anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Colecţia Hexagon - carte de călătorie

“Fluviul amur. Între Rusia şi China” de Colin Thubron

GALERIE
Fluviul-Amur
 • Fluviul-Amur
- +

Cartea nu este doar un triumf literar în sine, ci şi o demonstraţie a faptului că marea literatură de călătorie continuă să aibă aceeaşi forţă ca întotdeauna.

Fluviul Amur e cvasinecunoscut. Cu toate acestea, e al zecelea fluviu ca lungime din lume, izvorând din munţii Mongoliei, străbătând Siberia şi vărsându-se în Pacific. Pe o lungime de aproape 1.800 de kilometri, reprezintă graniţa marcată de tensiuni dintre Rusia şi China, fiind cea mai fortificată frontieră de pe glob. La 80 de ani, Colin Thubron – celebru pentru Redescoperind Drumul Mătăsii – călătoreşte de-a lungul fluviului Amur, de la izvorul său ascuns până la uriaşa gură de vărsare, pe o distanţă de aproape 5.000 de kilometri. Chinuit de răni şi arestat de poliţia locală, Thubron îşi croieşte drum pe ambele maluri, pornind pe un cal mongol, apoi făcând autostopul şi călătorind pe vasele braconierilor şi în cele din urmă cu expresul transsiberian. Vorbitor de rusă şi mandarină, discută cu toţi oamenii pe care îi întâlneşte, de la comercianţi chinezi la pescari ruşi, de la călugări la localnici, şi ne zugrăvete un tablou uluitor, împletind magistral observaţia cu lirismul.

„Fluviul Amur nu este doar un triumf literar în sine, ci şi o demonstraţie a faptului că marea literatură de călătorie continuă să aibă aceeaşi forţă ca întotdeauna.” (Daily Telegraph)

„O călătorie de la izvorul sacru din Mongolia de-a lungul unui fluviu care este şi o linie de falie a istoriei, unde se despart imperii şi încep rivalităţi.” (The Wall Street Journal)


DESPRE AUTOR


Colin Thubron (n. 1939), romancier şi autor britanic de cărţi de călătorie. În 2008, The Times l-a inclus în rândul celor mai mari 50 de scriitori britanici postbelici. Colaborează la The New York Review of Books, The Times, The Times Literary Supplement şi The New York Times. Cărţile sale au fost distinse cu numeroase premii şi au fost traduse în peste 20 de limbi. În 2006 a fost decorat cu Ordinul Imperiului Britanic, iar din 2010 este preşedinte al The Royal Society of Literature. Dintre volumele publicate: cărţi de călătorie – Mirror to Damascus (1967), The Hills of Adonis: A Quest in Lebanon (1968), Journey into Cyprus (1975), The Ancient Mariners (1981), Among the Russians (1983), Behind the Wall: A Journey through China (1987), The Lost Heart of Asia (1994), In Siberia (1999); romane – The God in the Mountain (1977), A Cruel Madness (1984), Turning Back the Sun (1991), To the Last City (2002). La Editura Polirom a apărut Redescoperind Drumul Mătăsii. Din China şi munţii Asiei Centrale în Iran şi Turcia (2013).


De marţi, 31 mai 2022, la chioşcurile de presă, numai cu Ziarul de Iaşi: “Fluviul amur. Între Rusia şi China” de Colin Thubron
Pret: 15 lei

Partener: Fundaţia Antibiotice Ştiinţă şi Suflet

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.