Sute de profesori ieșeni, impozitați de Fisc pentru meditații. Cu 133 lei/lună scapă de griji!
În spatiul public au început sa apara, din ce în ce mai des, discutii despre impoz (...)
citeste totluni, 27.06.2022
„Ucraina are nevoie de eroii săi în viaţă“, a spus Zelenski înainte să aprobe predarea ultimilor combatanţi care apărau uzina din Mariupol. Prizonerii vor fi trataţi „conform normelor internaţionale“, promite Kremlinul, dar unii politicieni ruşi cer pedeapsa cu moartea.
Cei aproximativ 265 de combatanţi ucraineni care s-au baricadat în oţelăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene la Mariupol, s-au predat forţelor ruse şi s-au declarat prizonieri începând de luni seară. „În ultimele 24 de ore, 265 de combatanţi au depus armele şi s-au declarat prizonieri, inclusiv 51 grav răniţi“, a anunţat ministerul rus al Apărării. „Toţi cei care au nevoie de asistenţă medicală sunt trimişi la un spital în Novoazovsk“, în teritoriul separatist prorus, precizează ministerul.
Adjunctul ministrului ucranean al Apărării Ganna Malyar anunţa luni evacuarea acestor combatanţi. Ei urmează să fie repatriaţi în teritoriul aflat sub controlul Ucrainei „în cadrul unei proceduri de schimb“ de prizonieri, preciza Ganna Malya.
Imagini apărute pe reţelele de socializare arată momentele în care luptătorii ucraineni se predau forţelor proruse, clipurile postate arătând că o parte dintre soldaţii ultimei redute din Mariupol sunt răniţi. În unul din clipurile video, filmat din dronă, se vede cum soldaţii ucraineni ies la lumină, ducând răniţi întinşi pe tărgi, iar în alt video se vede cum sunt percheziţionaţi de cei cărora li se predau (cel mai probabil forţe pro-ruse din Doneţk), iar răniţii sunt urcaţi în unele autobuze, iar ceilalţi în altele.
Combatanţii ucraineni care s-au predat vor fi trataţi „conform normelor internaţionale“, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că preşedintele rus Vladimir Putin a garantat acest lucru.
Cu toate acestea, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, a declarat într-o sesiune în plen marţi că „aceşti criminali de război capturaţi nu pot fi daţi la schimb, ci trebuie judecaţi“. „Criminalii nazişti nu ar trebui să facă obiectul unui schimb de prizonieri. Ţara noastră îi tratează uman pe cei care s-au predat sau au fost luaţi prizonieri. Dar în ceea ce îi priveşte pe nazişti, poziţia noastră aici trebuie să rămână neschimbată: aceştia sunt criminali de război şi trebuie să facem totul pentru a-i aduce în faţa justiţiei“, a scris el pe contul său Telegram.
Volodin a susţinut o iniţiativă în acest sens formulată înaintea sa de deputatul Anatoli Vaiserman şi a cerut comisiilor de apărare şi securitate din Duma de Stat să pregătească un proiect de hotărâre în această privinţă, invitându-i pe deputaţi să-l voteze la finalul şedinţei.
Întrebat în conferinţa sa de presă zilnică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a refuzat să spună dacă aceşti soldaţi ucraineni vor fi consideraţi drept prizonieri de război sau criminali de război, în timp ce Moscova îi califică pe mulţi militari ucraineni, în special pe cei din batalionul Azov din Mariupol, drept „bande armate neonaziste“.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-o înregistrare video, că esenţial este „să salvăm vieţile băieţilor noştri“. „Vreau să subliniez: Ucraina are nevoie de eroii săi în viaţă. Acesta este principiul nostru“, a adăugat el.
De asemenea, un deputat rus care face parte din delegaţia Rusiei în negocierile de pace cu Kievul a declarat că Rusia ar trebui să ia în considerare pedeapsa cu moartea pentru luptătorii „naţionalişti“ din regimentul Azov. În cadrul unei dezbateri în camera inferioară a parlamentului rus, după ce apărătorii combinatului siderurgic ucrainean Azovstal s-au predat, deputatul Leonid Sluţki a declarat că, deşi Rusia are în vigoare un moratoriu asupra pedepsei cu moartea, ar trebui să se „gândească cu atenţie“ la pedeapsa capitală pentru luptătorii din Regimentul Azov. „Ei nu merită să trăiască după crimele monstruoase împotriva umanităţii pe care le-au comis şi care sunt comise în mod continuu împotriva prizonierilor noştri“, a spus Sluţki.
