anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

”Filmul amețitor în care joacă din inerție toți bolnavii de COVID”, relatat de la Iași

GALERIE
infectioase iasi
 • infectioase iasi
- +

Andreea Luca Barna a continuat seria relatărilor din Spitalul de Boli Infecțioase unde este internată împreună cu alți pacienți infectați cu COVID. Iată ce a mai scris ea pe Facebook:

"Gândurile înțepenite în necunoscutul apărut brusc în viața bolnavilor de COVID-19 sunt doar prima parte a unui drum plin de frici multiplicate. Fiecare pat din pavilioanele spitalului ticsite de pacienți are povestea lui veșnic neterminată. Căci unul vine, altul pleacă, iar începutul și finalul au mereu un public diferit. O carte cu final deschis care se scrie zilnic, în cel mai mic detaliu, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

De pe fiecare pat pe care își întinde boala fiecare nou pacient, se proiectează parcă pe tavan tot zbuciumul luat de-acasă în grabă, odată cu bagajul. Familii despărțite într-o clipă, copii cu inimi sfâșiate de plecarea neprogramată a părinților și colțuri de spital în care se adună lacrimile mamelor. Este filmul amețitor în care joacă din inerție toți bolnavii de COVID întâmpinați, la intrarea în scenă, de ”cosmonauții” locului.

”Vă iubesc, sunteți copii buni. Să vă faceți patul, să vă împăturiți hainele, să-l ajutați pe tati, da? Că el nu poate să facă singur toată treaba. Ce faci, fetiță? De ce plângi, fetița mea? Mami vine repede acasă”, le-a spus printr-un apel video celor trei copii, de 7, 9 și 10 ani, o tânără mamă internată de două zile în salonul meu.

Ieri s-a consumat, la telefon, aniversarea de 7 ani a fetiței noii mele colege de salon. Atât a plâns micuța, că toată ziua părintele ei nu a fost om. Noroc de o prietenă de-a mamei care a putut să o înlocuiască și i-a sărbătorit ziua, cu tort și lumânări... stinse cu lacrimi.

”Ea, drăguța, suferă mult tare, tot mă întreabă când vin. Este foarte sensibilă, lipicioasă și mămoasă, mereu are grijă de mine. Și acasă, când mi-era rău și nu mă puteam ridica din pat, îmi spunea să nu fac nimic că mă ajută ea”, a mărturisit cu durere în glas tânăra.

Indiferent de vârsta celor lăsați acasă așa, pe nepusă masă, emoțiile grele trăite zi de zi în așteptarea veștii că cei dragi vor reveni învingători sunt tot mai mari.

”Le-am spus fetelor că plec pentru două zile și le-am rugat să aibă grijă una de alta, că sunt trei și sunt mari. Aici mi-am dat seama că, de fapt, nu știm cât vom sta; suntem și eu, și soțul meu aici cu probleme mai vechi și se pare că avem nevoie de mai mult timp să stăm sub observație. Nu are cine să ne aducă vreun pachet cu ceva, că fetele sunt izolate, acasă, iar cu mâncarea din spital nu văd cum va face față boala noastră asociată”, a spus o altă doamnă internată în același miez de noapte în care a venit și tânăra mamă.

Pacienta internată în salonul meu în această seară și-a lăsat copilul de 4 ani în grija unei prietene, cu speranța că va reveni acasă înainte ca lacrimile micuțului să sece. E încremenită în pat de când a venit.

Dacă unii soți au avut ”norocul” să afle că amândoi au căpătat boala și au fost trimiși în saloane învecinate, în timp ce și-au lăsat copiii ori părinții neajutorați acasă, alții s-au despărțit muți de durere imediat după aflarea rezultatelor. Și asta pentru că unul dintre ei a aflat că este pozitiv, iar altul, negativ.

”Mă bucur că soția mea e bine și e acasă cu copiii. Eu am fost rău de tot, nu mă puteam mișca, eram lat în pat. Nu am mâncat 10 zile, nu am băut apă, am fost foarte rău. Nu-ți închipui cum arăt. Obosesc, da, dar nu-i mai spune mamei, te rog. O protejez, nu vreau să știe tot. Azi noapte iar m-a luat un leșin. Nici aici din pat nu mă dau jos, decât dacă mă duc la baie și asta doar o dată pe zi. În rest, am colțișorul meu acolo. Sunt în a 7-a zi de spital și e rău. Nu am niciun orizont de timp, o să ies când o să fiu bine. Să știți că virusul există, nu e vrăjeală. Și te atacă unde te aștepți mai puțin”, i-a spus la telefon un pacient unui membru al familiei.

Pe lângă frica adunată zilnic de pacienții îngrijorați de soarta lor dictată de COVID, inima le este frântă de ceea ce au lăsat în urmă, pentru nu se știe cât timp. Oricât de multă susținere primesc chiar și de la cadrele medicale, cele care mai au puterea să o facă, zâmbetul devine pentru toți o amintire".

Citiți textul complet pe pagina de Facebook a Andreei Luca Barna.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.