Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Emisarii” lui Donald Trump la Iași au o felie de 10% din cifra de afaceri din judeţ

GALERIE
dolari
  • dolari
- +

În judeţ sunt înregistrate 36 de societăţi controlate de americani. Cele mai mari sunt Dephi, Lear, Amazon sau Xerox. Sunt însă şi multe firme care au deschise aici doar puncte de lucru, motiv pentru care nu apar în statisticile oficiale.

„Emisarii” lui Donald Trump de la Iaşi au acaparat în 2015 o „felie” însemnată din afacerile derulate la nivelul întregului judeţ. Potrivit datelor furnizate de Camera de Comerţ şi Industrie, în judeţ sunt înregistrate 36 de societăţi în a căror acţionariat figurează persoane fizice și juridice din Statele Unite ale Americii. Dintre acestea, doar jumătate au şi depus bilanţ financiar aferent activităţii desfăşurate în 2015. Numărul firmelor cu capital american din Iași este însă mult mai mare decât arată statisticile, doar că, foarte multe corporaţii şi companii de peste Ocean îşi fac simţită prezenţa economică prin „ricoşeu”, prin societăţi înregistrate în afara SUA, care le administrează operaţiunile la nivel regional sau continental. Ca atare, strict scriptic, cifra de afaceri însumată a societăţilor cu capital american din Iaşi se apropie de două miliarde de lei, cuantum ce reprezintă aproximativ 10% din cifra de afaceri raportată de toţi agenţii economici din judeţ pe 2015.

Cei mai mari angajatori din judeţ

Cea mai mare companie din judeţ după cifra afacerilor, Delphi Diesel Systems din comuna Miroslava este, de departe, şi cea mai importantă prezenţă a capitalului american în judeţ. Inaugurată în noiembrie 2011, fabrica americană de pompe şi injectoare pentru motoare diesel a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 1,8 miliarde de lei, faţă de 1,5 miliarde lei în urmă cu doi ani.

 
„Cred că aveţi în ţară tot potenţialul necesar pentru a deveni o piaţă auto semnificativă. Ţara este în creştere. Toată lumea este conştientă de stadiul infrastructurii, dar direcţia consider că este cea bună. Ne-am instalat la Iaşi deoarece aveam nevoie de stabilitate la nivelul forţei de muncă, este un oraş cu 300.000 de oameni şi avem o relaţie bună cu Universitatea Gheorghe Asachi în procesul de recrutare. Estimez că dintre cei 1.800 de angajaţi ai fabricii din Iaşi jumătate au pregătire superioară”, declara, pentru „Ziarul Financiar”, în noiembrie 2011, John Hutson, pe atunci director general al Delphi Diesel Systems.
 
 
Ani la rând, fabrica americană din Miroslava a dominat autoritar şi topul celor mai mari angajatori din judeţ, dar, în 2015, compania Delphi Diesel Systems a pierdut primul loc în detrimentul unei alte societăţi americane, Xerox Business Services, care are aproape 2.000 de salariaţi şi afaceri de 123,7 milioane lei anul trecut.
 
Industria auto este la putere
 
A altă mare prezenţă americană în mediul de business din Iaşi este producătorul de componente auto Lear Corporation din comuna Leţcani. În Iaşi, în parcul logistic deţinut de omul de afaceri Bogdan Piţigoi, Lear Corporation are doar un punct de lucru, datele financiare fiind raportate în judeţul Argeş, de unde se coordonează toate operaţiunile companiei din România. 
 
 
Fabrica Lear Corporation din Leţcani este specializată în producţia de componente textile pentru industria auto, îndeosebi, huse, iar planurile iniţiale ale conducerii companiei vizau angajarea a peste 1.500 de muncitori.
 
Nu în ultimul rând, o reprezentată cu „greutate” a capitalului american în mediul de business din judeţ este şi Amazon Development Center, cu o cifră de afaceri de 68,1 milioane lei în 2015. Recent, retailerul american a inaugurat la Iaşi noul său Centru de Dezvoltare şi Tehnologie. Cu acest prilej, compania a anunţat că va crea 400 de noi locuri de muncă permanente la Iaşi, care se adaugă celor peste 600 pe care compania le are deja. 
 
 
Amazon a închiriat în luna octombrie 2016 de la Iulius Group aproape în totalitate cea mai nouă clădire de birouri a ansamblului Palas, United Business Center 5, situată pe strada Sf. Lazăr, peste drum de Auchan, în suprafaţă de peste 13.000 de metri pătraţi. Peste 40 de milioane de euro susţine că a investit gigantul american Amazon pe piaţa din România, pentru dezvoltarea tehnologiilor de ultimă generaţie, în cei 11 ani de când activează pe piaţa locală. „Vom continua investiţiile în România şi aşteptăm cu nerăbdare să atragem la Iaşi cele mai sclipitoare minţi din întreaga ţară, cât şi din străinătate”, spunea, în urmă cu o lună, la inaugurarea noului sediu, Lucian Vornicu, directorul general al Centrului de Dezvoltare şi Tehnologie Amazon din Iaşi.
 
Cine completează topul
 
În topul afacerilor americane la Iaşi urmează Romus Trading & Development SRL, care a obţinut în 2015 o cifră a afacerilor de 10,2 milioane lei din fabricarea mobilei şi pentru care lucrau anul trecut circa 130 de salariaţi. Potrivit datelor furnizate de Camera de Comerţ şi Industrie, o altă firmă importantă cu asociaţi americani este Quick Services Textiles Europe SRL din Holboca, care desfăşoară comerţ cu ridicata al produselor textile, cu afaceri de 8,8 milioane lei şi 7 angajaţi anul trecut. De asemenea, în topul afacerilor pe 2015 derulate de asociaţi americani în firme din Iaşi se mai regăsesc Iaşi Security Software SRL (7,6 milioane lei), Topp România (4,7 milioane lei), Best Choice (3,4 milioane lei), Bentley Systems România (3 milioane lei), ITPositive (2,8 milioane lei) şi Bella Licca International (1,6 milioane lei).    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri