Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Gigi 10%“, denunţat de un locotenent. INTERCEPTĂRI: „E groasă. Suntem monitorizaţi“

GALERIE
gheorghe nichita arestat
  • gheorghe nichita arestat
- +

Primarul-suspendat al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a fost arestat pentru 30 de zilei ieri după-amiază în dosarul în care este acuzat de luare de mită de la milionarul Tiberiu Urdăreanu. Acesta din urmă a fost plasat în arest la domiciliu după ce şi-a recunoscut faptele. Nichita a fost singurul care nu a recunoscut că a luat mită. DNA a început dosarul privind şpăgile din Primăria Iaşi încă din luna februarie 2014, cazul fiind deschis mai întâi la Iaşi, după care a fost preluat de structura centrală. Un angajat din Primărie l-a denunţat pe Nichita la DNA în timpul cercetărilor. În luna octombrie 2014, Nichita îl pusese să deschidă un cont bancar cu un card ataşat. „Cardul, codul PIN şi documentele aferente fiind înmânate primarului“, arată procurorii DNA.

Gheorghe Nichita a rămas singurul din dosarul său care nu a colaborat cu procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fiind arestat, ieri după-amiază, pentru 30 de zile. Alături de Nichita, în faţa Tribuna­lului Bucureşti a mai fost dus şi milionarul Tiberiu Urdăreanu, care a recunoscut faptele imputate de DNA şi a detaliat cum Nichita i-a propus să ofere mită pentru a-i oferi contractul de management al traficului rutier, derulat prin fonduri europene. Şi omul de afaceri ieşean Gabriel Mardarasevici, acuzat şi el de dare de mită, a recunoscut faptele şi a explicat procurorilor cum discuta cu unul din repre­zen­tanţii UTI Grup (firma lui Urdăreanu), prin intermediul bileţelelor, de teama interceptărilor. De altfel, şi într-o discuţie interceptată dintre Mardarasevici şi Nichita, din septembrie, cei doi spun că ar fi monitorizaţi şi că „treaba e groasă“. 

Cum a început dosarul 

Potrivit informaţiilor „Ziarului de Iaşi“, dosarul şpăgilor din Primăria Iaşi fost deschis la Bucureşti în luna martie, DNA având suspiciuni atunci cu privire la fapte de corupţie comise de persoane cu funcţie de conducere din administaţia locală. În mod suspect, investigaţii judiciare fuseseră deschise la Serviciul Teritorial Iaşi încă din februarie 2014, însă dosarul a fost preluat de structura centrală pentru continuarea anchetei. Pe 30 aprilie, în ziua în care Gheorghe Nichita a fost săltat în dosarul spionării amantei, au fost audiaţi de procurori şi fostul său şofer, Eugen Chişcă, directorul tehnic, Dumitru Tomorug, dar şi Adina Samson. În aceeaşi zi în care au avut loc acele audieri, la DNA s-a înregistrat şi denunţul cu privire la mita solicitată de Gheor­ghe Nichita.

„Ziarul de Iaşi“ a luat le­gătu­ra cu persoane care au dat atunci de­claraţii. Eugen Chişcă, fostul şofer al lui Ni­chita, a negat informaţia conform căreia el ar fi denunţător, deşi sursele juridice ale repor­terului îl indicau pe el ca fiind cel care a deta­liat în ziua respectivă iţele afacerii cu se­mafoarele inteligente. La rândul său, Dumitru Tomorug, întrebat despre denunţ, a spus: „Exclus, nu am formulat niciun denunţ“. DNA nu a făcut public numele denunţătorului din acest dosar, însă, în referatul de propunere a arestării, a inserat un paragraf în care dă indicii despre acesta. „La data de 30.04.2015 (…) a formulat un denunţ, împotriva primarului Nichita Gheorghe, arătând că primarul primea sume de bani cu titlu de mită, vehiculate fiind de 10% din valoarea contractelor. De asemenea, denunţătorul (…) a arătat că, în cursul lunii octombrie 2014, primarul i-a solicitat să deschidă un cont bancar pe numele său, spunându-i că, dacă refuză, va fi dat afară din funcţie. Primarul i-a indicat ca, după ce va deschide contul, cardul aferent să i-l înmâneze lui spre a-l folosi. Contul a fost deschis (...), cardul, codul PIN şi documentele aferente fiind înmânate primarului“, a precizat, oficial, DNA. Despre un astfel de cont deschis pentru Nichita ar fi dat detalii, la DNA, Eugen Chiş­că, susţin sursele noastre.

