„Factory 4.0” - firme de renume mondial au dezbătut cu cercetătorii TUIASI viitorul Industriei 4.0 din România
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 03.12.2021

COMUNICAT DE PRESA

„Factory 4.0” - firme de renume mondial au dezbătut cu cercetătorii TUIASI viitorul Industriei 4.0 din România

GALERIE
prezentare Dosoftei (1)prezentare Dosoftei - 2
  • prezentare Dosoftei (1)
  • prezentare Dosoftei - 2
- +

Asociația „Digital Inovation Hub - Factory 4.0”, în care Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) este membru fondator, a fost co-organizator la cea de-a doua conferință internațională Factory 4.0, avându-l ca invitat special pe Henrik von Scheel, unul dintre cercetătorii care au pus bazele conceptuale ale noii revoluții industriale 4.0.

Evenimentul a avut loc în format hibrid, unde au avut loc prezentări, întâlniri și discuții față în față la Hotelul Marriott din București, cu transmitere live pe Internet și traducere simultană atât în limba română cât și în engleză. La manifestare au participat firme de renume mondial, promotori ai noilor tehnologii, precum și organizații profesionale din România. Au existat două expoziții cu echipamente de automatizare din portofoliul Industriei 4.0, una virtuală cu realitate augmentată 3D, precum și una în format caravană mobilă, în jurul cărora s-a discutat felul în care va arăta viitorul și cum ne vor influența noile tehnologii în viața de zi cu zi.

„Daca până acum 2 ani societatea, autoritățile și toate companiile încă mai planificau procesul de digitalizare, criza pandemică a accelerat ritmul astfel că digitalizarea s-a realizat de la sine pe alocuri. Exact același proces are loc și la nivelul fabricației de bunuri care este principalul domeniu de aplicație al conceptului de Industrie 4.0 sau, mai exact, a soluțiilor înglobate în acest concept. Aplicațiile bazate pe inteligența artificială, IoT, rețelele de senzori, roboții și multe alte soluții tehnice tind să devină standardul sistemelor de fabricație pentru companiile din industria de prelucrare. Furnizarea de soluții personalizate pentru o largă gamă de firme active în domenii industriale este o provocare continuă adresată grupurilor de cercetare din Universitatea Tehnică”, a declarat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare de la TUIASI.

Una dintre secțiunile conferinței a fost dedicată parteneriatului dintre domeniul educațional și cel industrial. Această sesiune a fost moderată de către un cadru didactic de la Facultatea de Automatică și Calculatoare a TUIASI, șef lucrări dr. ing. Cătălin Dosoftei. Acesta este recunoscut pentru experiența sa în zona de cercetare/inovare din perspectiva Industriei 4.0.

„Există în ultimul timp o legătură - practic vorbim de un ecosistem - între cele două lumi care sunt relativ diferite, pentru că lucrează după reguli diferite: zona academică și cea industrială. Dezvoltarea industriei auto în România a adus o efervescență în zona de cercetare și inovare, unde universitățile contribuie în mod activ la dezvoltarea noilor tehnologii. În cadrul dezbaterilor am prezentat problemele specifice trecerii de la cercetarea fundamentală, foarte bine reprezentată la nivel universitar, la cercetarea industrială unde companiile au un interes deosebit din perspectiva operaționalizării, în vederea obținerii de rezultate economice în urma implementării noilor tehnologii digitale. Și știu că la Iași s-au făcut pași importanți în această direcție”, a declarat șef lucrări dr. ing. Cătălin Dosoftei.

În cadrul lucrărilor conferinței au fost prezentate capacitățile și competențele existente în cadrul universității, iar TUIASI este considerat de către mediul industrial național un jucător activ în zona de cercetare și inovare. S-a oferit și un exemplu în acest sens - proiectul „Dezvoltarea unui sistem logistic inteligent utilizând roboți mobili omnidirecționali autonomi”. Responsabilul de proiect, șef lucrări dr. ing. Cătălin Dosoftei, a explicat că acest proiect de transfer tehnologic are ca scop realizarea unui prototip de platformă mobilă omnidirecțională autonomă și implementarea unei flote de roboți mobili în cadrul unui depozit logistic ce va opera în baza conceptelor dezvoltate și integrate în cea de-a patra revoluție industrială.

„În cadrul discuțiilor au fost aduse argumente referitoare la faptul că sistemul educațional tehnic din Iași este capabil să țină ritmul cu dezvoltarea tehnologică actuală. În perioada pandemiei, TUIASI a putut acoperi, în anumite cazuri, procesul educațional de tip laborator experimental cu ajutorul unor soluții de tip Virtual și Remote Laboratory, unde standurile fizice de laborator au fost transformate într-o variantă digitală”, a mai explicat șef lucrări dr. ing. Cătălin Dosoftei.

TUIASI este membru fondator în asociația „Factory 4.0 Digital Innovation Hub” alături importante companii din domeniu, care activează la nivel național și internațional, și care și-au exprimat acordul și interesul de a se alătura unei astfel de inițiative. „Factory 4.0 Digital Innovation Hub” este o asociație profesională care promovează principiile Industriei 4.0, alături de actori principali din domeniul industrial, inclusiv alături de companii care activează în domeniul trainingului industrial.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Dan CONSTANTIN

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Şi totuşi nimeni nu a plătit! A rămas în urmă un munte de datorii, mare parte în dreptul statului, ceea ce ne face să credem că până la urmă această obligaţie va fi pusă în spinarea tuturor cetăţenilor, deci pierderea va fi socializată.

Filmuletul zilei

opinii

Vodă Koba cel cumplit

Alexandru CĂLINESCU

Vodă Koba cel cumplit

Dacă naziştii de frunte au fost judecaţi şi condamnaţi, dacă şi astăzi un fost paznic de lagăr ajunge, la 90 de ani, în faţa tribunalului, nici un lider sovietic şi nici un călău kaghebist n-a fost în situaţia de a răspunde pentru faptele lui. Iată de ce, în lipsa unui proces al comunismului, o carte precum cea a lui Martin Amis este salutară.

Politehnica lui Kogălniceanu

Neculai SEGHEDIN

Politehnica lui Kogălniceanu

Cine a citit jurnalul american al lui Grigore T. Popa (volum editat de dr. Richard Constantinescu), poate întâlni, spre sfârşitul cărţii, coperta numărului 3 din anul 1936 al Însemnărilor ieşene, unde marele profesor anatomist era coleg de redacţie cu Mihail Sadoveanu şi George Topîrceanu. Pe acea copertă se poate vedea şi cuprinsul numărului cu pricina, în care este menţionat şi articolul O Politehnică la Iaşi, în 1850 de Ioan Andriescu-Cale. 

Ultima dorinţă a unui general

dr. Eugen TÂRCOVEANU

Ultima dorinţă a unui general

Unchiul Nelu, pe numele său Ion Gavriloiu, s-a născut la 8 octombrie 1921, în satul Trestieni, comuna Pârscov (unde s-a născut şi Vasile Voiculescu pe care l-a cunoscut), din judeţul Buzău. A fost fiul Anei şi al lui Constantin Gavriloiu, preot înzestrat cu mare har duhovnicesc, cu dragoste de oameni şi de adevăr.

pulspulspuls

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Acuma, că a trecut ziua naţională, adică 24 de ore în care, trebuie să recunoaştem, tot românul trebuie să adopte poziţia sfinxului, ei bine, acuma, că a trecut, putem să relaxăm muşchii faciali şi să medităm puţin la problemele importante ale urbei noastre. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.