“Evazioniştii”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

“Evazioniştii”

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Unii spun că s-ar fi terminat criza economică, dar criza de bani a rămas. Numai că până una alta la români nu prea e criza de idei ..., cel puţin trăznite. Mai nou, pentru o mai bună colectare a banilor la buget, am aflat că amărâtul de badea Ion sau lelea Floarea trebuie să-şi cumpere casă de marcat pentru a putea vinde o legatură de verdeaţă prin pieţele tării. Şi nu orice fel de casă de marcat, ci una modernă cu jurnal.

Aşadar, vine omul la piaţă, închiriază taraba, mai dă eventual şi o spagă pentru că pieţele sunt pline de aşa-zis producători cu certificate, care au tarabele rezervate mai ceva decât camerele de hotel, scoate din trăistuţă cele 20 de legături de pătrunjel şi constată cu stupoare că administraţia pieţelor nu i-a tras priză la tarabă pentru a-şi pune casa de marcat.

Firesc nu poate vinde nimic, fiindcă ar trebui să elibereze bon şi nu are cum. Ĩntre timp coada la pătrunjel se măreşte, iar gospodinele ce îşi lăsaseră cratiţele să fiarbă la foc mic şi-au cam pierdut răbdarea şi firesc, se reorientează către cel mai apropiat supermarket de unde se vor aproviziona cu pătrunjel de la turci, de la greci sau de prin alte ţări ale UE. Şi în acest mod nu încurajăm vânzarea produselor noastre ecologice, dar încurajăm vânzarea caselor de marcat ... ale vreunei firme agreată de diriguitorii naţiei.

Sună a glumă, dar e un adevăr trist! Atât timp cât nu ne putem compara ca venituri, indiferent că este vorba de salariu sau de pensie, cu nicio ţară a Europei, chiar ne-am găsit să umilim de tot talpa ţării? Parcă văd ce prosperitate o să se abată asupra pensionarului de CAP, care a venit cu 20 de legături de patrunjel, Dumnezeu ştie de unde, tocmai până în târgul Ieşilor!

Marea evaziune fiscală nu e la amărâtul care îşi valorifică munca din propria-i bătătură, ci la cei puţini şi agreaţi de seful de partid, care şi-au întins tentaculele peste cei mulţi şi flămanzi. Dacă vom continua să mergem cu ocaua mică ar fi cazul să nu ne mai mire că în loc de progres avem parte cel putin de stagnare, dacă nu cumva de regres.

Ĩn orice caz abia aştept ziua în care bugetul de stat va fi consolidat pe seama pătrunjelului, iar eu ca un simplu cumpărător din piaţă voi duce acasă bonul fiscal de 1 leu şi 50 de bani, eventual ... ştampilat.

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.