Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

„Eu beu puţân, puţân câte puţân”

GALERIE
Bogdan Iliescu
  • Bogdan Iliescu
- +

„Pân' capul meu pe umeri nu mai pot să-l ţân/

Si am să beu atâta până când am să aflu cine/

Poate să-mi spună cât să beu să-mi fie numai bine.” (Pavel Stratan, Eu beu)

O facem pentru că suntem apăsaţi de griji şi de nevoi. O facem pentru că pielea nu ne mai e de ajuns sa ne ţină fericirea. O facem pentru că ne încântă compania unora dintre semenii noştri. O facem pentru că vrem să ne descătuşăm toate energiile creative. O facem şi pentru că nu mai putem altfel. O facem pentru aproape orice motiv imaginabil. Dacă v-aş ruga să spuneţi ce este acest ceva pe care îl facem din atâtea motive atât de diferite, cred că v-ar lua oarece timp de gândire. Si totuşi, îl facem aproape toţi. Şi pentru toate motivele pe care le-am enumerat şi pentru multe altele. Cei dintre voi care aţi spus „bem” aveţi dreptate. Puţine lucruri sunt mai bine încetăţenite, mai ales în partea noastră de lume, decât consumul de alcool ca şi carte de identitate socială. Ne-băutorul, deşi acceptat, este un ciudat şi nu poate intra niciodată în cercul cel mai intim al oricărui grup. Cariera lui socială este sortită unui parcurs mediocru, undeva în periferie. Indiferent de celelalte coordonate. Degeaba a luat premiul Nobel dacă nu poate să se bucure de un păhărel de palincă (mult mai bună decât whiskey-ul ălora) cu noi.

Singurul norişor firav care ne strică „petrecerea” dar, din fericire, doar până la prima adiere a aburilor peste creierele noastre fremătânde, este că „face rău la ficat”. Da şi unchiu’ a băut până la 80 de ani şi nu a păţit nimic, sare salvatoare statistica individuală, bogat populată cu cei câţiva indivizi pe care îi ştim să fi fost băutori de performanţă şi care „nu au păţit nimic”. Că noi aşa i-am văzut cu chef de viaţă la fiecare „băută”. Dar burta aia imensa din ciroza hepatica e greu de trecut cu vederea şi starea de rău a purtătorului şi mai greu şi atunci ne-am lăsat înduplecaţi să acceptăm ipoteza că „face rău la ficat”.

Eu vin şi vă zic că „face rău şi la creier”. Chiar foarte rău şi într-un mod mult mai ascuns şi mai şiret. Pentru că, dacă ficatul doare, şi ne dă oarece semne când se apropie de limite, creierul nu doare. Chiar dacă, cu fiecare pahar pe care îl bem, alcoolul din el ne umple creierul de fier (da, aţi citit bine, fier). Şi asta cu atât mai mult cu cât suntem mai tineri. Şi din cauza acestui fier facem mai repede şi mai dihai boli precum Alzheimer sau Parkinson sau altele cu nume mai puţin celebre, dar care înseamnă la fel de puţin creier „bun”. Acu, eu ştiu că ne-am descurcat şi aici şi băşcălismul nostru hipertrofiat a scos un banc elegant cu aceste boli (prefer Parkinsonul, mai bine vărs un pic, decât să uit unde am pus sticla, ca în Alzheimer, pentru cine nu l-a auzit încă). Dar ăsta e banc doar până când ni se întâmplă. Atunci nu mai râde nimeni. Ca să citez din autori*: „În cel mai mare studiu de până acum, am descoperit că consumul de mai mult de şapte unităţi (56 g) de alcool săptămânal este asociat cu acumularea de fier în creier. Fierul mai mare din creier, la rândul său, este legat de performanţe cognitive mai slabe. Acumularea de fier ar putea sta la baza declinului cognitiv legat de alcool.” Poate ar fi bine să ne gândim, cât mai avem cu ce, la unele obiceiuri, şi cum ne fac viaţa mai grea decât ar putea fi.

*Topiwala A, Wang C, Ebmeier KP, Burgess S, Bell S, et al. (2022) Associations between moderate alcohol consumption, brain iron, and cognition in UK Biobank participants: Observational and mendelian randomization analyses. PLOS Medicine 19(7): e1004039. ttps://doi.org/10.1371/journal.pmed.1004039

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri