„A fost ca la înmormântare”: Congresmenii democrați s-au întâlnit în spatele ușilor închise pentru a discuta despre retragerea lui Biden din cursa prezidențială

miercuri, 10 iulie 2024, 13:39
3 MIN
 „A fost ca la înmormântare”: Congresmenii democrați s-au întâlnit în spatele ușilor închise pentru a discuta despre retragerea lui Biden din cursa prezidențială

Congresmenii democrați din Camera Reprezentanților care vor ca președintele Joe Biden să se retragă din cursa prezidențială au ieșit mai degrabă decepționați din întâlnirea avută cu colegii lor marți, unul dintre legiuitori declarând sub condiția anonimității că atmosfera a fost una de „înmormântare”, relatează Business Insider.

Întâlnirea care a avut loc în spatele ușilor închise a fost convocată pentru a discuta despre viitorul electoral al lui Biden în condițiile în care tot mai mulți congresmeni și susținători influenți ai Partidului Democrat au început să ceară în public ca președintele în exercițiu să se retragă din cursa împotriva lui Donald Trump pentru alegerile ce vor avea loc în luna noiembrie, relatează Hotnews.

Insider și alte ziare americane scriu însă că discuțiile nu au reușit să ducă la nicio apropiere a pozițiilor între cei care îl susțin pe Biden și cei care îl contestă pe candidatul democrat după dezbaterea dezastruoasă împotriva lui Trump de la sfârșitul lui iunie, precum și interviul neconvingător pe care l-a acordat vinerea trecută la ABC News pentru George Stephanopoulos, unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori TV din Statele Unite.

Mulți dintre legiuitorii democrați care au ieșit de la întâlnirea de marți au refuzat să răspundă la întrebări, iar cei care au făcut-o au lăsat să se înțeleagă că discuțiile au fost tensionate.

De exemplu, congresmenul Steve Cohen din Tennessee a fost întrebat de reporteri dacă democrații „sunt pe aceeași pagină”, adică dacă au reușit să se pună de acord. „Nu suntem nici măcar în aceeași carte”, a răspuns el.

O persoană care a fost informată despre cum a decurs întrunirea a declarat pentru Politico că atmosfera generală a fost de „tristețe” și „frustrare”. Un congresmen democrat care îl susține pe Biden a declarat sub condiția anonimității că întâlnirea „s-a simțit ca o înmormântare”.

Un alt congresmen, când a fost întrebat despre acest comentariu, a numit comparația „o insultă la adresa înmormântărilor” și că moralul la firul ierbii este „la un minim istoric”, relatează Semafor.

„Călărim cu Biden”, spune un important congresmen democrat

Deși atmosfera generală a fost apăsătoare, The New York Times scrie că reporterii care așteptau afară au putut auzi vociferări și discuții aprinse. Congresmenul Seth Moulton din Massachusetts, unul dintre cei 6 aleși democrați din Camera Reprezentanților care i-au cerut explicit lui Biden să se retragă din cursă, a declarat pentru NYT că dezbaterea a fost „viguroasă”.

Susținătorii lui Biden au ieșit de la întâlnire și și-au reafirmat sprijinul pentru președinte. Congresmenul Jim Clyburn din Carolina de Sud, considerat cel mai influent legiuitor afro-american din Camera Reprezentanților, a repetat de 9 ori același lucru în timp ce reporterii îl asaltau cu întrebări:

„Călărim cu Biden”, a declarat acesta.

În pofida neînțelegerilor profunde și a îndoielilor privind șansele lui Biden să îl învingă pe Trump, s-ar părea că unii dintre contestatarii președintelui democrat vor strânge rândurile în spatele său.

Cu puțin timp înainte de întâlnirea generală de marți a avut loc o altă întrunire, cea a reprezentanților democrați din statele indecise (așa-zisele „swing states”) care își văd periclitate șansele de a obține un nou mandat în noiembrie din cauza faptului că Biden nu este o „remorcă electorală” pentru partid.

Atmosfera de la întâlnirea respectivă? „Chiar s-a plâns”, a transmis Axios.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii