anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

A garantat creditul prietenului, apoi a fost bun de plată. Își vrea acum banii înapoi

GALERIE
judecata
 • judecata
- +

Un credit bancar i-a adus în faţa instanţei pe doi foşti prieteni. Creditul a rămas neplătit, garantul riscând executarea silită. A plătit el în locul debitoarei, cerându-şi acum banii înapoi. De cealaltă parte, de­bitoarea susţine că, de fapt, garantul a plătit cu banii ei.

În august 2005, Iolanda A. a încheiat un contract de credit bancar, garantat ipotecar de Vasile N. şi fosta soţie a acestuia. Din octombrie 2016 însă, datornica a încetat să plătească ratele, garantul fiind somat să plătească el. Vasile N. afirmă că a plătit 1.877,55 euro, banii făcând din august anul trecut obiectul unui proces.

În instanţă, Iolanda A. a afirmat că, în momentul contractării creditului, Vasile N. i-a cerut să-i remită 2.000 de euro, ca garanţie. Dacă debitoarea nu mai achita creditul, garanţia urma să fie folosită pentru aceasta. Prin urmare, garantul nu plătise nimic din propriile venituri, ci din suma pusă deoparte. Afirmaţiile sale au fost respinse de Vasile N., care a replicat că nu a luat niciodată cei 2.000 de euro de la Iolanda A.

În faţa afirmaţiilor contradictorii ale celor două părţi, magistraţii Judecătoriei au luat în calcul numai declaraţiile care puteau fi susţinute cu acte. În lipsa unui contract între părţi care să prevadă altfel, Codul Civil permite garantului să se îndrepte ulterior împotriva debitorului, dacă este pus în situaţia de a plăti creditul în locul acestuia. Or, Vasile N. demonstrase că a plătit către bancă cei 1.877,55 euro. Prin urmare, era îndreptăţit să-i primească înapoi, cu dobânda aferentă pentru întârziere. Sentinţa a fost atacată de Iolanda A. cu apel în faţa instanţei superioare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.