şedinţa CJ de la sfârşitul lunii aprilie şi care se referă la perioada 2021-2025.

Primarul comunei Ciurea ne-a detaliat planul. „Sunt cel puţin două trasee. De la intersecţia cu DJ 248, pe DJ 248C, prin satul Ciurea până la intersecţia cu DJ 248D, apoi, prin satul Todirel, ajunge la Mănăstirea Bârnova. Cealaltă variantă pleacă tot din Picioru Lupului, apoi pe DC 41, drum modernizat de Primăria Ciurea pe o lungime de 4 km, în Slobozia apoi mai departe, încă 6 km prin pădure, până la Dobrovăţ”, ne-a spus primarul Cătălin Lupu.

„Drumul spre Mănăstirea Dobrovăţ va fi cel pe la Observatorul Meteo Bârnova”, am aflat de la Ciprian Ciucan, directorul de la Drumuri Judeţene. El a precizat că traseul acum se schiţează, toate porţiunile de drum fiind cuprinse în Masterplanul 2021-2025.

Practic, „Drumul mănăstirilor” va începe din Voineşti, ajunge la Hadâmbu, de unde coboară spre Ciurea, iar de aici la Todirel, la Mănăstirea Bârnova şi mai departe, prin Păun, spre Tomeşti, cu varianta de la Ciurea spre Dobrovăţ.

„Urmează să facem partea de amplasamente: unele sunt ale noastre (drumuri judeţene, n.r.), altele sunt la primării şi trebuie să «le luăm». Circa 10-15 la sută din lungimea totală a traseelor sunt drumuri comunale, restul sunt drumuri judeţene”, ne-a explicat Ciprian Ciucan care este stadiul actual al proiectului.

Directorul DJADP a adăugat că studiază şi ocolirea, acolo unde este posibil, a segmentelor prea înguste de pe drumurile judeţene, dacă există în apropiere drumuri comunale mai largi pe aceeaşi direcţie. „Decât să începem proceduri greoaie de expropriere, mai bine căutăm alte variante”, a motivat el această soluţie.

Un orizont de timp încă nu există, iar, cât priveşte costul întregului proiect, acesta va fi determinat de studiul de fezabilitate care urmează să fie realizat prin procedura obişnuită: licitaţie, cu sau fără proiectare tehnică inclusă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

A avea sau a nu avea amendamente

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.