anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Advertorial

“Fără lacăte pe curtea școlii” devine lege! (P)

GALERIE
Fără lacăte pe curtea școlii
 • Fără lacăte pe curtea școlii
- +

Încă o victorie, avem două proiecte devenite legi, într-o lună! Inițiativa - manifest “Fără lacăte pe curtea școlii”, unde sunt co-inițiator, devine lege! Plenul Camerei Deputaților, care este și for decizional a adoptat astăzi proiectul la care am lucrat cu mult suflet alături de colegii mei parlamentari USR PLUS, Cristian Brian, Tudor Rareș Pop și Ionuț Moșteanu. Proiectul prevede ca elevii  și părinții să aibă acces și să folosească terenurile și sălile de sport din școli și după ore, fără ca instituțiile de învățământ să mai încuie porțile și să interzică dreptul la mișcare al copiilor. 

Proiectul nostru legislativ a intrat pe circuit în luna mai a acestui an, pe 4 octombrie a fost validat de Senat, iar astăzi, în Camera Deputaților, proiectul nostru a primit 247 voturi pentru. Consecințele unui stil de viață sedentar în rândul copiilor sunt dezastruoase, iar  România este printre ultimele state membre UE cu privire la practicarea de sport. 

Una dintre probleme este lipsa infrastructurii sportive, deficit pe care acest proiect  îl acoperă destul de mult. Deși nu a fost un parcurs ușor, am reușit să trecem această lege și să facem în paralel și o muncă de prevenire, pentru a pune umărul la siguranța copiilor.

Joaca  multor copii s-a mutat în stradă, prin cartier, unde pericolul este iminent și nu mai putem permite acest lucru. Copiii și-au pierdut în comunitate un obicei sănătos, pe care nu îl pot repeta în locurile de joacă obișnuite.

Culoarea politică în acest demers contează prea puțin, având în vedere că obiectivul  nostru este comun. Orice primar sau orice consiliu local poate implementa “Fără lacăte pe curtea școlii” , fiindcă este un proiect-resursă, nu o povară. Niciun filtru birocratic sau financiar nu trebuie să fie o scuză pentru a nu reda curtea școlii copiilor. Până acum au fost închiriate preferențial, și s-a creat o discriminare. Trebuie să lăsăm loc și familiilor care nu își permit cursuri de sport în particular sau închirierea de terenuri. Doar administrațiile slabe preferă să închidă totul, în loc să caute soluții. 

Procesul legislativ în ceea ce privește acest proiect, pe site-ul Camerei Deputaților  poate fi accesat - BP269/2021 - Propunere legislativă pentru modificarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000  http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=19333

https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L296&an_cls=2021#ListaDocumente

Manifestul poate fi susținut și pe www.curtea-scolii.ro.

Filip Havârneanu

Președinte USRPLUS Municipiul Iași

Deputat USR PLUS

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.