Mecanismul şpăgii 

Potrivit DNA, în cadrul procedurii de atribuire a contractului pentru implementarea proiectului „Sistem de management de trafic în municipiul Iaşi“, finanţat din bani europeni, reprezentanţi ai Primăriei Iaşi ar fi favorizat asocierea SC UTI Grup SA Bucureşti (controlată de Urdăreanu) - SC Information Business Consulting SRL Bucureşti (controlată de Mardarasevici). În schimb, Nichita ar fi cerut un comision de 10% din proiectul respectiv, a cărui valoare totală a fost de 6,9 milioane de lei. Concret, DNA spune că Mardarasevici i-ar fi oferit lui Nichita, începând cu august 2013, reducere de 30-40% la locurile de cazare de la Hotel Marriot din Bucureşti, rezervările fiind făcute de firma afaceristului ieşean. Procurorii au estimat la 15.100 de lei aceste „cadouri“ ce ar fi fost primite de Nichita. De asemenea, în 2014, tot Mardara­sevici i-ar fi asigurat lui Nichita şi Adinei Samson o vizită în China, dar şi echipamente electronice în valoare de circa 20.000 de lei. 

Procurorii spun că banii care urmau să ajungă la Nichita erau depuşi mai întâi în contul firmei lui Mardarasevici. Aceştia erau „recuperaţi“ din serviciile neefectuate în cadrul proiectului. „Cuantumul sumei ajun­se în contul IBC - primită deja din punct de vedere al formei infracţiunii, de inculpa­tul Nichita Gheorghe, IBC fiind doar un detentor (deţinător-n.r.) precar, este de circa 2,7 milioane lei. Acest cuantum rezultă din cumularea pe situaţiile de lucrări 1-9 (cu facturi decontate de UTI către IBC) a sumelor reprezentând servicii neprestate, minus 10%, ce reprezentau sume justificate, respectiv garanţii servicii pe 5 ani“, precizează DNA. În traducere liberă, DNA consideră că simpla decontare a acestei sume de bani în contul IBC, având în vedere înţelege­rile anterioare, este considerată luare de mită de către Nichita, chiar dacă acesta nu a primit efectiv această sumă. De altfel, între Gabriel Mardarsevici şi Mihail Tănăsescu, vicepreşe­dinte UTI, au avut loc discuţii interceptate referitoare la blocarea acestei sume de bani în contul IBC. O discuţie similară ar fi avut loc şi între Nichita şi Mardarasevici, în luna septembrie, în timpul căreia cei doi spun că situaţia „e groasă“ întrucât sunt monitorizaţi. 

La audierile de la DNA, toţi cei implicaţi în acest caz, mai puţin Gheorghe Nichita, au recunoscut implicarea în comiterea infrac­ţiunii. Mai puţin primarul-suspendat al Iaşului, acesta fiind, de altfel, şi singurul arestat. Omul de afaceri Gabriel Mardarasevici este cercetat în prezent sub control judiciar. 

De menţionat că, în cursul zilei de ieri, avo­caţii lui Nichita, dar şi ai lui Marda­ra­sevici, nu au putut fi contactaţi pentru comentarii. 

------

Stenograme: Problema banilor blocaţi în contul IBC

Potrivit DNA, la audieri, omul de afaceri ieşean a recunoscut acuzaţiile spunând că înţelegerea a fost între el, Urdăreanu şi Nichita. „Cu ocazia întâlnirii de la sfârşitul lunii septembrie 2015, Mardarasevici Iulius-Gabriel şi Nichita Gheorghe au discutat aspecte legate de problemele dosarului de la DNA. Mardarasevici Iulius Gabriel, referindu-se la faptul că parte din suma de bani ce urma a fi dată lui Nichita Gheorghe a rămas în contul IBC şi că nu ştie cum să procedeze.

Mardarasevici Iulius Gabriel: e o problemă cu banii ăia, că au rămas în contul IBC…Problema care este… deci ei la firmă acolo, dacă se duce şi îi întreabă cineva, ăia or să spună cine-i şeful, ştii?... Nu ştiu cum naiba să fac…

Nichita Gheorghe:… pentru banii ăia?

M.G.: Ba da, dar sunt mulţi, sunt disproporţionaţi între… înţelegi?

N.G. (şoptit): Să-l caut oare pe Urdăreanu?

M.G.: Păi nu ştiu! Tu ştii!

M.G.: A, mai e chestia asta… am uitat să îţi zic. Mai e aia cu China. Acolo, când am plecat, ştii că au făcut presiune pe noi,“hai hai, hai hai“. Ameţitele astea din primărie m-au pus să fac comanda prin mine, ştii? Că nu găseau bilete la avion şi au făcut comanda prin firma mea.

N.G.: Da, da… e groasă asta şi au văzut şi toţi ceilalţi.

M.G.: Da, dar nu asta e… Problema e că au rămas încasările…

N.G.: … (în şoaptă) Am fost în delegaţie şi noi nu puteam să ne cazăm acolo şi am zis „vă cazaţi voi dincolo şi …“

M.G.: Da, ştiu că mi-ai zis asta. (neinteligibil în şoaptă)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri