„Faptul că un om are la bancă conturi ţine de viaţa privată”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

„Faptul că un om are la bancă conturi ţine de viaţa privată”

GALERIE
banca12
  • banca12
- +

Potrivit unei modificări legislative procurorii vor putea solicita date de la bănci fără încuviinţarea unui judecător.

Organizaţia care apărără drepturile omului în România, APADOR-CH, condamnă modificarea Codului penal şi de procedură penală prin ordonanţă de ugenţă, mai ales că în aceasta au fost strecurate modificări de care vizează drepturile fundamentale, cum este cel prin care procurorii cer date de la bănci. "Faptul că un om are la bancă un cont bancar ţine de viaţa privată garantată de Constituţie. De când se modifică un drept fundamental prevăzut în Constituţie prin ordonanţă de urgenţă?", a declarat, directorul executiv al APADOR-CH, Maria Nicoleta Andreescu, ca reacţie la comunicatul Ministerului Justiţiei prin care instituţia justifică necesitatea modificării art.153 din Codul de Procedură Penală care dă dreptul procurorilor, fără încuviinţarea judecătorului, să ceară date despre "existenţşi conţinutul" conturilor bancare.

Guvernul a adoptat prin ordonanţă de Urgenţă modificări atât ale Codului Penal, cât şi ale Codului de Procedură Penală pentru a pune de acord aceste coduri cu deciziile Curţii Constituţionale, precum şi unele directive europene. Printre aceste modificări, a fost introdusă însă şi o modificare a art.153 din care a fost eliminată sintagma "cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi".  Articolul, lasă astfel libertatea procurorului să ceară oricărei instituţii bancare date despre conturi, atât existenţa lor, cât şi conţinutul.

"Procurorul poate solicita unei institutii de credit sau oricărei alte instituţii care deţine date privind situaţia financiară a unei persoane comunicarea datelor privind existenţa şi conţinutul conturilor unei persoane, în cazul în care există indicii temeinice cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe", se arată în articolul modificat de Guvern prin ordonanţă de urgenţă. Ulteriror, Guvernul a venit cu o justificare menită să convingă că "procedeul probator nu are o natură intruzivă", iar "obţinerea de date privind situaţia financiară nu se realizează continuu" şi este de natură "a fi în favoarea persoanei vizate".

Potrivit Ministerului Justiţiei, aflarea datelor despre conturi poate determina "eliminarea extrem de repede din rândul suspecţilor a unor persoane prin simplul răspuns negativ primit din partea unei instituţii de credit sau a altei instituţii care deţine date despre situaţia financiară a unei persoane". "Simpla informare în sensul că o persoană are sau nu cont într-un unitate bancară diferă de supravegherea mişcării conturilor, reglementată procedural de art. 1461 CPP Obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane", mai spune Ministerul Justiţiei, susţinând că articolul vizează doar existenţa conturilor şi nu şi conţinutul lor, lucru contrazis de modificarea în sine.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre un partid al ardelenilor

Cătălin ONOFREI

Spre un partid al ardelenilor

Nu v-aţi săturat de dictatura „miticilor”?

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Extremişti

Briscan ZARA

Extremişti

Ignoranţa de azi nu este una impusă de sistem aşa cum era să spunem pe timpul regimului comunist, ci una exercitată de fiecare individ ori grup în parte asupra lui însuşi. Civilizaţie înseamnă în primul rând diversitate, acceptarea ideii că nu există o singură viziune asupra lumii, iar toate celelalte sunt nocive ori malefice şi că ar trebui eliminate. 

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Prezenţa unei societăţi civile cu forme de manifestare diverse şi active constituie un factor de consolidare democratică. Există diferite definiţii ale conceptului de „societate civilă”. În limbajul comun, sensul atribuit este adesea unul reducţionist, mulţi dintre noi reducând societatea civilă la activitatea organizaţiilor nonguvernamentale. Cristian Pîrvulescu, politolog şi activist civic, consideră societatea civilă un „concept cu geografie variabilă” care propune o invitaţie la regândirea raportului dintre, pe de o parte, individ/ cetăţean, iar pe de altă parte, stat/ societate.

Moştenirea lui Trump

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump

Noul preşedinte Joe Biden şi-a inaugurat mandatul - probabil ultimul - în termeni paradoxal rasişti: „Trebuie să încheiem cu supremaţia albilor!”. Afirmaţia este stupefiantă, având în vedere că această supremaţie s-a restrâns treptat, după perioada colonială şi a fost delegitimată masiv de către Abraham Lincoln şi războiul de secesiune, pentru a se destrăma efectiv, odată cu Martin Luther King. 

pulspulspuls

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

Şi pentru că tot am încheiat săptămâna trecută cu dosarul liberalului ieşean cu origini sucevene dar şef peste filiala de la Neamţ, mister Mugurel Cozmanciuc, haideţi să vă mai spunem una azi despre chestiune, ca să nu rămână nespusă.

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.