Ajutorul occidental va putea oferi Ucrainei o oportunitate egală de a răspunde ameninţărilor din partea Rusiei, a declarat ieri ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei Anna Maliar. „Astăzi este un punct de cotitură şi vedeţi cu toţii că după întâlnirea de la baza aeriană americană Rammstein din Germania, la care au participat peste 40 de şefi ai Apărării, asistenţa acordată Ucrainei este acum colectivă“, a declarat Maliar într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Kiev. „Iar în câteva luni asistenţa occidentală va putea oferi o oportunitate egală pentru Ucraina să răspundă la ameninţări deoarece Rusia, desigur, are acum un avantaj atât în ceea ce priveşte armamentul, cât şi personalul“, a precizat ea.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Deficitul bugetar, ţinut sub control cu ajutorul inflaţiei şi a crizei din energie
Conferința Naţională de Patologie Infecţioasă 30 iunie - 2 iulie 2022 (P)
Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale
Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi
Sute de profesori ieșeni, impozitați de Fisc pentru meditații. Cu 133 lei/lună scapă de griji!
Actriţa din Iaşi Cosmina Stratan, confesiuni după ce a jucat alături de Marion Cotillard
Inspectorii Primăriei au luptat din greu cu videochat-istele și au pierdut. DNA îi ia la rost acum
Sechestru ridicat după 7 ani de pe locuinţa unui fost vice de judeţ. Prejudiciu de 392.000 lei
Paznic „vrăjit” de vorbele hoţului: l-a lăsat să intre înăuntru şi să plece cu banii
Judecătorii au anulat amenda unui camionagiu prins cu gabarit depăşit cum strică drumul din judeţ
„Lene şi literatură”, episodul al treilea, la Muzeul Poeziei: un act artistic de 7 ore
Cursuri reciclate la Politehnică, de la studenţi: sute de kilograme de hârtie recuperate
Rectorul USV Iaşi a devenit preşedintele consorţiului universităţilor de profil din România
Șirag de mașini tamponate în fața Gării. Carambol auto, niciun rănit
„Cenuşăreasa” litoralului românesc renaşte: oaze de verdeaţă la 100 metri de plajă
Tot mai multe accidente cu trotinete electrice, în Iași FOTO/VIDEO
(VIDEO) Patriarhul Kirill, ”trăsnit” în biserică. A căzut în timpul slujbei
FOTO Cum arată hotelul de 0 stele. Chiar că stai cu privirea la stele
Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi
Cercetătorii au descoperit modul în care creierul conectează amintirile
Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste
Anul acesta, IML Iași a avut doar o solicitare de testare a virginității
De ce nu rezolvă parlamentarii ieşeni problema aglomeraţiei de la Paşapoarte
Revenirea la „setările din fabrică”, posibil tratament pentru anxietate și alcoolism
“Hrana cosmică. Abordarea taoistă a sănătăţii şi longevităţii ” de Mantak Chia şi William Wei
Conf. dr. Ionut Nistor: Insuficiența renală acută se poate vindeca fără sechele
BodyTite, liposculptură cu radiofrecvență - o procedură explicată de medicul Costel Dobre
Ce ne spune domn Costel şi ce nu ne spune: iaca niscai ponturi!
(VIDEO) Crocodil pus pe fugă de un bătrân înarmat cu o tigaie
Chestiuni neştiute dar tare interesante despre un dosar bombă de la Iaşi
(VIDEO) Urs surprins la furat de cireșe, cocoțat în vârf de pom
Alexandru LĂZESCUVremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi |
Nichita DANILOVOglinda fisurată a lui Nicolae Stan |
Ciprian IFTIMOAEIUn top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale |
Michael ASTNERSportul alb şi Războiul negru |
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.